Szépségfogászat - Lézerfogászat

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A nem kívánatos fogászati kezelések a tudomány fejlődésének köszönhetően a jövőben akár feleslegesek is lehetnek – a fog ugyanis megjavíthatja önmagát saját őssejtjei segítségével.

Azoknak, akik mindig is féltek a fogorvostól, remek hír, hogy a jövőben lesz esély a „rettegett” fogászati kezelések – így például a gyökérkezelés – elkerülésére.

Kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy saját őssejtjeiket használva a fogak képesek lesznek meggyógyítani magukat. S noha ez a képesség az önjavításra még korlátozott, kifejlesztettek egy gyógyszert, amely serkenti a természetes, önjavító folyamatot.

A cikk első felében magáról a folyamatról volt szó.

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

A kutatók azonban a közeljövőben több, regeneratív technika kifejlesztését is tervbe vették.

Paul Sharpe, a londoni King’s College Fogászati Intézetének biológia professzora szerint, amikor egy fog károsodott, a szervezet egy vékony dentin réteget termel, a fogbelső lezárására – hogy megóvja a fertőzésektől. Ez azonban nem hatékony arra, hogy a nagyobb szuvasodásokat megjavítsa.

Az emberek által készített cement tömés betömi a lyukat, ám a fog normális ásványi szintje sosem állítható vissza teljes mértékben.
A fogorvosoknak el kell távolítaniuk a régi töméseket és nagyobb, újakkal helyettesíteniük azt. S több kezelést követően a szuvasodott fogat valószínűleg ki kell húzni.

A tanulmányhoz Sharpe és kollégái biológiailag lebomló, a kifejlesztett, alacsony dózisú Tideglusib… gyógyszerrel átitatott, kollagén szivacsokat helyeztek a tesztelésre használt egerek foglyukaiba.

A Tideglusib tulajdonjéppen egy kis GSK3 molekula-antagonista. Tesztelték már az Alzheimer-kór ellen, de hatékonyságát ebben a tekintetben nem mutatták ki.

Hat héttel később, amikor a szivacs lebomlott, helyébe lépett az új dentin, vagyis teljes, természetes javulás történt – emelte ki Paul Sharpe.

Noha a módszer ígéretes, az eljárás nem mostanában lesz elérhető a fogorvosoknál.

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Mivel az állati kísérletek eredménye igencsak előzetesnek tűnik, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége szerint túlságosan korai lenne megítélni, lenne-e ennek a megközelítésnek klinikai alkalmazhatósága.

Paul Sharpe kutatócsoportja jelenleg patkányok nagyobb fogain teszteli a módszert, a következő lépés pedig az emberi klinikai kísérlet lenne, melyhez engedélyt kell kérniük.

Az eredmények ugyanis nem jelentik azt, hogy mindezek feltétlenül használhatók az emberekre is.

A kutatásról a Scientific Reports számolt be.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Génjeinkben van a fogorvostól való félelem?

B.A.

Tom Hardy a valóságban is hős

Tom Hardy a valóságban is hős

A jóképű sztár a minap igazi hőstettet vitt véghez, ugyanis elkapott egy tolvajt.   
Nem segít a hátfájáson a meditáció?

Nem segít a hátfájáson a meditáció?

A tudatosság rövid távon valóban segít a fájdalmakon, de hosszútávon kevésbé – mutattak rá a kutatók, hozzátéve: egyeseknél jobban működhet,mint másoknál.
Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

Zayn Malik új zenei videóval tér vissza!

A népszerű énekes vadonatúj albumának első részleteit „csepegteti”: Zayn Malik a Still Got Time című, legutóbbi dalához készített videóklipet.
Jennifer Lopeznek első este nem kellett a pasija

Jennifer Lopeznek első este nem kellett ...

Régóta nem titok, hogy a gyönyörű, kétgyermekes énekesnőnek új szerelme van, Alex Rodriguez személyében – JLo azonban Ellen DeGeneres showjában elmesélte, hogy ...
Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az...

Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hoz...
Zsírt használnának a hegmentes gyógyulásért?

Zsírt használnának a hegmentes gyógyulás...

Olyan módszert fedeztek fel az orvosok, mellyel valósággal „manipulálni” tudják a sebek gyógyulását. Úgy mehet végbe, akár a bőr regenerálódása és nem a hegesed...
Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Megvált hajkoronájától Cara Delevingne

Valósággal végigsöpört az interneten a modell bejelentése, miszerint kopasz lesz.Nos, nem várt sokáig, máris levágatta haját.   
Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Itt a parmezános, baconos töltött gomba!

Előételnek sem rossz ez a pompás összeállítás - de ha a kedvenc gombánkat remek töltelékkel egészítjük ki, hihetetlen finom, s akár leves utáni második fogásnak...
Milyen a jó jutalomfalat?

Milyen a jó jutalomfalat?

Te is megleped kiskutyád néha egy-egy illatos finomsággal? Akkor jól teszed, ugyanis nagyon szeretik, de oda kell figyelni néhány apróságra.  
Különleges modell tündököl Marc Jacobs új kampányában

Különleges modell tündököl Marc Jacobs ú...

A divatvilág mindig is imádta a megszokottól eltérő külsejű lányokat. Nem csoda, hogy a világhírű márka nem mindennapi lányt választott arcának.   
< >