Szépségfogászat - Lézerfogászat

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ígéretesnek tűnik a hormonkezelés az ínbetegségek kordában tartásában – állapították meg brazil kutatók. Egy bizonyos hormon hatásának serkentésével meglepő eredményt lehet elérni.

Úgy tűnik, egy adott hormonnal történő kezelés segítséget jelenthet az ínybetegségek kezelésében. Az ún. melanokortin agonisták megállítják a gyulladást és megőrzik a csont megfelelő állapotát az egereken végzett kísérletben, ha ezzel a hormonnal kezelik őket.

Vagyis, a hormon tevékenységének stimulálásával megelőzhető a gyulladás és egyéb hatások, melyek az ínybetegség esetén jelen vannak és könnyen fogvesztéshez vezethetnek – állapította meg az új kutatás.

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

A brazil kutatók úgy vélik, a módszer embereknél ugyanúgy beválna, mint az egerek esetében.

Az ínybetegség bakteriális fertőzés, amely vörös, csúnya, olykor vérző ínyt okoz, de csontvesztést is kiválhat. Sőt, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a vesebetegséggel és más, káros egészségügyi állapotokkal, ha hosszú ideig nem kezelik.

A Minas Gerais Szövetségi Egyetem kutatói közelmúltban lefolytatott tanulmányok alapján végeztek tesztet az egereken, mivel azok arra utaltak, hogy a melanokortin peptidek, azaz ez a bizonyos hormon képes szabályozni az ínybetegségből eredő csontvesztést.

A The FASEB Journal szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók az egereket Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktériumokkal fertőzték meg, az ínybetegség egy igen agresszív formájával. Négy csoportra osztották őket: az elsőt melanokortin agonistákkal kezelték, a másodikat semmivel, a harmadikat placebóval, a negyediket pedig meg sem fertőzték.

A kutatók elmondták: az egereknél, melyeket minden nap, egy hónapon át kezeltek hormon agonistákkal, a gyulladás csökkenése volt megfigyelhető, valamint a csontok megtartásának képessége. Azaz, a melanokortint lehet alkalmazni a betegség ellen.

„Ha kordában tartható a gyulladás ínybetegség esetén, megvan a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ún. alveoláris csontreszorpció, mely aztán fogvesztéshez vezethet. A páciensek életminősége jelentős mértékben javítható” – mondta el dr. Mila Madeira, kutató, az egyetem mikrobiológusa sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Vedd észre a fogágybetegséget!

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

B.A.

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >