2017. 06. 29. - 10:00

Nem mindig örökség a rossz fog

Nem mindig örökség a rossz fog

Vajon a problémás fogakat a genetikának köszönhetjük? Megküzd a baktériumokkal a szájvíz? Mire képes a szájszárazság, ha nem teszünk ellene? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkből.

Ha fogápolásról van szó, bizony sok téves információba, hiedelembe futhatunk bele, s lehet, hogy ezek miatt (sem) gondozzuk megfelelően fogainkat.

Számos kérdésről esett már szó korábbi cikkeinkben, ám még mindig van, amivel kevésbé foglalkoztunk. Lássuk, mit érdemes még tudni a száj- és fogápolásról, amely nem egyértelmű a számunkra.

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

1.A várandós nőknek különösen ügyelniük kell fogaikra

Ha egy nő babát vár, fokozottan érdemes figyelnie a fogápolásra – főleg, mert ilyenkor hajlamos több cukros ételt enni, s úgy általában, többet enni. Vérző ínytől szenvedhet, a hormonális változások következtében.

2.A rossz fogakat nemcsak örökölni lehet

Természetesen van némi genetikai ráhatás arra, hogy kevésbé legyenek jók a fogaink – a gyenge fogakkal rendelkező szülők átadhatják ezt a gondot gyermekeiknek is, de sok esetben valószínűbb, hogy inkább a rossz fogápolási szokások és a helytelen étrend a ludas abban, ha egy fiatalnak gyakran romlanak a fogai.

3.A szájvizek nem tüntetik el a baktériumokaz

A szájvíz hasznos a lepedék mennyiségének csökkentésében, ám nem éri el a baktériumok által uralt területeket úgy, ahogyan a fogkefe képes rá. Nem is mossa le a baktériumokat. Reggeli előtt a fluoridos fogkrém igen jó szolgálatot tehet, majd pedig étkezések után a fluoridos szájvíz lehet hatékony.

4.A fogselymezés segít megelőzni a szívbetegséget

A fogselymezés nemcsak az ínybetegségek ellen hatásos – a szívproblémákat is megelőzi. Kiderült ugyanis, hogy az ínybetegségben szenvedők kétszer olyan nagy valószínűséggel küzdenek szívkoszorúér-betegségben, mint akiknél nem áll fenn ez az állapot.

5.Csikorgathatjuk a fogunkat anélkül, hogy tudnánk róla

A fogcsikorgatás jellemzően éjjel fordul elő, vagyis megtörténhet, hogy nem vesszük észre. Ha ilyen helyzetben vagyunk, a fogorvos olyan eszközt ajánlhat, mely éjszaka meggátolja ezt a rossz szokást és ennek köszönhetően az állkapocs is pihenhet.

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

6.A szájszárazság károsíthatja a fogakat

A tartósan száraz száj a cukorbetegség előjele lehet. Ha nem kezeltetik, a száraz száj károsíthatja a fogakat, mivel a nyál kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer maradékok eltűnjenek, illetve semlegesíti a savakat is.

7.A fehérítő paszta nem változtatja meg a fog színét

A fehérítés céljából kapható krémek arra szolgálnak, hogy a meglevő foltokat eltávolítsák, vagyis a fog színe láthatóvá válik. Élénkebbé nem tudják tenni a fog árnyalatát.

8.A nyál megmutatja, ha rossz a leheletünk

Helyezzünk egy is nyálat a nyelv hátsó részéről a csuklónk belső felére. Hagyjuk rajta egy percig és ellenőrizzük le, van-e szaga.

A fenti tanácsokkal biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően ápoljuk a fogainkat.

Kapcsolódó cikk:

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.