Szépségfogászat - Fogpótlás

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A szuvasodásokat a fog maga is megjavítja?

A nem kívánatos fogászati kezelések a tudomány fejlődésének köszönhetően a jövőben akár feleslegesek is lehetnek – a fog ugyanis megjavíthatja önmagát saját őssejtjei segítségével.

Azoknak, akik mindig is féltek a fogorvostól, remek hír, hogy a jövőben lesz esély a „rettegett” fogászati kezelések – így például a gyökérkezelés – elkerülésére.

Kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy saját őssejtjeiket használva a fogak képesek lesznek meggyógyítani magukat. S noha ez a képesség az önjavításra még korlátozott, kifejlesztettek egy gyógyszert, amely serkenti a természetes, önjavító folyamatot.

A cikk első felében magáról a folyamatról volt szó.

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

Nagy rá az esély, hogy a jövőben ne csak a fogorvos javíthassa meg a fogainkat?

A kutatók azonban a közeljövőben több, regeneratív technika kifejlesztését is tervbe vették.

Paul Sharpe, a londoni King’s College Fogászati Intézetének biológia professzora szerint, amikor egy fog károsodott, a szervezet egy vékony dentin réteget termel, a fogbelső lezárására – hogy megóvja a fertőzésektől. Ez azonban nem hatékony arra, hogy a nagyobb szuvasodásokat megjavítsa.

Az emberek által készített cement tömés betömi a lyukat, ám a fog normális ásványi szintje sosem állítható vissza teljes mértékben.
A fogorvosoknak el kell távolítaniuk a régi töméseket és nagyobb, újakkal helyettesíteniük azt. S több kezelést követően a szuvasodott fogat valószínűleg ki kell húzni.

A tanulmányhoz Sharpe és kollégái biológiailag lebomló, a kifejlesztett, alacsony dózisú Tideglusib… gyógyszerrel átitatott, kollagén szivacsokat helyeztek a tesztelésre használt egerek foglyukaiba.

A Tideglusib tulajdonjéppen egy kis GSK3 molekula-antagonista. Tesztelték már az Alzheimer-kór ellen, de hatékonyságát ebben a tekintetben nem mutatták ki.

Hat héttel később, amikor a szivacs lebomlott, helyébe lépett az új dentin, vagyis teljes, természetes javulás történt – emelte ki Paul Sharpe.

Noha a módszer ígéretes, az eljárás nem mostanában lesz elérhető a fogorvosoknál.

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Hamarosan embereken is tesztelnék a fog önjavító képességét

Mivel az állati kísérletek eredménye igencsak előzetesnek tűnik, az Amerikai Fogorvosok Szövetsége szerint túlságosan korai lenne megítélni, lenne-e ennek a megközelítésnek klinikai alkalmazhatósága.

Paul Sharpe kutatócsoportja jelenleg patkányok nagyobb fogain teszteli a módszert, a következő lépés pedig az emberi klinikai kísérlet lenne, melyhez engedélyt kell kérniük.

Az eredmények ugyanis nem jelentik azt, hogy mindezek feltétlenül használhatók az emberekre is.

A kutatásról a Scientific Reports számolt be.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Génjeinkben van a fogorvostól való félelem?

B.A.

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
Megmutatta kedves oldalát Justin Bieber

Megmutatta kedves oldalát Justin Bieber

Ezúttal nem a botrányai miatt hallani az énekesről. A napokban beteg gyerekeket látogatott meg.
Megvan a lupus igazi oka?

Megvan a lupus igazi oka?

Kutatók úgy gondolják, megtalálták ezen autoimmun betegségnek az okát – A lupus sok ember életét keseríti meg. Kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudja megkülön...
Red Hot Chili Peppers: Dehogy vonulunk vissza!

Red Hot Chili Peppers: Dehogy vonulunk v...

A népszerű zenekar basszgitárosa, Flea buta beszédnek nevezte a visszavonulásukról szóló pletykákat.
A legjobb ételek fogyókúra alatt

A legjobb ételek fogyókúra alatt

A diéta során számos dolgot be kell tartani, de talán az egyik legfontosabb az, hogy mekkora rosttartalmú ételeket fogyasztasz. Mutatunk néhányat, melyekkel gar...
Ronaldo megerősítette: negyedszeres apa lesz

Ronaldo megerősítette: negyedszeres apa ...

Sokszorosan bővül a sztárfocista családja – Christiano Ronaldo végre megerősítette, hogy valóban érkezik a negyedik gyermeke, csupán pár héttel azután, hogy egy...
Nem könnyű Britney számára az anyaság

Nem könnyű Britney számára az anyaság

Az egyik legnépszerűbb sztár az énekesnő, mégis ugyanolyan családanya, mint mindenki más. A híresség most magánéletéről nyilatkozott és a gyereknevelésről.   
Tökéletes együttes: mézes-fokhagymás csirke

Tökéletes együttes: mézes-fokhagymás csi...

Kellemeset a hasznossal – A csirkefalatok kedvelőinek mindenképpen kedvükre való lesz ez a finomság, hiszen egy jó ízesítés csodákra képes. A mézzel és fokhagym...
Katy Perry nyilvánosan fogdosta magát

Katy Perry nyilvánosan fogdosta magát

Bizony a sztároknak vannak fura szokásai. Ezúttal az énekesnőt kapták lencsevégre igen cikis helyzetben. 
Caitlyn Jenner politikus lesz?

Caitlyn Jenner politikus lesz?

A valóságshow-sztár, aki 2016-ban nővé operáltatta magát, a jelek szerint politikai ambíciókat kerget. Caitlyn Jenner szenátor szeretne lenni.
< >