2021. 11. 23. - 17:08

A jövő videójátékai - 2. rész: az ember mint játékkarakter

A jövő videójátékai - 2. rész: az ember mint játékkarakter

Sorozatunk első részében a gondolatvezérelt játékokról volt szó. A valóság ilyen szintű megélése nem mindennapi élményt jelent, de talán még valósághűbb lehet az, ha saját magunkat látjuk vissza egy játék szereplőjeként. Erre is van már ugyanis törekvés, méghozzá nem mástól, mint magától a Facebooktól.

A videojátékok népszerűsége hosszú évek óta folyamatosan növekszik. Jól mutatja ezt az a tény, hogy mára a játékipar nagyobb arányt birtokol, mint a filmek és a sportok együttvéve. Az embereknek komoly igényük van a minőségi szórakoztatásra, ami pedig új megoldásokra ösztönzi a játékkészítőket.

A Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportja például egy olyan technológia létrehozásán dolgozik, amellyel játszható karaktereket lehet kinyerni valós videókból. Vagyis elegendő lesz magunkról készíteni meghatározott szempontrendszerek szerint egy videót, hogy aztán a játékban láthassuk viszont „önmagunkat”.

A "Vid2Game"-nek nevezett módszer a beszámolók szerint két mesterséges intelligencia-hálózatot működtet. Az egyik, a Pose2Pose, ami egy adott pózt manipulál a vezérlőjelek bemeneti adatfolyamán (például egy joystick vagy gamepad jelzései alapján). A másik, a Pose2Frame, mely nagy felbontású kimeneti képkockát generál egy háttérkép alapján, ami pedig akár dinamikus is lehet.


Az ember a játék részévé válhat a mesterséges intelligenciának köszönhetően

Ez a mesterséges intelligencia-alapú módszer új típusú, realisztikus és személyre szabott játékok előtt nyitja meg az utat, amelyek hétköznapi videókból is könnyedén létrehozhatók. Emellett a YouTube-szerű videókból kinyert, irányítható karakterek a virtuális világokban és a kiterjesztett valóságokban is helyet kaphatnak, vagyis akár a felhasználó a kedvenc videóbloggerét is átültetheti a játékba.

Olvass tovább ide kattintva az intelligens játékokat fejlesztő mesterséges intelligenciáról!

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.