Szépségfogászat - Lézerfogászat

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Kukkantsunk bele a szánkba: azoknak az embereknek, akiknek nyolc, vagy annál több fogtömésük van, 150 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy higany van a vérükben, mint akik nem rendelkeznek ennyi töméssel.

Emlékszünk-e, hányszor jártunk megközelítőleg a fogorvosnál rossz fogunk miatt? Bizonyára nem, de azt meg tudjuk számolni, hány fogtömésünk van.

Az amalgám tömésekben levő higany mennyisége – vagyis azon anyagkeveréké, melyet a leggyakrabban alkalmaznak tömésekhez -, viszonylag kicsi, ám minél több töméssel rendelkezik valaki, annál nagyobb a kockázata, hogy érzékelni fogják a fémnek való kitettség hatásait.

Akinek 8, vagy ennél több tömése van, egészen egészségtelen szintnek lehet kitéve – egyrészt legalább azért, ahogyan változik a test, állapították meg a Georgia-i Egyetem kutatói tanulmányukban, melyet a z Ecotoxicity and Environmental Safety szaklapban közöltek.

Az amalgám tömés fémek keveréke. Felük higany, kiegészülve ezüsstel, ónnal és rézzel. Immár 150 éve alkalmazzák a fogorvosok, mert tartós és olcsó.

A higanyról ugyanakkor régóta ismert, hogy nem előnyös az egészségre nézve. Károsodást okozhat az agyban, szívben, vesében, tüdőben és az immunrendszerben is, ha nagyobb mennyiségnek van kitéve a szervezet. Kis mennyiség esetén viszonylag biztonságos, használatától függően.

„Fontos, hogy az orvosok és pácienseik is tisztában legyenek mindezzel a választásaik során – mondta el Lei Yin, a Georgia-i Egyetem környezeti egészségért felelős kutatója, a tanulmány vezető szerzője sajtóközleményében. – Remek kezdő lépés ez ahhoz, hogy értékeljük a tömésanyagok potenciális kockázatát az emberek egészségére nézve.”

A tanulmányhoz a kutatók számos higanytípus szintjét elemezték 14 703 páciens szervezetében. Több csoportra osztották őket, az elsőbe azok tartoztak, akiknek nem voltak fogtöméseik, a másodikba, akiknek egytől nyolc volt, a harmadikba pedig, akiknek ennél több.

A kutatók megdöbbenve állapították meg, hogy azon embereknél, akiknek több mint 8 fogtömés került a szájába, 150 százalékkal több higany volt a vérében, mint azoknak, akiknek nem, vagy csak kevés tömésük volt. Egy átlagos amerikainak 3 tömése van, 25 százalékuknak 11 vagy ennél is több – derült ki a kutatásból.

Lei Yin hozzátette, hogy manapság a fogszuvasods az egyik legelterjedtebb krónikus betegség. Az emberek nagy többsége megtapasztalta, milyen fogtömést kapni, ám az anyag milyensége, melyet a fogorvosok használnak, többnyire nem vita tárgya.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Miért nem szabad halogatni az implantátumot?


B.A.

 

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >