Szépségfogászat - Fogpótlás

Jól mos-e fogat a kamasz?

Jól mos-e fogat a kamasz?

Míg egy kisgyermek még lelkesen sajátítja el a fogmosás technikáját, kamaszként néha el-elfelejtődik a fogak tisztítása. Legjobb, ha a szülő ellenőrzi, valóban ügyel-e a fogmosásra a tinédzser.

A kisebb gyermekek még nagyon tudnak örülni egy saját fogkefének, különösen, ha még kedvenc mesefigurájuk is díszíti azt, s nemrég tanultak meg önállóan fogat mosni. Még a fogkrém íze is ízlik.

Később azonban, ahogy kamaszodnak, nem feltétlenül szeretik betartani a szülői utasításokat, lelkesedésük a fogmosás iránt is csökkenhet.

Sok gyerek bokros teendői között csak úgy tesz, mintha megmosta volna a fogát – bevizezi a fogkefét és továbbáll.

Csakhogy a fogápolás nem a kedven múlik, s még este, álmosan is fontos megtisztítani a fogakat.

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a gyermek valóban megmosta-e a fogát, célszerű plakk-festő tablettát beszerezni. A drogériában kapható eszköz tökéletes arra, hogy elszopogatás után kimutassa, mely területen maradtak lepedékesek a fogak. Amennyiben csak néhány, eldugottabb helyen, azokra célszerű jobban odafigyelni – ám ha a fogsor nagyrésze színes, biztosak lehetünk benne, hogy a kamasz kihagyta a fogtisztítást.

A kamaszokkal persze nehezebb, mert elutasíthatják a tabletta elrágcsálását. Rosszabb, hogy sokan közülük cigarettázni kezdenek, vagy piercinget csináltatnak a nyelvükbe.

A szájhigiénés problémákról egy dentálhigiénikussal kell beszélni, s fontos lenne rendszeresen szűrésre menni a gyermekkel.

Lényeges, hogy a szülő tudatosítsa a kamaszban: a cigi, már vagánynak tűnhet, olyan hátrányokkal jár, amelyek később komoly gondokat okoznak majd neki. Ezek közé tartozik a rossz lehelet, az ínygyulladás, vagy a fogak elszíneződése – s bizony ezek nem túl előnyösek ismerkedésnél sem.

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A piercing nagyon sokat árthat a fogaknak. Különösen, ha a kamasz „játszik” a piercinggel és nekikocogtatja a fogainak vagy a felső és az alsó front fogak közé veszi. A fogakat azonban ezzel a törés veszélyének tesszük ki. Mivel a piercinget belül rögzítik, a fognyaki kopást eredményezhet. A fájdalmon túl hosszadalmas és drága beavatkozások árán lehet csak később rendbehozni ezeket a fogakat – még szájsebészetre is szükség lehet.

Fontos tudni, hogy kamaszkorban a hormonális változások is hatnak a szájüregre. Az ínygyulladás ennek eredménye is lehet. Lányoknál például a menstruáció előtti afta és foggyulladás gyakori.

A hormonális okokból kialakuló ínygyulladást ugyanakkor meg lehet különböztetni attól, amely a hanyag fogápolás miatt jelentkezik. A havi vérzéssel összekapcsolódó ínygyulladás a ciklus előtti időszakban jellemző, s a kezdetekor elmúlik. Ha viszont nem megfelelően mosunk fogat, tartós gyulladás alakul ki.

A tartós ínygyulladás- és fogágybetegség arra is utalhat, hogy rosszul mosunk fogat. Érdemes fogorvosunkkal vagy egy dentálhigiénikussal egyeztetni a helyes szájápolással kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk:

Mi kell még? Nemcsak fogkefére van szükségünk

Fogtisztítás - mi kell még a fogkefén kívül?

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >