2021. 06. 02. - 10:34

Hogyan módosítsunk kapcsolat-romboló viselkedésünkön?

Hogyan módosítsunk kapcsolat-romboló viselkedésünkön?

Olykor valósággal felrobbanunk a méregtől? Elszigeteljük magunkat a barátainktól, vagy más módon viselkedünk úgy, hogy problémát okozzunk? A funkcionális analízis segíthet.

Számos ember van tisztában azzal, hogy magatartása olykor nem éppen kellemes.
 
Előfordul, hogy majd’ felrobban a méregtől; inkább elszigeteli magát a barátaitól, vagy más módon viselkedik úgy, hogy problémákat váltson ki. Persze, utólag az ember érzi, hogy ez nem jó módszer és helyzetkezelés, de nem tudja, hogyan változtasson.
 
Létezik egy technika, a funkcionális analízis – más néven láncelemzés vagy viselkedésanalízis -, amely segíthet.
 
A funkcionális elemzés célja feltárni a viselkedés célját - vagy funkcióját. Azzal, hogy analizáljuk magatartás-láncunkat, egyre többet megtudunk problémás viselkedésünkről. Ezek után fontolóra vehetjük, vannak-e más, egészségesebb magatartások, amelyek képesek lehetnek kiszolgálni ugyanazt a funkciót.
 
Tipikus példa: aki nem tudja kezelni nem megfelelő viselkedését, állandóan kontrollálja a másik embert
Tipikus példa: aki nem tudja kezelni nem megfelelő viselkedését, állandóan kontrollálja a másik embert
 
Tipikus példa a nem megfelelő viselkedésre, ha az ember a szerelmesét állandóan kontrollálja, mert ha csak egyszer is nélküle megy el otthonról, azt feltételezi, hogy másokkal a párja jobban érzi magát, sőt akár flörtölget is idegenekkel. Szorongásában folyamatosan írogat neki, meg akar győződni róla, hogy fontos a kedvese számára. Ez a magatartás azonban csak bosszankodást, idegességet, vitát, elutasítást szül.
 
A funkcionális elemzés-technika megértésének legjobb módja az, ha elolvassuk az alábbi lépéseket, majd akár gyakoroljuk is ezeket.
 
 
1.Milyen viselkedésen akarunk változtatni? Azonosítsuk, mi okoz nekünk problémákat.
 
2.Mi történt az adott viselkedésünk eredményeképpen? Azonosítsuk azt is, milyen gondokat váltott ki a magatartásunk.
 
3.Gondoljon közvetlenül a problémás viselkedés előtti tapasztalatainkra. Milyen érzéseket tapasztaltunk a testünkben? Mit gondoltunk? Hogyan éreztük magunkat? Mit tettünk? Mi volt a szituáció, amelyben részt vettünk?
 
4.Mire késztettek minket ezek a tapasztalatok? Mi volt a viselkedés funkciója? Gondoljuk végig, mit akartunk elérni a problémás magatartással.
 
5.Mi tett minket sebezhetővé, hogy problémásan viselkedjünk? Az emberek bizonyos szituációkkal különböző okokból küzdenek – ilyenek a belső érzések, a hiedelmek és a múltbéli tapasztalatok -, vagy helyzetük bizonyos aspektusai.
 
6.Milyen módon tudnánk másképp kezelni a hasonló helyzeteket, úgy, hogy közben megkapjuk, amire igazán vágyunk? Gondoljunk végig minden lépést, mérlegelve, hogyan reagálhattunk volna másképp.
 
A funkcionális elemzés igényel némi erőfeszítést. Ha úgy találjuk, nem tudjuk tisztázni, miért ismételgetünk bizonyos viselkedéseket, vagy nem tudunk változtatni ezen, érdemes segítséget kérnünk valakitől, akiben megbízunk, vagy terápiás szakemberhez fordulni.
 
Bárhogy teszünk is, a viselkedésünk működésének tudatosítása fontos lépés az egészségesebb út felé.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.