2023. 06. 13. - 10:00

Okoseszköz és csúcstechnológia érkezik az egri szőlőágazatba

Okoseszköz és csúcstechnológia érkezik az egri szőlőágazatba
Az egri egyetem hatékonyabbá tenné a szőlő-bor ágazatot: csúcstechnológiával és okoseszközökkel látnák el.
Okoseszközök és csúcstechnológia költözhet a szőlőkbe az egri egyetem projektjének részeként. A közelmúltban már telepítettek is távérzékelésű szenzorokat és egy különleges meteorológiai állomást a Síkhegy dűlőbe.
 
Mindez az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) projektjének része, melyen a Padovai Egyetemmel, az olasz CET Electronics céggel, valamint az Egri Borműhely Egyesülettel működtek együtt – írta meg a heol.hu.
 
Az egyetem honlapján tudatta, hogy az innováció kutatás- és termelőtámogató, a témában naprakész tananyag is létrejön majd.
 
A közös projekt a digitális eszköz- és technológiafejlesztéssel foglalkozik. Céljuk hatékonyabbá tenni a szőlő-bor ágazatot. Készül egy tananyag is, amely elsősorban a szőlőtermelőket képezi ki az okos- és távérzékelési eszközök használatára – írta a heol.hu.
 
Okoseszköz és csúcstechnológia érkezik az egri szőlőágazatba
Okoseszköz és csúcstechnológia érkezik az egri szőlőágazatba
 
Lényeges, hogy a felhasználók könnyen megtanulható, naprakész gyakorlati ismereteket szerezzenek. Két éve tart a munka, melynek eredményeképpen most egy szabadon hozzáférhető internetes portált indítanak el, itt mutatják be, hogyan alkalmazhatók az innovatív eszközök a szőlőművelésben.
 
A padovai projekttalálkozót követően az olasz partnerek nemrég Egerbe látogattak: telepítették a borvidéken a high-tech, távérzékelésű szenzorokkal ellátott okos meteorológiai állomást. Az eszköz minden lényeges időjárási tényezőt rögzít és mér: a hőmérsékletet, a talajnedvességet, a páratartalmat, a szélerősséget.
 
A szőlő hajtásainak növekedését speciális kamerák figyelik. Ezek mérik, mennyire szívódott fel a permetanyag, mi az aktuális mennyisége, sőt azt is, ha esetleg vadkárok vagy jégkárok keletkeznek – tudatta a heol.hu.
 
Az innováció sok szőlőtermelőnek segíthet a munkában, hiszen a rendszer naponta rögzít mindent, az adatok pedig hozzájárulnak a megfelelő növényvédelemhez, s információkat adnak arról, mikor és mennyi vegyszert érdemes a növényre juttatni.
 
A projekt során – amely 2 évig tart és 60 ezer eurós támogatást kapott – térképfelület alakul ki, amely megjeleníti nemcsak a szenzorok érzékelte időjárási és egyéb adatokat, hanem azt is, milyen beavatkozások történtek. Így kiváló alapot képez kutatásokhoz és gyakorlati következtetéskhez – írta meg a heol.hu.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.