2021. 11. 22. - 13:13

A jövő videójátékai - 1. rész: Gondolatvezérelt játékok

A jövő videójátékai - 1. rész: Gondolatvezérelt játékok
Manapság a játékok számos módon vezérelhetők: a klasszikus billentyűzet-egér páros mellett rendelkezésre állnak kontrollerek, joystickek, vagy éppen gitár, kard, pisztoly és még sok más. De mi lenne, ha a játékokat a gondolatainkkal tudnánk irányítani?

A videojátékok népszerűsége hosszú évek óta folyamatosan növekszik. Jól mutatja ezt az a tény, hogy mára a játékipar nagyobb arányt birtokol, mint a filmek és a sportok együttvéve. Az embereknek komoly igényük van a minőségi szórakoztatásra, ami pedig új megoldásokra ösztönzi a játékkészítőket.

A gondolatok által vezérelt játék a Neurable nevű neurotechnológiával foglalkozó amerikai startup szerint nem lehetetlen. Az általuk kifejlesztett Awakening játékban egy telekinézis erejével rendelkező gyermek bőrébe bújhatunk. Csak az elménket kell használni ahhoz, hogy különböző tárgyakat használatba vegyünk, mégpedig azért, hogy megszökjünk a laboratóriumból, ahol fogva tartanak.

A virtuális valóság élményének ilyen magas szintű átéléséhez egy speciális fejpántot kell viselni, amelyben hat elektróda regisztrálja az agyi aktivitást. Ezek segítségével a felhasználó gondolatokkal irányíthatja az first-person nézetű videojátékot, és emulálhatja a főhősök szuperképességeit.


A jövő videójátékait az agyhullámok által is irányítani lehet majd

Az Awakening játékhoz hasonló agyhullám-érzékelőket egyébként kutatási és orvosi célokra fejlesztették ki, de most már a videojátékok irányításában is bizonyították a bennük rejlő lehetőségeket.

A neurotechnológia célja általában az elme és a gépek összekapcsolása agy-számítógép interfészek (BCI) segítségével, amelyek lehetnek olyan bonyolultak és kényesek, mint az amputáltak által a bionikus protézisek vezérlésére használt neurális implantátumok.

Az egészséges felhasználók számára kifejlesztett videojátékokban a nem invazív elektroenkefalográfiás (EEG) eszközök vannak jelen. Ezek a műszerek a fejbőrön elhelyezett elektródákat használják a koponya alatt tüzelő idegsejtek által keltett feszültségingadozások mérésére.

Egy kalibrációs fázis után, amikor a program megismerkedik a felhasználó agyával, a BCI képes összekapcsolni bizonyos - frekvenciájuk és helyük alapján azonosított - agyhullámokat előre meghatározott műveletekkel. Általában a szoftvert úgy kódolják, hogy bizonyos gondolatokat társítson a mozgás szándékához: ha a felhasználó az előrehaladásra koncentrál, a program végrehajtja az előrehaladást, ha a felhasználó a jobbra fordulásra koncentrál, a program végrehajtja a jobbra fordulást, és így tovább. Az ilyen szintű agykontrollt már használták kerekesszékek, játékjárművek, sőt, távjelenléti robotok irányítására is, mielőtt végül a videojátékokba is bekerült volna.

Normális esetben az EEG-vel gyűjtött adatok zajosak, azaz hiányzik belőlük az érzékenység, mivel az elektródáknak több csont-, bőr- és hajrétegen keresztül kell felvenniük az idegi jeleket. A kutatólaboratóriumokban a nedves elektródákkal együtt vezető géleket is használnak a jelfelbontás javítása érdekében.

Sosem látott játékélményt nyújthatnak a gondolatvezérelt játékok
Sosem látott játékélményt nyújthatnak a gondolatvezérelt játékok

Az Awakening nevű élményjátékban a rendelkezésre álló mentális irányítási lehetőségek rendkívül változatosak, mivel nincs lehetőség gamepad, billentyűzet vagy egér használatára. A játékosnak először is arra kell összpontosítania figyelmét, hogy lebegtetni tudja a szobában szétszórt tárgyak egyikét: egy fakockát, egy játékrepülőt, egy labdát...

Aztán amikor a labdát a gondolataink erejével egy tükörhöz vágjuk, az összetörik, és falra firkált számok kerülnek elő. A főhős csak a gondolatait használva beírja ezt a kódot egy numerikus billentyűzetbe, hogy kinyisson egy ajtót, amely a laboratóriumból kivezet.

Az Awakening nem is annyira játék, mint inkább egy alkalmazás, amely segít megérteni, hogy mit lehet megvalósítani a nagy teljesítményű BCI-technológiával. Az eredmények pedig pozitívak, így várhatóan egyre több játékban fogunk találkozni a közeljövőben a gondolat általi irányítás lehetőségével.

Olvass tovább itt arról, hogy miként válhat az emberből játékkarakter!

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.