2022. 09. 30. - 10:47

Hogyan válhatsz programozóvá?

Hogyan válhatsz programozóvá?
Mostanra szinte már közhelynek számít, hogy az IT-szektor micsoda szédületes sebességgel fejlődik, milyen csillagászati (de legalábbis kiemelkedő) fizetések vannak ezen a területen, és mekkora a szakemberhiány, ami várhatóan a közeljövőben csak fokozódni fog.

Nem véletlen hát, hogy egyre többen gondolkodnak valamilyen informatikai vagy programozó szakmában, és nem csak a frissen pályát választók, de a már szakmával rendelkező felnőtt munkavállalók is. Jól is teszik: aki elég komolyan gondolja, annak minden esélye megvan rá, hogy programozóvá váljon, és aztán sikeres pályát fusson be ezen a szakterületen, ahol a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Kell-e speciális adottságokkal rendelkezned ahhoz, hogy programozó legyél?

Természetesen nem ártanak bizonyos soft skillek és személyes tulajdonságok ahhoz, hogy érdemes legyen elindulnod a programozói pályán, de ma már messze nincs annyira túlmisztifikálva ez a terület, mint egy-két évtizeddel ezelőtt volt, amikor kizárólag a kiemelkedő matekzsenik kiváltságának állították be ezt a szakmát. Átlagos intelligenciával és szorgalommal, na meg némi affinitással elsajátítható ez a szakterület is, mint bármelyik másik.

Ami mindenképpen jó, ha megvan:

 • angol nyelvtudás legalább középszinten,
 • érdeklődés az informatika iránt,
 • logikus gondolkodásmód,
 • problémamegoldó-készség,
 • tartós figyelem, kitartás, precizitás.

A megfelelő programozó képzés

Természetesen az első szakmai lépések szempontjából nagyon fontos maga a képzés: sok múlik azon, hogy tényleg minőségi képzést válassz a számodra megfelelő tartalommal.

Amennyiben inkább csak hobbinak szánod a programozást, vagy először szeretnél csak úgy belekóstolni a kódolásba, azt akár autodidakta módon is megteheted. Vannak olyan weboldalak, interaktív online platformok, ahol megtanulhatod a különböző programnyelvek alapjait. Ám ezt az utat tényleg inkább csak hobbistáknak ajánljuk: akiknek feltett szándéka, hogy profi programozóvá váljanak, azok jobban járnak, ha indulásnak egyből egy magas színvonalú programozó képzést választanak maguknak. Ma már a hiteles, jó referenciákkal rendelkező programozó iskolák (idegen szóval bootcamp-ek) némelyikében van rá mód, hogy egy rövid, úgynevezett előkészítő képzés keretében betekintést nyerj a kódolásba, és kipróbáld, hogy valóban neked való-e a fejlesztői szakma.

Amennyiben elnyeri a tetszésedet, vagy ha már eleve eltökélt és céltudatos voltál, akkor jöhet a profi képzés.

Ezekre érdemes figyelni a képzés és az iskola kiválasztásakor:

 • Milyen referenciákkal rendelkezik az iskola? Mik a végzés utáni elhelyezkedési mutatók? Magasan képzett és tapasztalt, valós fejlesztői környezetből érkező oktatók tanítanak?
 • Milyen programnyelveket lehet elsajátítani a képzésen? Mire fókuszál a képzés: milyen munkakört fogsz tudni betölteni? Frontend fejlesztő, Junior fejlesztő, Fullstack fejlesztő, Tesztelő?
 • Mennyire gyakorlatorientált a képzés? Vannak-e valós fejlesztői projektmunkák?
 • Van-e személyre szabott mentorálás a képzés során?
 • Figyelmet fordítanak-e a soft skillekre, mint például a karriermenedzsment?
 • Kínál-e az iskola elhelyezkedési lehetőséget? Vállal-e elhelyezkedési (visszafizetési) garanciát?
 • Mennyibe kerül a képzés, és mik a fizetési feltételek, van-e részletfizetés?
 • Mikor van a képzés: esti vagy nappali, hétköznap vagy hétvégén? Lehet-e online csatlakozni?

Milyen képzést válassz?

Szakmai karrieredet több irányból is kezdheted, hisz az alapokban van átfedés, a későbbiekben pedig a gyakorlatban van közöttük bizonyos mértékű átjárás. Másrészt pedig ha már némi tapasztalatot szereztél, és kialakult a speciális érdeklődésed, az adott irányba később is továbbképezheted magad célirányosan.

Kezdetként leginkább az alábbi lehetőségek közül érdemes választani:

Junior programozó képzés:

A junior programozó képzés jó alapot biztosít a további fejlődéshez. Itt az adott programnyelven (például Java) elsajátíthatod az objektumorientált programozást, a relációs adatbáziskezelés szabványos nyelvét, a vállalati célú alkalmazásfejlesztést és a backend oldali haladó programozást.
 
 

Junior programozó képzés

Frontend fejlesztő képzés:

Frontend fejlesztőként megtanulod a felhasználói oldalon megjelenő, úgynevezett frontend oldali programozást (például Javascriptben, a React keretrendszerében), és képes leszel dinamikus weboldalak létrehozására, webes alkalmazások fejlesztésére, kezelésére. Jó alap lehet például a UI és a UX design területre való specializálódáshoz.

Fullstack fejlesztő képzés:

A fullstack fejlesztő képzésen átfogóan tudsz megtanulni programozni: a frontend és backend oldali programozást is elsajátítod. Ezt követően könnyebben alakíthatod majd a karrierutadat, kiaknázva az IT adta lehetőségeket.

 

J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.