2021. 08. 04. - 11:37

Befolyásolhatja a kapcsolatot az alkoholfogyasztás?

Befolyásolhatja a kapcsolatot az alkoholfogyasztás?

A koronavírus-járvány kitörése óta nagyon sok ember fogyaszt több alkoholt, mint korábban, mások egyéb szerekhez is nyúltak. S bár az élet visszatérhet a normális kerékvágásba, ezek a problémák valószínűleg maradnak. Hogyan érinti ez a kapcsoltunkat?

Mióta a koronavírus-járvány kezdetét vette, számtalan ember úgy igyekszik megküzdeni a megpróbáltatásokkal, hogy több alkoholt iszik – esetleg más szert használ -, mint korábban. A szeszes ital-ivás és egyéb szerhasználat gyakorisága lényegesen megnőtt.
 
S bár a korlátozások enyhülhetnek, az élet pedig „visszatérhet a normális kerékvágásba”, ezek a problémák valószínűleg megmaradnak.
 
Ha nem szeretnénk, hogy párkapcsolatunkat és emberi kapcsolatainkat befolyásolja az alkoholfogyasztás, vegyük észre a probléma figyelmeztető jeleit.
 
Az alkoholfogyasztásra nem nehéz rászokni - leszokni sokkal nehezebb
Az alkoholfogyasztásra nem nehéz rászokni - leszokni sokkal nehezebb
 
1.Gyakran vitatkozunk az alkoholfogyasztással kapcsolatban. A vita szólhat arról, hogy iszunk-e mi magunk vagy a párunk, mikor és mennyit, s ez bizony feszültséget kelthet közöttünk.
 
2.A bizalom a kapcsolatban eltűnik. Ahogyan az alkoholprobléma egyre előrehaladottabb, úgy jönnek a kifogások is. Véget nem érő lista van a fejünkben, miért késtünk el otthonról, miért bosszantjuk fel olyan könnyen magunkat, miért hiányzik több pénz a kasszából, mint kéne. Ha a bizalom megbicsaklik, más, kapcsolódó problémák is kialakulnak. Ez pedig nem vezet jóra. Ha együtt töltjük is az időnket, magány-érzésünk van.
 
3.Kapcsolatunk általában ingatag. Úgy tűnik, a szeretett személy gyakran feszült, túlzottan reagál az apró nézeteltérésekre vagy akár ártalmatlannak tűnő megjegyzésekre. Ha észreveszi, hogy problémának látjuk alkoholfogyasztását, védekezően reagál, s eltereli a figyelmet. A beszélgetések ismétlődnek, feszültek vagy zavarba ejtőek, de kimerítőek is.
 
4.Már nem szórakozunk olyan jól együtt, mint régen. Még ha a kapcsolat nem is ingatag, észlelhető, hogy a párunk már nem érdeklődik olyan dolgok iránt, amelyek régen érdekelték. Érzelmileg tompának tűnik, depressziós, általában szorongó hangulatban van.
 
5.Kevesebbet találkozunk más emberekkel. Vagy ők nem keresnek minket, vagy mi nem megyünk hozzájuk. Elszigetelődünk.
 
6.Úgy érezzük, szeretnénk megóvni partnerünket az alkohol- vagy szerhasználattól. Szeretjük és nem akarjuk, hogy sérüljön, megbántani sem szeretnénk. Erőfeszítésképpen, hogy segítsünk, megpróbáljuk elriasztani őt az alkohol romboló hatásától és kifogásokat gyártunk helyette: miért nem jelent meg a munkahelyén, miért hagyja ki a találkozókat és miért nem fizette ki a számláját.
 
Azért tesszük ezt, mert empatikusak szeretnénk lenni, ez az empátia azonban meglehetősen „rövidlátó”. Arra reagálunk ugyanis, ami most történik, de a hosszútávú fájdalmukat nem látjuk, amely folytatódni fog, ha nem állnak le az ivással.
 
Ha azt gyanítjuk, a szerettünk alkohollal vagy más szerrel él, elengedhetetlen, hogy megpróbáljunk erről beszélni vele. Amennyiben tagadja, választanunk kell, szeretnénk-e folytatni a kapcsolatot így, s még győzködni, hogy kérjen segítséget.
 
Ha partnerünk beismeri a gondját, együtt is dolgozhatunk azon, hogy megszabaduljon tőle – de kérhetjük szakember segítségét is.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.