2020. 11. 04. - 11:45

5 jel, hogy nárcisztikus személyiséggel vagy együtt

5 jel, hogy nárcisztikus személyiséggel vagy együtt

A nárcizmus gyakran függ össze a diagnosztizált személyiségzavarral, extrém egoizmussal. Manapság az új generációk tagjai közt egyre több az ilyen ember. Vedd észre, ha a párod is ilyen és egészségtelen a kapcsolatod!

Napjainkban több a nárcisztikus személyiség, mint amennyi normális lenne egy társadalomban. Vagyis, annak esélye, hogy összetalálkozzunk egy ilyennel, meglehetősen nagy.
 
Érdemes észrevenni, ha nárcisztikus emberrel vagyunk párkapcsolatban. Ő ugyanis nem teremt egészséges környezetet maga körül. Tudniillik, minden körülötte forog.
 
Milyen is valójában egy nárcisztikus ember? A gond az, hogy sokan félreértelmezik viselkedését, azt gondolják, csupán „túl nagy az önbizalma”. Ez azonban messze van a teljes igazságtól.
 
Persze, vannak sármőrök, illetve olyan emberek, akik fokozott figyelmet követelnek ki maguknak.
 
Ami azonban megkülönbözteti őket a nárcisztikus személytől, az, hogy őt valóban nem érdeklik a másik ember érzései.
 
A nárcisztikus ember nincs tekintettel mások érzéseire
A nárcisztikus ember nincs tekintettel mások érzéseire
 
Lássuk, milyen gyakori tulajdonságok tartoznak a nárcisztikus emberhez. Elsősorban a hazugság  - az emberek manipulálását eszköznek tekinti annak elérésére, amire vágyik - , az empátia hiánya (csak a saját érzéseire van ideje), illetve, hogy gyorsan megharagszik.
 
Mégis, ha a partnerük van valami miatt felháborodva, a nárcisztikus személyiségek nem tudnak együttérezni. Azaz, hiányoznak egy normális párkapcsolat alapvető építőkövei.
 
Egy ilyen emberrel kapcsolatban lenni olyan, mintha állandóan csak adnánk, de vissza semmit nem kapnánk. Nem is igazán alkalmasak párkapcsolatra, mivel – viccesen szólva – magukkal alakítottak ki egyet.
 
Arra, hogy nárcisztikus személyiséggel élünk együtt, mindazonáltal könnyen rá lehet jönni. Nem nagyon érdeklik a másik szükségletei, vágyai.
 
A legfontosabb jellemzők, amelyekből rájöhetünk, hogy ilyen emberrel van dolgunk, az alábbiak.
 
1.Úgy érezzük, ritkán hallgat meg.
 
2.Érzéseink rendszeresen figyelmen kívül vannak hagyva.
 
3.Folyamatosan hallgatjuk a másikat, de ő nem hallgat meg minket.
 
4.Krónikus mértékben azt érezzük, nem vagyunk megbecsülve.
 
5.Kételkedni kezdünk magunkban.
 
Amennyiben egy ilyen emberrel együtt akarunk maradni, meg kell kérdeznünk magunktól, mi az, amit mellőzni tudunk a mindennapjainkban. Egy biztos ugyanis: megértést, meghallgatást igazán csak a családunktól, barátainktól várhatunk.
 
Ha azonban el akarjuk hagyni, legyünk felkészültek. A nárcisztikus ember egy dolgot nem kedvel, ha faképnél hagyják. Azzal nincs gondja, hogy ő szakítson valakivel, de a fordított helyzet igencsak felháborítja. Dühös, eltúlzott reakcióra lehet számítani.
 
Szakemberek szerint jobb a legrosszabbra felkészülni – érdemes megkérni  barátokat vagy családtagot, hogy álljon készenlétben, ha be kell avatkozni, vagy támaszt kell nyújtani.
 
Pontos dokumentációkra is szükség van, amennyiben anyagiak vagy gyermekek is szerepelnek a kapcsolatban és fontos, hogy legyen „menekülési útvonal” (például a holmink elkészítve a kocsiban, a bankkártyánk biztos helyen, s olyan családtagok, ismerősök, akik tudják, hogy per pillanat mi zajlik.)
 
Sok ember éli meg élete egyik legrosszabb élményeként az ilyen embertől való szakítást. Hosszútávon azonban megéri feladni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.