2021. 07. 28. - 11:00

A szex nélküli házasságnak megvannak a veszélyei

A szex nélküli házasságnak megvannak a veszélyei

Egy érzelmileg támogató házasság nagyon jó dolog – ám ha a frigy nélkülözi az intimitást, hiányzik egy fontos elem. Milyen problémák adódhatnak egy ilyen kapcsolatban?

Egy érzelmileg támaszt jelentő házasság nagyon fontos. Amikor azonban a szexualitás, az intimitás hiányzik egy kapcsolatból, fontos elemet nélkülözünk.
 
Több probléma merülhet fel, amelyek akár tönkre is tehetik a házasságot.
 
1.Az érzelmi intimitás is csökken: a fizikai intimitás fontos módja annak, hogy a párok megerősítsék egymás között az érzelmi köteléket. Enélkül a kapcsolat érzelmileg sem lesz intenzív, s az senkinek sem jó.
 
2.A mögöttes problémák állandósulhatnak és súlyosbodhatnak: a szex hiányát alapvetően sok dolog okozhatja. Lehet az orvosi probléma, stressz, konfliktusok a partnerek között, de hiányozhat az együtt töltött idő is. Amennyiben a gondokat nem beszélik meg a felek, ezek a mögöttes problémák folytatódhatnak, sőt egyre növekvő feszültséget okozhatnak a kapcsolatban.
 
A szex hiánya számos problémát okozhat a házasságban - ezért arról beszélni kell
A szex hiánya számos problémát okozhat a házasságban - ezért arról beszélni kell
 
3.Sértődés: amikor a férfi vagy a nő úgy érzi, igényét a fizikai, bensőséges együttlétre elutasítják, ellenérzés alakulhat ki benne, s ez károsíthatja a kapcsolatukat.
 
4.Elutasítottság érzés: amennyiben az egyik fél úgy érzi, társát nem érdekli a fizikai intimitás, vagy érdeklődése nem viszonzott, elutasítottnak fogja érezni magát.
 
Ez érzékelhető a fizikai vonzerő szintjén, de mélyebben is, ilyenkor az illető úgy érzi, emberként is vissza van utasítva. Bárhogy legyen is, elengedhetetlen, hogy a párok erőfeszítéseket tegyenek kapcsolatuk megerősítésére és az elutasítás érzésének legyőzésére.
 
5.Hűtlenség: a szex nélküli házasság gyakorta készteti az embereket arra, hogy a kapcsolaton kívül nézelődjenek. A szex hiánya önmagában még nem indokolja a hűtlenséget - helyesebb lenne, ha a pár előbb egymással próbálná rendezni a kapcsolatát, vagy ha nem megy, terapeuta segítségét kérné és átbeszélnék a kielégítetlen szexuális igényekkel kapcsolatos kérdéseket, illetve igyekeznének megoldani azokat.
 
6.Az intimitás hiánya az egészséget is befolyásolja: mindannyian tudjuk, hogy a nem a fizikai egészség a fő oka a szex iránti igénynek, de azért az is lényeges. Szex nélkül számos egészség-elősegítő tényező hiányzik az életünkből, hiszen az segít csökkenteni a vérnyomást, a szívroham esélyét, sőt enyhíti a fájdalmat, a stresszt és segít aludni is.
 
Figyelembe véve az esetleges hátrányokat és nehézségeket - melyek gyakran társulnak a nemi életet mellőző házassághoz - fontos, hogy figyeljünk a szexuális életre, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a házasság egyébként működőképes.
 
Ha nincs szeretkezés, vagy nagyon rendszertelen a dolog, beszéljünk erről a társunkkal. Mivel érzékeny témáról van szó, óvatosan közelítsünk, de mondjuk el, milyen érzéseket vált ki belőlünk a szex hiánya, s ha szükséges, keressünk fel terapeutát segítségképpen.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.