2016. 12. 22. - 11:30

A 7 legrosszabb étel, amit fogaink nem köszönnek meg

A 7 legrosszabb étel, amit fogaink nem köszönnek meg

Bizonyos élelmiszereket illetően magunktól is rájövünk, hogy károsak lehetnek fogaink egészségére – de vannak, amelyekről nem is gondolnánk. Lássuk, mi az, amit jobb, ha elkerülünk, ha nem szeretnénk túl gyakran látogatni a fogorvosi rendelőt.

Ne együnk sok cukrot, naponta kétszer mossunk fogat, a koffein elszínezi a fogakat – ezeket a tanácsokat már többször is hallhattuk.
De vajon mi a helyzet azokkal az élelmiszerekkel, melyekről nem is sejtjük, hogy problémát okozhatnak?

A nyilvánvalóan károsító dolgok mellett ugyanis megtalálunk még jó párat, amelyeket gyanútlanul fogyasztunk, pedig gond lehet belőlük. Lássuk az első hármat!

A túl sok jég ár a fogaknak

A túl sok jég ár a fogaknak

1.Jég

A jeget sokan fogyasztják – általában italba keverve. Csakhogy megrágni nem valami tanácsos. Meglepő módon nem kevés ember hiszi, hogy jótékony a fogaira nézve a jég, mert nem tartalmaz cukrot, vízből áll. Ám ha kemény dolgot rágunk, ráadásul nagyon hideget, az a fogzománcot igencsak megviseli. Túlérzékennyé teheti a fogakat, sőt akár komolyabb problémát is okozhat, meglazult koronát vagy a fog egy részének letörését.

2.Szárított gyümölcsök

Noha egészségesnek számítanak, gyakori, hogy hozzátapadnak a foghoz és hosszabb időre ott is maradnak a darabjaik. Minden gyümölcs, így a szárított, aszalt is tartalmaz természetes cukrot, s ezekben a gyümölcsökben erősen koncentrált formában van jelen. Nem csoda, hogy a fogakhoz ragadva ezek a rágcsálnivalók elősegítik a savtermelő baktériumok munkáját.

Rágcsálnivalók és kenyér: nem hinnénk, hogy a fogakban ez is kárt tehet

Rágcsálnivalók és kenyér: nem hinnénk, hogy a fogakban ez is kárt tehet

3.Kenyér

Meglepően hangzik, de amint elkezdünk rágni egy kenyérdarabot, a nyálban levő enzimek keményítőre bomlanak, amely szinte azonnal cukorrá alakul. S ahogy a rágást folytatjuk, a fehér lisztből készült kenyér és más keményítők, így a tészta is, édes, lágy állagúvá válnak, amely könnyedén a fogak közé tapad – a szuvasodást kiváltó baktériumok nagy örömére, melyek itt tökéletes talajra lelnek.
A ropogós chipsszel vagy mini perecekkel is ez a helyzet, melyek egyszerűen bejutnak a fogbarázdákba – s hasonló problémát okoznak.

A cikket folytatjuk.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.