2023. 07. 04. - 09:25

Visszér – Melyek a szkleroterápia előnyei és hátrányai?

Visszér – Melyek a szkleroterápia előnyei és hátrányai?

A visszér megnagyobbodott, csavart vénákat jelent. Kezelésük egyik leghatékonyabb módja a szkleroterápia, amelynek előnyeit és hátrányait is érdemes megismerni.

A visszér számos ember számára jelent mindennapos problémát. A visszerek megnagyobbodott csavart vénák, amelyek bárhol megjelenhetnek a testben, ám leggyakrabban a lábakban fordulnak elő.
 
Bár egészségügyi állapotnak tekintik őket, általában nem tekintik veszélyesnek. Ennek ellenére sokak számára kényelmetlenek, csúnyák - s nem szabad elfeledni azt sem, hogy esetenként komolyabb problémákhoz vezethetnek, ha figyelmen kívül hagyják őket.
 
Hasonló a helyzet a pókvénákkal, mondhatni, a visszerek „unokatestvérei”. Sok hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint a visszér, ezek azonban enyhébb, kisebb felületes erek és nem okoznak kellemetlenséget.
 
A szkleroterápia a legelterjedtebb kezelési módszer a pókvénák és a kis visszerek esetében is
A szkleroterápia a legelterjedtebb kezelési módszer a pókvénák és a kis visszerek esetében is
 
A pókvénák közvetlenül a bőr alatt találhatók. Általában úgy néznek ki, mint egy pókháló, míg a visszér esetében az erek megemelkedettek, duzzadtak, amelyek csavarodhatnak és kidudorodhatnak.
 
A pókvénákat inkább kozmetikai, mintsem egészségügyi problémának tekintik.
 
Mindkét vénás probléma rendkívül gyakori és az 50 év feletti emberek felét érinti. Gyakran előfordul, hogy valakinek visszerei és pókvénái is vannak - ha azonban csak az utóbbiak, ez nem jelenti azt, hogy visszerekké válhatnak.
 
Hogy kinek mi a legmegfelelőbb vénakezelési lehetőség, függhet attól, van-e visszértágulata, pókvénája az illetőnek, esetleg mindkettő. Bizonyos allergiákat, egészségügyi állapotokat és egyéb kockázati tényezőket szükséges megbeszélni a szakorvossal.
 
A vénakezelés terén 5 leggyakrabban elérhető modern módszer áll rendelkezésre.
 
Szkleroterápia – előnyökkel és hátrányokkal
 
A szkleroterápia a legelterjedtebb kezelési módszer a pókvénák és a kis visszerek esetében is. Leggyakrabban a kisebb pókvénák kezelésére alkalmaznak szkleroterápiát.
 
Néhány egyéb vénakezelési lehetőség is van – ezeket a folytatásban tárgyaljuk -, ezek többnyire jobb megoldást kínálnak a nagyobb visszerek kezelésére.
 
A szkleroterápia egy egyszerű injekció, amely egy apró tűt tartalmaz. Oldatot fecskendez a vénába, hogy lezárja az véredényt.
 
Az oldat hatására a véna összehúzódik, majd hetek alatt feloldódik. A szervezet természetesen felszívja a kezelt vénát.
 
A kapott injekciók száma a vénák méretétől és elhelyezkedésétől függ. Ez egy gyakorlatilag fájdalommentes és nagyon rövid vénakezelési eljárás, amely akár 15 perc alatt kész.
 
A kis vénák a kezelést követő néhány héten belül eltűnnek. Ezzel szemben a kiemelkedőbb vénák eltűnése több hónapig is tarthat.
 
A szkleroterápia után nagyon gyorsan felépül a beteg. Nagyjából 2 hétig kompressziós harisnyát vagy kötszert kell viselnie, de legtöbben a kezelés napján visszatérhetnek minden szokásos tevékenységükhöz.
 
Előnyök:
 
-Rendkívül gyors (általában 15 perc).
-Minimális kényelmetlenséggel és fájdalommal jár, vagy egyáltalán nem okoz ilyet. vagy nem okoz
-Biztonságos minden bőrtípusra és tónusra nézve.
 
-A kezelést követően nincs korlátozás a különféle tevékenységek végzésére.
-A zúzódás és a duzzanat kisebb és kevesebb ideig tart.
-A módszer kezelheti azokat a pókvénákat, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy lézerrel orvosolni lehessen őket.
 
A szkleroterápia hátrányai
 
-A teljes gyógyulás akár 6 hónapig is eltarthat.
-Ha sóoldatot használnak, néhányan kényelmetlennek találják a kezelést.
-Az optimális eredmény eléréséhez több kezelésre is szükség lehet.
 
-Lehet, hogy nem alkalmas sötét bőrű emberek számára.
-Ha nem megfelelően végzik el, több véna jelenhet meg.
-Átmeneti bőrpír, enyhe viszketés vagy égő érzés keletkezhet a kezelt területen.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.