Szépségfogászat - Fogpótlás

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Kevésbé tapad a baktérium, ha ott a fluorid

Tudjuk-e, miért olyan fontos a fluorid? Enélkül ma már nem árusítanak fogkrémet. Most megtudhatjuk, miként harcol a fogszuvasodás ellen.

Napjainkban mindenki számára természetes, hogy a fogkrémekben van fluorid. Német tudósok azonban most megfejtették, milyen módon is „dolgozik” ez a hasznos vegyület.

Azért van rá szükség, mert csökkenti a baktériumok képességét, hogy szorosan a fogakhoz tapadjanak, s ezáltal fogszuvasodást okozzanak. S ha a baktérium nem ragad annyira, könnyebb megszabadulni is tőle fogmosás és fogselymezés során.

A fogakat azzal védi a fluorid, hogy kevésbé tapadnak meg rajtuk a baktériumok

A fogakat azzal védi a fluorid, hogy kevésbé tapadnak meg rajtuk a baktériumok

Karin Jacobs és munkatársai arra jutottak, hogy noha fél évszázada tart a tudományos kutatás, több vita alakult már ki a fluorid kapcsán: miként csökkentik részecskéi a fogszuvasodás kockázatát.

Korábbi kutatások régen kikötötték, hogy a fluorid segít a fogzománc megszilárdításában, amely védi a fogat a savtól, melyet a szuvasodást okozó baktériumok termelnek.

Újabb tanulmányok szerint a fluorid behatol a fogba és megszilárdítja a zománc vékony rétegét, sokkal jobban, mint azt korábban gondolták – hitelt adva ezzel más elméleteknek is arról, hogyan működik a fluorid.

A Langumir szaklapban közzétett tanulmány tehát új bizonyítékot írt le arra vonatkozóan: a fluorid azáltal is kifejti hatását, hogy adhéziós hatást gyakorol a baktériumokra, melyek a fogakhoz tapadnak és szuvasodást okozó savat termelnek.

A tapasztalatokat mesterséges fogakról szerezték – amely kimutatta, hogy a fluorid csökkenti a baktériumok megtapadásának képességét, így könnyebb lemosni a baktériumokat nyállal, majd a fogmosással is – mondta el a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Ha fáj a szuvas fog, már régen rossz

Megjavulhatnak a fogak maguktól?

Létezik megelőzési módszer fogszuvasodásra?

B.A.

Dakota Johnson bepasizott?

Dakota Johnson bepasizott?

Nála jóval idősebb hírességgel randizgat a Szürke ötven alkotások szereplője.   
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...

Miranda Kerr állapotos

Néhány nappal ezelőtt kapott szárnyra a pletyka, miszerint babát vár a híresség. Az örömhírt most ő maga is megerősítette.   
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
Az állatok csökkentik a stresszt

Az állatok csökkentik a stresszt

Feszült és ideges vagy? Akkor tölts minél több időt kedvenceddel, ugyanis nyugtatják az embert.   
Csók! Justin Bieber és Selena Gomez

Csók! Justin Bieber és Selena Gomez "val...

Végre beismerte az egykori sztárpár, hogy újra együtt vannak! Justin Bieber és Selena Gomez nyilvánosan váltott csókjával „hivatalosan” is jelezte, hogy ismét d...
Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Nem fogod elhinni, de egy friss kutatás azt az eredményt hozta, hogy az egyedülálló nők sokkal jobban érzik magukat, mint azok, akik kapcsolatban élnek.  
The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkozik?

The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkoz...

Meglepetések sora: miután exkedvese, Selena Gomez ismét összejött Justin Bieberrel, a jelek szerint The Weeknd is volt barátnője, Bella Hadid társaságát keresi.
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
< >