2017. 01. 26. - 12:50

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ígéretesnek tűnik a hormonkezelés az ínbetegségek kordában tartásában – állapították meg brazil kutatók. Egy bizonyos hormon hatásának serkentésével meglepő eredményt lehet elérni.

Úgy tűnik, egy adott hormonnal történő kezelés segítséget jelenthet az ínybetegségek kezelésében. Az ún. melanokortin agonisták megállítják a gyulladást és megőrzik a csont megfelelő állapotát az egereken végzett kísérletben, ha ezzel a hormonnal kezelik őket.

Vagyis, a hormon tevékenységének stimulálásával megelőzhető a gyulladás és egyéb hatások, melyek az ínybetegség esetén jelen vannak és könnyen fogvesztéshez vezethetnek – állapította meg az új kutatás.

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

A brazil kutatók úgy vélik, a módszer embereknél ugyanúgy beválna, mint az egerek esetében.

Az ínybetegség bakteriális fertőzés, amely vörös, csúnya, olykor vérző ínyt okoz, de csontvesztést is kiválhat. Sőt, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a vesebetegséggel és más, káros egészségügyi állapotokkal, ha hosszú ideig nem kezelik.

A Minas Gerais Szövetségi Egyetem kutatói közelmúltban lefolytatott tanulmányok alapján végeztek tesztet az egereken, mivel azok arra utaltak, hogy a melanokortin peptidek, azaz ez a bizonyos hormon képes szabályozni az ínybetegségből eredő csontvesztést.

A The FASEB Journal szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók az egereket Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktériumokkal fertőzték meg, az ínybetegség egy igen agresszív formájával. Négy csoportra osztották őket: az elsőt melanokortin agonistákkal kezelték, a másodikat semmivel, a harmadikat placebóval, a negyediket pedig meg sem fertőzték.

A kutatók elmondták: az egereknél, melyeket minden nap, egy hónapon át kezeltek hormon agonistákkal, a gyulladás csökkenése volt megfigyelhető, valamint a csontok megtartásának képessége. Azaz, a melanokortint lehet alkalmazni a betegség ellen.

„Ha kordában tartható a gyulladás ínybetegség esetén, megvan a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ún. alveoláris csontreszorpció, mely aztán fogvesztéshez vezethet. A páciensek életminősége jelentős mértékben javítható” – mondta el dr. Mila Madeira, kutató, az egyetem mikrobiológusa sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Vedd észre a fogágybetegséget!

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.