Szépségfogászat - Fogpótlás

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Hány fogtömésünk van? - Higany lehet a vérünkben

Kukkantsunk bele a szánkba: azoknak az embereknek, akiknek nyolc, vagy annál több fogtömésük van, 150 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy higany van a vérükben, mint akik nem rendelkeznek ennyi töméssel.

Emlékszünk-e, hányszor jártunk megközelítőleg a fogorvosnál rossz fogunk miatt? Bizonyára nem, de azt meg tudjuk számolni, hány fogtömésünk van.

Az amalgám tömésekben levő higany mennyisége – vagyis azon anyagkeveréké, melyet a leggyakrabban alkalmaznak tömésekhez -, viszonylag kicsi, ám minél több töméssel rendelkezik valaki, annál nagyobb a kockázata, hogy érzékelni fogják a fémnek való kitettség hatásait.

Akinek 8, vagy ennél több tömése van, egészen egészségtelen szintnek lehet kitéve – egyrészt legalább azért, ahogyan változik a test, állapították meg a Georgia-i Egyetem kutatói tanulmányukban, melyet a z Ecotoxicity and Environmental Safety szaklapban közöltek.

Az amalgám tömés fémek keveréke. Felük higany, kiegészülve ezüsstel, ónnal és rézzel. Immár 150 éve alkalmazzák a fogorvosok, mert tartós és olcsó.

A higanyról ugyanakkor régóta ismert, hogy nem előnyös az egészségre nézve. Károsodást okozhat az agyban, szívben, vesében, tüdőben és az immunrendszerben is, ha nagyobb mennyiségnek van kitéve a szervezet. Kis mennyiség esetén viszonylag biztonságos, használatától függően.

„Fontos, hogy az orvosok és pácienseik is tisztában legyenek mindezzel a választásaik során – mondta el Lei Yin, a Georgia-i Egyetem környezeti egészségért felelős kutatója, a tanulmány vezető szerzője sajtóközleményében. – Remek kezdő lépés ez ahhoz, hogy értékeljük a tömésanyagok potenciális kockázatát az emberek egészségére nézve.”

A tanulmányhoz a kutatók számos higanytípus szintjét elemezték 14 703 páciens szervezetében. Több csoportra osztották őket, az elsőbe azok tartoztak, akiknek nem voltak fogtöméseik, a másodikba, akiknek egytől nyolc volt, a harmadikba pedig, akiknek ennél több.

A kutatók megdöbbenve állapították meg, hogy azon embereknél, akiknek több mint 8 fogtömés került a szájába, 150 százalékkal több higany volt a vérében, mint azoknak, akiknek nem, vagy csak kevés tömésük volt. Egy átlagos amerikainak 3 tömése van, 25 százalékuknak 11 vagy ennél is több – derült ki a kutatásból.

Lei Yin hozzátette, hogy manapság a fogszuvasods az egyik legelterjedtebb krónikus betegség. Az emberek nagy többsége megtapasztalta, milyen fogtömést kapni, ám az anyag milyensége, melyet a fogorvosok használnak, többnyire nem vita tárgya.

Kapcsolódó cikk:

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Miért nem szabad halogatni az implantátumot?


B.A.

 

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >