2016. 03. 31. - 14:20

Van esélyünk a fogtályoggal szemben?

Van esélyünk a fogtályoggal szemben?

Nem árt időben észrevenni és kezeltetni a fogtályogot – ugyanis ez a kezdetben ártalmatlannak tűnő probléma nagy veszélyeket rejthet magában. A fogtályogról szóló cikk második része következik: a kezelés.

A kellemetlen tünetek mellett a fogtályog súlyos problémát okozhat nekünk. Fontos a korai felfedezés és diagnózis, hogy szakszerűen kezeltethessük.

Cikkünk előző részében a fogtályog tüneteiről és a diagnózis felállításáról volt szó. A kezelés lehetőségeiről most olvashatnak.

Amennyiben tályogról van szó, a fogorvos mindenekelőtt stratégiát állít fel. A cél az, hogy elkerüljük a fertőzést, megmentsük a fogat és megelőzzük a komplikációkat.

A szakember stratégiát dolgoz ki a fogtályog kezelésére

A fertőzés kiküszöböléséhez a tályogot ki kell üríteni – amelyet elvezető eljárással, gyökérkezeléssel lehet elérni. A gyökér műtétje akkor is ajánlott, ha bármilyen, megbetegedett gyökérszövet eltávolítására szükség van - és a fertőzés már alábbhagyott. Ezután a fogra korona felhelyezése javasolt. 

A fogtályog leszívásának másik módja, ha a duzzadt ínybe egy metszést ejtenek.

Antibiotikumot azért írna fel, hogy könnyebben megküzdjünk a fertőzéssel. A fájdalom és a kényelmetlenség érzés enyhítésére pedig, amely a fogtályoggal függ össze, meleg, sós vizes, illetve vény nélküli gyógyszert válthatunk ki - mint amilyen az ibuprofen.

 

Gyökérkezelésre, a beteg fog kiürítésére is szükség lehet

A gyulladás és fájdalom csökkenthető alacsony hatásfokú lézerrel, amelynek hatására a páciens jóval komfortosabban érzi majd magát, amikor az injekciót megkapja.

Megelőzhetjük-e a fogtályogot?

A megfelelő szájhigiénia mindenképp csökkenti a fogtályog kialakulásának kockázatát. Illetve, ha a fogat valamilyen trauma éri, például meglazul vagy a széle recéssé válik, érdemes azonnal fogorvosi segítséget kérni.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.