2017. 10. 17. - 09:55

A fogápolásra az egyetem alatt is ügyelni kell!

A fogápolásra az egyetem alatt is ügyelni kell!

Amikor egy fiatal kikerül a nagybetűs életbe, számos dolog változik meg körülötte – a környezet, a szokások, a feladatok. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a fogak egészségére.

A húszas éveinkben számos feladattal kell szembenéznie egy fiatalnak: kezdődik az egyetem vagy a főiskola, új környezettel, feladatokkal találja szemben magát. Sok esetben nincs szülői felügyelet alatt, s szokásai is megváltoznak. Életmódja nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy napirendje felboruljon, s az étkezése is módosulhat.

Ilyenkor különösen fontos odafigyelni a fogak ápolására, hiszen a szájüreg egészségére komoly befolyással lehet az újfajta táplálkozás és napirend.

A tanulás és a stressz rossz szokásokat hozhat magával

A tanulás és a stressz rossz szokásokat hozhat magával

Mi okozhat különösen problémát?

Az egyetemi évek elején a kávézás az egyik elsőszámú új szokás, ha ugyan eddig nem ivott kávét a fiatal. A stressz a dohányzást is magával hozhatja, a bulik pedig az alkohol fokozott fogyasztását.

Közülük a cigarettázás a legelőnytelenebb szokás, de a kávéadagok megnövekedése is képes elszínezni a fogakat. A fokozott szeszes ital-fogyasztás miatt a fogak több cukornak vannak kitéve, s a sav erózió is hatással van rájuk.

Hogyan védhetjük ki a kellemetlen hatásokat?

A kávét érdemes gyorsan elfogyasztani, s után vízzel kiöblíteni a szájat, így kevésbé esélyes az elszíneződés. Utóbbit egyébként a fogorvos is szakszerűen el tudja távolítani – félévenként érdemes fogászhoz menni ellenőrzésre, s a fogkő leszedetése is javasolt.

Rossz hatással lehet a fogakra a rendszertelen étkezés is. Persze, a rohanó mindennapokban könnyebbnek tűnik elnassolni egy fánkot vagy perecet – útközben -, de igyekezni kell egészséges ételeket választani, ha nem akarjuk, hogy a vonalaink és a fogaink is bánják ezt az új életmódot.

Amennyiben fogyasztunk édességet, azt is érdemes gyorsan megenni, mint lassan rágcsálni és hosszú időn keresztül – ugyanis így hosszabb ideig tesszük ki a fogakat is a cukroknak. Így a nyálnak nincs lehetősége rá, hogy a természetes Ph-t visszaállítsa. A fogakat állandó savtámadás éri.

A sok kávé és az alkohol is rossz hatással van a diákok fogaira

A sok kávé és az alkohol is rossz hatással van a diákok fogaira

Ha nincs idő a fogmosásra, a vízzel öblögetés is sokat tud segíteni.

A stressz hatásai

A mindennapos stressz igen kellemetlenül hathat a fiatal szervezetre. Napközben állkapocs szorítást, éjszakai fogcsikorgatást eredményezhet. Van, aki az ajkát vagy a szája belső felét harapdálja.

Az állkapocs ízületet, a nyálkahártyát és a fogakat is erőltetjük ezzel, ezért a fogakat célszerű óvni harapásemelő sínnel. Utóbbit a fogorvos tudja elkészíteni. A sínt éjjel szokás viselni, de napközben, számítógép előtt ülve is ajánlott.

Nem kerül sokba, de igen hatékonyan gátolja a rossz szokás folytatását, amely fogaink és szánk egészségét veszélyezteti.

Kapcsolódó cikk:

Jól mos-e fogat a kamasz?

Nátha, megfázás: fogápolással is harcolhatunk

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.