Szépségfogászat - Fogpótlás

Nem mindig örökség a rossz fog

Nem mindig örökség a rossz fog

Vajon a problémás fogakat a genetikának köszönhetjük? Megküzd a baktériumokkal a szájvíz? Mire képes a szájszárazság, ha nem teszünk ellene? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkből.

Ha fogápolásról van szó, bizony sok téves információba, hiedelembe futhatunk bele, s lehet, hogy ezek miatt (sem) gondozzuk megfelelően fogainkat.

Számos kérdésről esett már szó korábbi cikkeinkben, ám még mindig van, amivel kevésbé foglalkoztunk. Lássuk, mit érdemes még tudni a száj- és fogápolásról, amely nem egyértelmű a számunkra.

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

1.A várandós nőknek különösen ügyelniük kell fogaikra

Ha egy nő babát vár, fokozottan érdemes figyelnie a fogápolásra – főleg, mert ilyenkor hajlamos több cukros ételt enni, s úgy általában, többet enni. Vérző ínytől szenvedhet, a hormonális változások következtében.

2.A rossz fogakat nemcsak örökölni lehet

Természetesen van némi genetikai ráhatás arra, hogy kevésbé legyenek jók a fogaink – a gyenge fogakkal rendelkező szülők átadhatják ezt a gondot gyermekeiknek is, de sok esetben valószínűbb, hogy inkább a rossz fogápolási szokások és a helytelen étrend a ludas abban, ha egy fiatalnak gyakran romlanak a fogai.

3.A szájvizek nem tüntetik el a baktériumokaz

A szájvíz hasznos a lepedék mennyiségének csökkentésében, ám nem éri el a baktériumok által uralt területeket úgy, ahogyan a fogkefe képes rá. Nem is mossa le a baktériumokat. Reggeli előtt a fluoridos fogkrém igen jó szolgálatot tehet, majd pedig étkezések után a fluoridos szájvíz lehet hatékony.

4.A fogselymezés segít megelőzni a szívbetegséget

A fogselymezés nemcsak az ínybetegségek ellen hatásos – a szívproblémákat is megelőzi. Kiderült ugyanis, hogy az ínybetegségben szenvedők kétszer olyan nagy valószínűséggel küzdenek szívkoszorúér-betegségben, mint akiknél nem áll fenn ez az állapot.

5.Csikorgathatjuk a fogunkat anélkül, hogy tudnánk róla

A fogcsikorgatás jellemzően éjjel fordul elő, vagyis megtörténhet, hogy nem vesszük észre. Ha ilyen helyzetben vagyunk, a fogorvos olyan eszközt ajánlhat, mely éjszaka meggátolja ezt a rossz szokást és ennek köszönhetően az állkapocs is pihenhet.

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

6.A szájszárazság károsíthatja a fogakat

A tartósan száraz száj a cukorbetegség előjele lehet. Ha nem kezeltetik, a száraz száj károsíthatja a fogakat, mivel a nyál kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer maradékok eltűnjenek, illetve semlegesíti a savakat is.

7.A fehérítő paszta nem változtatja meg a fog színét

A fehérítés céljából kapható krémek arra szolgálnak, hogy a meglevő foltokat eltávolítsák, vagyis a fog színe láthatóvá válik. Élénkebbé nem tudják tenni a fog árnyalatát.

8.A nyál megmutatja, ha rossz a leheletünk

Helyezzünk egy is nyálat a nyelv hátsó részéről a csuklónk belső felére. Hagyjuk rajta egy percig és ellenőrizzük le, van-e szaga.

A fenti tanácsokkal biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően ápoljuk a fogainkat.

Kapcsolódó cikk:

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

B.A.

Ekkor a legjobb szülni

Ekkor a legjobb szülni

Kutatók nemrég kiderítették, hogy melyik a legalkalmasabb kor a szülésre.   
Amber Rose kisebb melleket kap

Amber Rose kisebb melleket kap

Tart a műtéttől a csinos modell– Amber Rose mellkisebbítő operáción esik át a napokban. A félelem mellett azonban nagyon izgatott is.
A házimunka segíthet a fogyásban?

A házimunka segíthet a fogyásban?

Sokan azt gondolják, hogy a otthoni takarítás is hozzájárul a fogyáshoz, hiszen ilyenkor is mozog az ember, de kutatók szerint ez kevés.   
Ed Sheeran megnősül

Ed Sheeran megnősül

Friss információk szerint a népszerű énekes még tavaly decemberben kérte meg kedvese kezét.   
Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyerek nevét?

Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyer...

Január 15-én megszületett Kim Kardashian és Kanye West harmadik gyermeke – a kislánynak azonban egyelőre nincs neve!
Kylie Jenner ideges

Kylie Jenner ideges

Bár hivatalosan máig nem jelentette be a csinos celeb, hogy gyermeket vár, egyre több hír lát napvilágot a téma kapcsán. Állítólag újabban idegesség gyötri Kyli...
Természetes sminklemosó – bőr irritáció ellen

Természetes sminklemosó – bőr irritáció ...

Előfordul, hogy a kereskedelemben kapható sminklemosó termékek a szem körül irritációt vagy bőrpírt okoznak. Szerencsére természetes módszerek is léteznek erre ...
Katy Perry a közösségi média áldozata?

Katy Perry a közösségi média áldozata?

A csinos énekesnő úgy gondolja, ő maga is a közösségi média áldozata – ezért sürgeti az embereket, találják meg az egészséges egyensúlyt ezen oldalak használatá...
Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit ...
David Beckhamék spórolnak?

David Beckhamék spórolnak?

Takarékoskodik David és Victoria Beckham – a sztárpár a hírek szerint a „pennyket is félreteszi”, azzal, hogy újabban nem vesz magának extravagáns dolgokat.
< >