Szépségfogászat - Fogpótlás

Nem mindig örökség a rossz fog

Nem mindig örökség a rossz fog

Vajon a problémás fogakat a genetikának köszönhetjük? Megküzd a baktériumokkal a szájvíz? Mire képes a szájszárazság, ha nem teszünk ellene? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkből.

Ha fogápolásról van szó, bizony sok téves információba, hiedelembe futhatunk bele, s lehet, hogy ezek miatt (sem) gondozzuk megfelelően fogainkat.

Számos kérdésről esett már szó korábbi cikkeinkben, ám még mindig van, amivel kevésbé foglalkoztunk. Lássuk, mit érdemes még tudni a száj- és fogápolásról, amely nem egyértelmű a számunkra.

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

Várandós hölgyeknek különösen oda kell figyelniük a fogaikra

1.A várandós nőknek különösen ügyelniük kell fogaikra

Ha egy nő babát vár, fokozottan érdemes figyelnie a fogápolásra – főleg, mert ilyenkor hajlamos több cukros ételt enni, s úgy általában, többet enni. Vérző ínytől szenvedhet, a hormonális változások következtében.

2.A rossz fogakat nemcsak örökölni lehet

Természetesen van némi genetikai ráhatás arra, hogy kevésbé legyenek jók a fogaink – a gyenge fogakkal rendelkező szülők átadhatják ezt a gondot gyermekeiknek is, de sok esetben valószínűbb, hogy inkább a rossz fogápolási szokások és a helytelen étrend a ludas abban, ha egy fiatalnak gyakran romlanak a fogai.

3.A szájvizek nem tüntetik el a baktériumokaz

A szájvíz hasznos a lepedék mennyiségének csökkentésében, ám nem éri el a baktériumok által uralt területeket úgy, ahogyan a fogkefe képes rá. Nem is mossa le a baktériumokat. Reggeli előtt a fluoridos fogkrém igen jó szolgálatot tehet, majd pedig étkezések után a fluoridos szájvíz lehet hatékony.

4.A fogselymezés segít megelőzni a szívbetegséget

A fogselymezés nemcsak az ínybetegségek ellen hatásos – a szívproblémákat is megelőzi. Kiderült ugyanis, hogy az ínybetegségben szenvedők kétszer olyan nagy valószínűséggel küzdenek szívkoszorúér-betegségben, mint akiknél nem áll fenn ez az állapot.

5.Csikorgathatjuk a fogunkat anélkül, hogy tudnánk róla

A fogcsikorgatás jellemzően éjjel fordul elő, vagyis megtörténhet, hogy nem vesszük észre. Ha ilyen helyzetben vagyunk, a fogorvos olyan eszközt ajánlhat, mely éjszaka meggátolja ezt a rossz szokást és ennek köszönhetően az állkapocs is pihenhet.

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

A fogselymezésnek számos előnye van a fogak ápolása szempontjából

6.A szájszárazság károsíthatja a fogakat

A tartósan száraz száj a cukorbetegség előjele lehet. Ha nem kezeltetik, a száraz száj károsíthatja a fogakat, mivel a nyál kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer maradékok eltűnjenek, illetve semlegesíti a savakat is.

7.A fehérítő paszta nem változtatja meg a fog színét

A fehérítés céljából kapható krémek arra szolgálnak, hogy a meglevő foltokat eltávolítsák, vagyis a fog színe láthatóvá válik. Élénkebbé nem tudják tenni a fog árnyalatát.

8.A nyál megmutatja, ha rossz a leheletünk

Helyezzünk egy is nyálat a nyelv hátsó részéről a csuklónk belső felére. Hagyjuk rajta egy percig és ellenőrizzük le, van-e szaga.

A fenti tanácsokkal biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően ápoljuk a fogainkat.

Kapcsolódó cikk:

Fogas kérdések: a rágógumi jó, a tej kevésbé?

Mit tudunk rosszul a fogainkról?

B.A.

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >