2021. 03. 31. - 10:40

Válás járvány alatt – Top 4 tipp a megfelelő kezeléshez

Válás járvány alatt – Top 4 tipp a megfelelő kezeléshez

Akinek már volt része válásban, tisztában van azzal: ez nem egyetlen esemény. Több lépésből áll, különböző mennyiségű érzelmi erőt, türelmet, stratégiát és cselekvést igényel. Mi a teendő, ha ezekkel a koronavírus-járvány alatt kell szembesülnünk?

Bárki, aki átélt már egy válást, tudja, hogy ez az esemény nem egyedüli alkalom – számos lépése van, s meglehetősen sok erőt vesz ki az emberből. Érzelmileg leginkább, de türelmét is próbára teszi. Különféle stratégiákra, cselekvésekre van szükség, hogy az ember megfelelően végigvihesse a folyamatot.
 
Amennyiben a koronavírus-járvány alatt vagyunk kénytelenek végigcsinálni mindezt, az egyébként is nehéz folyamat még komplikáltabb lehet.
 
Tartsuk észben az alábbi tippeket.
 
1.Legyünk óvatosak: ha nem vagyunk boldogok a házasságunkban, az egy dolog – ám a válás elhatározása jóval súlyosabb döntés. Ha a járvány előtt ezt nem tettük meg, legyünk különösen elővigyázatosak a jelennel, a továbbhaladással.
 
A válás nehéz folyamat - de a vírushelyzet még körülményesebbé teheti
A válás nehéz folyamat - de a vírushelyzet még körülményesebbé teheti
 
Fontos tudni, hogy a pandémia mindenkire komoly nyomást helyezett, megterhelte az embereket és kapcsolataikat – de ezek a terhek remélhetőleg csökkennek, ahogyan kifelé tartunk a vírushelyzetből. Vagyis, ha a járvány előtt volt még reményünk a házasságunk helyrehozására, érdemes várnunk egy kicsit. Ahogyan a stressz csökken, jobb helyzetbe kerülhetünk, pozitív változások következhetnek be.
 
Más kérdés, ha érzelmileg, fizikailag nem érezzük magunkat biztonságban a kapcsolatunkban, vagy már a járványhelyzet előtt eldöntöttük a válást, de a végső lépés még hátravan. Ilyenkor a különköltözést és válást érdemes mielőbb megejteni.
 
2.A kommunikáció kulcsfontosságú: a gondoskodó hangvételű, normális beszélgetés különösen nehéz lehet, ha feszültségek léptek fel. Az azonban csak rajtunk múlik, hajlandóak vagyunk-e nyílt és pozitív kommunikációra a másikkal. Egy válás során érzelmi és gyakorlati kérdéseket kezelünk. Minél jobban együtt tudunk működni, annál zökkenőmentesebben zajlik majd le a procedúra.
 
A hatékony kommunikáció a lehető legjobb módszer a gondolatok és érzések egészséges kifejezésére. Ha kiadjuk magunkból a dühöt és a kritikát, átmenetileg jól érezhetjük magunkat, de mindez valószínűleg nem fogja jó irányba mozdítani a dolgokat.
 
Összpontosítsunk a fontos részletekre. Próbáljunk meg nyugodtak maradni és objektíven végighallgatni a másik felet, akkor is, ha nem értünk vele egyet. Ne feledjük: már nem kell azon dolgoznunk, hogy megoldjunk bizonyos dolgokat, amelyek a házasságunk idején idegesítettek. A kezelni kívánt témák kapcsán a lehető legrövidebb és pontosabb állításokra hagyatkozzunk.
 
3.Fontosak a támogató emberek: alakítsunk ki magunknak egy támogató kört, hiszen a válás időszaka érzelmileg megterhelő. Legyen mindig kihez fordulni, legyen, aki meghallgat. Ez segíteni fog, ha ki akarjuk fejezni sérelmeinket, haragunkat, bánatunkat.
 
4.Tegyünk meg mindent, hogy szülőként jól működhessünk együtt. Koronavírus-helyzet vagy sem, ha vannak közös gyermekek, az azt jelenti, hogy a válás után is együtt éljük velük az életünket - s közösen kell megoldanunk az őket érintő dolgokat. A gyerekek érdekében is nagyon lényeges, hogy a szülők megfelelően működjenek együtt – s meg tudják osztani a felelősséget.
 
Végezetül, érdemes tudni: nincs „legjobb időszak” a válásra, de kétségtelen, hogy a helyzetet a koronabvírus-járvány megnehezítette.
 
Ám ha sikerül jól kezelnünk a házasság felbontását, s meggátolni, hogy egy haragos káosz legyen belőle, magunkat óvjuk meg egy komolyabb sérelemtől – valamint elősegítjük a gyógyulás szükségességét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.