Szépségfogászat - Fogpótlás

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ínybetegségre hormonkezelést?

Ígéretesnek tűnik a hormonkezelés az ínbetegségek kordában tartásában – állapították meg brazil kutatók. Egy bizonyos hormon hatásának serkentésével meglepő eredményt lehet elérni.

Úgy tűnik, egy adott hormonnal történő kezelés segítséget jelenthet az ínybetegségek kezelésében. Az ún. melanokortin agonisták megállítják a gyulladást és megőrzik a csont megfelelő állapotát az egereken végzett kísérletben, ha ezzel a hormonnal kezelik őket.

Vagyis, a hormon tevékenységének stimulálásával megelőzhető a gyulladás és egyéb hatások, melyek az ínybetegség esetén jelen vannak és könnyen fogvesztéshez vezethetnek – állapította meg az új kutatás.

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

Az ínybetegség hormonkezeléssel kordában tartható?

A brazil kutatók úgy vélik, a módszer embereknél ugyanúgy beválna, mint az egerek esetében.

Az ínybetegség bakteriális fertőzés, amely vörös, csúnya, olykor vérző ínyt okoz, de csontvesztést is kiválhat. Sőt, összefüggésbe hozható a mellrákkal, a vesebetegséggel és más, káros egészségügyi állapotokkal, ha hosszú ideig nem kezelik.

A Minas Gerais Szövetségi Egyetem kutatói közelmúltban lefolytatott tanulmányok alapján végeztek tesztet az egereken, mivel azok arra utaltak, hogy a melanokortin peptidek, azaz ez a bizonyos hormon képes szabályozni az ínybetegségből eredő csontvesztést.

A The FASEB Journal szaklapban megjelentetett tanulmányban a kutatók az egereket Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktériumokkal fertőzték meg, az ínybetegség egy igen agresszív formájával. Négy csoportra osztották őket: az elsőt melanokortin agonistákkal kezelték, a másodikat semmivel, a harmadikat placebóval, a negyediket pedig meg sem fertőzték.

A kutatók elmondták: az egereknél, melyeket minden nap, egy hónapon át kezeltek hormon agonistákkal, a gyulladás csökkenése volt megfigyelhető, valamint a csontok megtartásának képessége. Azaz, a melanokortint lehet alkalmazni a betegség ellen.

„Ha kordában tartható a gyulladás ínybetegség esetén, megvan a kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen az ún. alveoláris csontreszorpció, mely aztán fogvesztéshez vezethet. A páciensek életminősége jelentős mértékben javítható” – mondta el dr. Mila Madeira, kutató, az egyetem mikrobiológusa sajtóközelményében.

Kapcsolódó cikk:

Vedd észre a fogágybetegséget!

Vérzik az ínyem! Mit tegyek?

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >