2016. 03. 23. - 11:49

Ha "alszik" is, súlyosan rongál a fogtályog

Ha

A fogtályog, noha sajnos kevesen azonosítják be a problémát, igen veszélyes lehet. Nemcsak a tünetei miatt – komoly következményekkel járhat, ha nem kezeltetjük.

A fog fájdalmas, gyökérnél kialakuló, vagy a fog és az íny közötti területen jelentkező fertőzése a fogtályog. Gyakori, hogy a súlyos fogszuvasodás eredménye. Más okok is kereshetők azonban mögötte, így például valamilyen trauma: a fog törése, repedése, gingivitis vagy ínybetegség.  Ezek a problémák ugyanis a fogzománc megnyílását okozhatják, mely sajnos lehetővé teszi, hogy a baktériumok megtámadják a fog közepét. Ráadásul, ez a fertőzés a gyökértől egészen a fogcsontokig terjedhet.

Fogak egészségesek

Ne vegyük félvállról a fogfájást

Annak érdekében, hogy a fogtályogot mielőbb fülön csíphessük és kezeltetni tudjuk, meg kell állapítanunk, fennáll-e esetünkben ez a probléma.

Melyek a fogtályog tünetei?

Lássuk, hogy az alábbiak közül igaz-e valamelyik ránk: láz, rágás során érzett fájdalom, a fog érzékenysége hidegre vagy melegre, keserű íz érzete a szájban, rossz lehelet. A nyakon duzzadt mirigyek figyelhetők meg, általános kellemetlenséget érzékelünk, nyugtalanságot, rossz érzést. Az íny vöröses és duzzadt lehet. Az állkapocs alsó vagy felső része ugyancsak duzzanatot mutathat. Az íny szélén akár nyílt seb is tapasztalható.

Amennyiben a fog gyökerének közepe elhal a fertőzés következtében, a fájdalom megszűnik. Csakhogy ez nem jelenti, hogy a fertőzés meggyógyult. Aktív marad és folytathatja terjeszkedését, rongálja a szöveteket. Vagyis, ha bármelyiket tapasztaljuk a fenti tünetek közül, nagyon fontos időben felkeresni a fogorvost!

A fogorvos tud csak pontos diagnózist felállítani

Diagnózis

A fogtályog pontos diagnózisához fogászati eszközök szükségesek. Ha a fog beteg, akkor az orvos érintésére is fájdalommal fog reagálni. A doktor különböző kérdéseket is feltehet, így például, hogy a fájdalom intenzívebb-e, amikor rágunk, vagy szorosabban összezárjuk a szánkat.

A pirosló és duzzadt íny szintén árulkodó lehet a szakember számára. A legjobb, ha röntgennel vizsgálja meg a fogat és az azt körülvevő részt – ezen keresztül ugyanis tökéletesen látható a tályog körüli erózió.

A cikket folytatjuk. A következő részben a fogtályog kezelési lehetőségeiről írunk!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.