Szépségfogászat - Lézerfogászat

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ígéretesnek tűnik a hormonkezelés az ínbetegségek kordában tartásában – állapították meg brazil kutatók. Egy bizonyos hormon hatásának serkentésével meglepő eredményt lehet elérni.

Úgy tűnik, egy adott hormonnal történő kezelés segítséget jelenthet az ínybetegségek kezelésében. Az ún. melanokortin agonisták megállítják a gyulladást és megőrzik a csont megfelelő állapotát az egereken végzett kísérletben, ha ezzel a hormonnal kezelik őket.

Vagyis, a hormon tevékenységének stimulálásával megelőzhető a gyulladás és egyéb hatások, melyek az ínybetegség esetén jelen vannak és könnyen fogvesztéshez vezethetnek – állapította meg az új kutatás.

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

A brazil kutatók úgy vélik, a módszer embereknél ugyanúgy beválna, mint az egerek esetében.

Az ínybetegség bakteriális fertőzés, amely vörös, csúnya, olykor vérző ínyt okoz, de csontvesztést is kiválhat. Sőt, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a vesebetegséggel és más, káros egészségügyi állapotokkal, ha hosszú ideig nem kezelik.

A Minas Gerais Szövetségi Egyetem kutatói közelmúltban lefolytatott tanulmányok alapján végeztek tesztet az egereken, mivel azok arra utaltak, hogy a melanokortin peptidek, azaz ez a bizonyos hormon képes szabályozni az ínybetegségből eredő csontvesztést.

A The FASEB Journal szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók az egereket Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktériumokkal fertőzték meg, az ínybetegség egy igen agresszív formájával. Négy csoportra osztották őket: az elsőt melanokortin agonistákkal kezelték, a másodikat semmivel, a harmadikat placebóval, a negyediket pedig meg sem fertőzték.

A kutatók elmondták: az egereknél, melyeket minden nap, egy hónapon át kezeltek hormon agonistákkal, a gyulladás csökkenése volt megfigyelhető, valamint a csontok megtartásának képessége. Azaz, a melanokortint lehet alkalmazni a betegség ellen.

„Ha kordában tartható a gyulladás ínybetegség esetén, megvan a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ún. alveoláris csontreszorpció, mely aztán fogvesztéshez vezethet. A páciensek életminősége jelentős mértékben javítható” – mondta el dr. Mila Madeira, kutató, az egyetem mikrobiológusa sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Vedd észre a fogágybetegséget!

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >