2020. 09. 16. - 11:50

Hosszabb élet? - A házasság minősége a lényeg

Hosszabb élet? - A házasság minősége a lényeg

A házasság és a hosszútávú kapcsolat határozott egészségügyi előnyökkel jár. Miért van azonban ez, s mi az oka annak, hogy a tartós együttélés nem teljesen egyenlő a házassággal ezen a téren?

A házas emberek hosszabb ideig élnek és egészségesebbek, mint akik egyedül vannak – tartja a mondás. Ennek igazságtartalmát a kutatók is alátámasztják.
 
Cikkünk első részében azt emeltük ki, miért jár előnyökkel a házasság.
 
De mi a helyzet a hosszútávú párkapcsolatokkal?
 
Ha azzal az emberrel élünk együtt, aki sokat jelent számunkra, annak mindenképpen megvannak az egészségügyi előnyei. Az általános konszenzus a szakemberek körében az, hogy az együttélésnek pozitív hatásai vannak, ám nem ugyanolyan mértékben, mint a házasságnál.
 
A házasság akkor boldog, ha a minősége is jó
A házasság akkor boldog, ha a minősége is jó
 
A minőség számít
 
Úgy tűnik, hogy csupán a gyűrű viselése nem elég. A jó házasság jobb egészséget eredményez.
 
Egy, szív bypass-műtéten átesett páciensek körében végzett tanulmány – mely 15 évet foglalt magába - azt mutatta, hogy a boldog házasságban élőknél jobb túlélési arány figyelhető meg. S ennek ellenkezője is igaz: ha valaki boldogtalan frigyben él, az igencsak egészségtelen.
 
Ennek egyik oka a krónikus stressz, amit egy rossz házasság okoz. Ez hatással van az immunrendszerre, s erre a nők különösen érzékenyek.
 
A nők érzékenyebbek az ellenségességre egy párkapcsolatban, mint a férfiak. Kutatók videofelvételeket is készítettek vitatkozó párokról. Kiderült, azoknál, akik a nézeteltérések során ellenségesebbek voltak egymással, meredekebb változások voltak kimutathatók a stresszhormonokban, s kevésbé gyorsan gyógyultak a lelki sebek.
 
A nagyobb ellenségeskedés gátolhatja az immunrendszert azon pároknál, akik krónikus párkapcsolati gondokkal küzdenek.
 
A kapcsolat milyensége azonban a férfiakat is érinti. A kutatók ma már tudják, hogy a depresszió, az elhízás, a magas vérnyomás mind annak az eredménye lehet, hogy a nők boldogtalan házasságban élnek. 
 
Ám a férfiak körében is sokaknál fordul elő szer- vagy alkoholhasználat, depresszió, amely ugyancsak a boldogtalanságból származik.
 
Vagyis, nők és férfiak egyaránt érintettek az egészség szempontjából, ha boldogtalan házasságban élnek. Csupán másképp nyilvánulnak meg az eredmények.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.