Szépségfogászat - Lézerfogászat

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Kukkantsunk bele a szánkba: azoknak az embereknek, akiknek nyolc, vagy annál több fogtömésük van, 150 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy higany van a vérükben, mint akik nem rendelkeznek ennyi töméssel.

Emlékszünk-e, hányszor jártunk megközelítőleg a fogorvosnál rossz fogunk miatt? Bizonyára nem, de azt meg tudjuk számolni, hány fogtömésünk van.

Az amalgám tömésekben levő higany mennyisége – vagyis azon anyagkeveréké, melyet a leggyakrabban alkalmaznak tömésekhez -, viszonylag kicsi, ám minél több töméssel rendelkezik valaki, annál nagyobb a kockázata, hogy érzékelni fogják a fémnek való kitettség hatásait.

Akinek 8, vagy ennél több tömése van, egészen egészségtelen szintnek lehet kitéve – egyrészt legalább azért, ahogyan változik a test, állapították meg a Georgia-i Egyetem kutatói tanulmányukban, melyet a z Ecotoxicity and Environmental Safety szaklapban közöltek.

Az amalgám tömés fémek keveréke. Felük higany, kiegészülve ezüsstel, ónnal és rézzel. Immár 150 éve alkalmazzák a fogorvosok, mert tartós és olcsó.

A higanyról ugyanakkor régóta ismert, hogy nem előnyös az egészségre nézve. Károsodást okozhat az agyban, szívben, vesében, tüdőben és az immunrendszerben is, ha nagyobb mennyiségnek van kitéve a szervezet. Kis mennyiség esetén viszonylag biztonságos, használatától függően.

„Fontos, hogy az orvosok és pácienseik is tisztában legyenek mindezzel a választásaik során – mondta el Lei Yin, a Georgia-i Egyetem környezeti egészségért felelős kutatója, a tanulmány vezető szerzője sajtóközleményében. – Remek kezdő lépés ez ahhoz, hogy értékeljük a tömésanyagok potenciális kockázatát az emberek egészségére nézve.”

A tanulmányhoz a kutatók számos higanytípus szintjét elemezték 14 703 páciens szervezetében. Több csoportra osztották őket, az elsőbe azok tartoztak, akiknek nem voltak fogtöméseik, a másodikba, akiknek egytől nyolc volt, a harmadikba pedig, akiknek ennél több.

A kutatók megdöbbenve állapították meg, hogy azon embereknél, akiknek több mint 8 fogtömés került a szájába, 150 százalékkal több higany volt a vérében, mint azoknak, akiknek nem, vagy csak kevés tömésük volt. Egy átlagos amerikainak 3 tömése van, 25 százalékuknak 11 vagy ennél is több – derült ki a kutatásból.

Lei Yin hozzátette, hogy manapság a fogszuvasods az egyik legelterjedtebb krónikus betegség. Az emberek nagy többsége megtapasztalta, milyen fogtömést kapni, ám az anyag milyensége, melyet a fogorvosok használnak, többnyire nem vita tárgya.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Miért nem szabad halogatni az implantátumot?


B.A.

 

Kigyúrta magát Jonah Hill

Kigyúrta magát Jonah Hill

A népszerű színész gyakran változtatja meg külsejét egy-egy szerep miatt. Ezúttal több kilótól szabadult meg.   
Rendkívül fontos a babák számára az alvás

Rendkívül fontos a babák számára az alvá...

Egy friss kutatás arról számolt be, hogy mennyire fontos a csecsemőknek a sok alvás, hiszen rengeteg teendőben segíti őket.   
Vége Kourtney Kardashian románcának?

Vége Kourtney Kardashian románcának?

Nem találkozgat újabban a gyönyörű tévésztár és jóval fiatalabb kedvese. Kourtney Kardashian és Younes Bendjima kapcsolata a hírek szerint kihűlt.
Reggeli friss: jalapeno-bacon-ös tojás

Reggeli friss: jalapeno-bacon-ös tojás

Előételnek, reggelinek, könnyed vacsorának egyaránt megfelelő a jalapeno paprikával készült, baconnel ízesített, töltött főtt tojás.
Kate Moss fotói újra hódítanak

Kate Moss fotói újra hódítanak

Nem újdonság, hogy a divatiparban felhasználnak régi képeket, melyek egykor hatalmas sikert arattak. Így van ez a népszerű modell esetében is. 
Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Csuklónk bánja az okostelefonok használa...

Minél többet pötyögünk és böngészünk okos készülékünkön, annál nagyobb az esélye, hogy kialakul nálunk a fájdalmas carpalis alagút szindróma.
Ezért esznek a macskák füvet

Ezért esznek a macskák füvet

Olykor előfordul, hogy a kis kedvencek füvet kezdenek enni. Ez elsőre talán furcsa lehet, de cseppet sem kell aggódni.   
Kemény vallomást tett Harry herceg

Kemény vallomást tett Harry herceg

Kifakadt a brit királyi család ifjú tagja – Harry herceg sérelmezte, hogy gyermekként arra kényszerítették, kísérje anyja koporsóját a temetési menetben. Harry ...
Nem zavarja a plusz kiló Kulcsár Edinát

Nem zavarja a plusz kiló Kulcsár Edinát

A magyar sztárnak ugyan nem sikerült a legjobban a diétája, ez azonban egyáltalán nem érdekli.  
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
< >