Szépségfogászat - Fogpótlás

Nem mindig örökség a rossz fog

Nem mindig örökség a rossz fog

Vajon a problémás fogakat a genetikának köszönhetjük? Megküzd a baktériumokkal a szájvíz? Mire képes a szájszárazság, ha nem teszünk ellene? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkből.

Ha fogápolásról van szó, bizony sok téves információba, hiedelembe futhatunk bele, s lehet, hogy ezek miatt (sem) gondozzuk megfelelően fogainkat.

Számos kérdésről esett már szó korábbi cikkeinkben, ám még mindig van, amivel kevésbé foglalkoztunk. Lássuk, mit érdemes még tudni a száj- és fogápolásról, amely nem egyértelmű a számunkra.

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

1.A várandós nőknek különösen ügyelniük kell fogaikra

Ha egy nő babát vár, fokozottan érdemes figyelnie a fogápolásra – főleg, mert ilyenkor hajlamos több cukros ételt enni, s úgy általában, többet enni. Vérző ínytől szenvedhet, a hormonális változások következtében.

2.A rossz fogakat nemcsak örökölni lehet

Természetesen van némi genetikai ráhatás arra, hogy kevésbé legyenek jók a fogaink – a gyenge fogakkal rendelkező szülők átadhatják ezt a gondot gyermekeiknek is, de sok esetben valószínűbb, hogy inkább a rossz fogápolási szokások és a helytelen étrend a ludas abban, ha egy fiatalnak gyakran romlanak a fogai.

3.A szájvizek nem tüntetik el a baktériumokaz

A szájvíz hasznos a lepedék mennyiségének csökkentésében, ám nem éri el a baktériumok által uralt területeket úgy, ahogyan a fogkefe képes rá. Nem is mossa le a baktériumokat. Reggeli előtt a fluoridos fogkrém igen jó szolgálatot tehet, majd pedig étkezések után a fluoridos szájvíz lehet hatékony.

4.A fogselymezés segít megelőzni a szívbetegséget

A fogselymezés nemcsak az ínybetegségek ellen hatásos – a szívproblémákat is megelőzi. Kiderült ugyanis, hogy az ínybetegségben szenvedők kétszer olyan nagy valószínűséggel küzdenek szívkoszorúér-betegségben, mint akiknél nem áll fenn ez az állapot.

5.Csikorgathatjuk a fogunkat anélkül, hogy tudnánk róla

A fogcsikorgatás jellemzően éjjel fordul elő, vagyis megtörténhet, hogy nem vesszük észre. Ha ilyen helyzetben vagyunk, a fogorvos olyan eszközt ajánlhat, mely éjszaka meggátolja ezt a rossz szokást és ennek köszönhetően az állkapocs is pihenhet.

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

6.A szájszárazság károsíthatja a fogakat

A tartósan száraz száj a cukorbetegség előjele lehet. Ha nem kezeltetik, a száraz száj károsíthatja a fogakat, mivel a nyál kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer maradékok eltűnjenek, illetve semlegesíti a savakat is.

7.A fehérítő paszta nem változtatja meg a fog színét

A fehérítés céljából kapható krémek arra szolgálnak, hogy a meglevő foltokat eltávolítsák, vagyis a fog színe láthatóvá válik. Élénkebbé nem tudják tenni a fog árnyalatát.

8.A nyál megmutatja, ha rossz a leheletünk

Helyezzünk egy is nyálat a nyelv hátsó részéről a csuklónk belső felére. Hagyjuk rajta egy percig és ellenőrizzük le, van-e szaga.

A fenti tanácsokkal biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően ápoljuk a fogainkat.

Kapcsolódó cikk:

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

B.A.

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >