2017. 10. 09. - 11:30

Jól mos-e fogat a kamasz?

Jól mos-e fogat a kamasz?

Míg egy kisgyermek még lelkesen sajátítja el a fogmosás technikáját, kamaszként néha el-elfelejtődik a fogak tisztítása. Legjobb, ha a szülő ellenőrzi, valóban ügyel-e a fogmosásra a tinédzser.

A kisebb gyermekek még nagyon tudnak örülni egy saját fogkefének, különösen, ha még kedvenc mesefigurájuk is díszíti azt, s nemrég tanultak meg önállóan fogat mosni. Még a fogkrém íze is ízlik.

Később azonban, ahogy kamaszodnak, nem feltétlenül szeretik betartani a szülői utasításokat, lelkesedésük a fogmosás iránt is csökkenhet.

Sok gyerek bokros teendői között csak úgy tesz, mintha megmosta volna a fogát – bevizezi a fogkefét és továbbáll.

Csakhogy a fogápolás nem a kedven múlik, s még este, álmosan is fontos megtisztítani a fogakat.

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a gyermek valóban megmosta-e a fogát, célszerű plakk-festő tablettát beszerezni. A drogériában kapható eszköz tökéletes arra, hogy elszopogatás után kimutassa, mely területen maradtak lepedékesek a fogak. Amennyiben csak néhány, eldugottabb helyen, azokra célszerű jobban odafigyelni – ám ha a fogsor nagyrésze színes, biztosak lehetünk benne, hogy a kamasz kihagyta a fogtisztítást.

A kamaszokkal persze nehezebb, mert elutasíthatják a tabletta elrágcsálását. Rosszabb, hogy sokan közülük cigarettázni kezdenek, vagy piercinget csináltatnak a nyelvükbe.

A szájhigiénés problémákról egy dentálhigiénikussal kell beszélni, s fontos lenne rendszeresen szűrésre menni a gyermekkel.

Lényeges, hogy a szülő tudatosítsa a kamaszban: a cigi, már vagánynak tűnhet, olyan hátrányokkal jár, amelyek később komoly gondokat okoznak majd neki. Ezek közé tartozik a rossz lehelet, az ínygyulladás, vagy a fogak elszíneződése – s bizony ezek nem túl előnyösek ismerkedésnél sem.

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A piercing nagyon sokat árthat a fogaknak. Különösen, ha a kamasz „játszik” a piercinggel és nekikocogtatja a fogainak vagy a felső és az alsó front fogak közé veszi. A fogakat azonban ezzel a törés veszélyének tesszük ki. Mivel a piercinget belül rögzítik, a fognyaki kopást eredményezhet. A fájdalmon túl hosszadalmas és drága beavatkozások árán lehet csak később rendbehozni ezeket a fogakat – még szájsebészetre is szükség lehet.

Fontos tudni, hogy kamaszkorban a hormonális változások is hatnak a szájüregre. Az ínygyulladás ennek eredménye is lehet. Lányoknál például a menstruáció előtti afta és foggyulladás gyakori.

A hormonális okokból kialakuló ínygyulladást ugyanakkor meg lehet különböztetni attól, amely a hanyag fogápolás miatt jelentkezik. A havi vérzéssel összekapcsolódó ínygyulladás a ciklus előtti időszakban jellemző, s a kezdetekor elmúlik. Ha viszont nem megfelelően mosunk fogat, tartós gyulladás alakul ki.

A tartós ínygyulladás- és fogágybetegség arra is utalhat, hogy rosszul mosunk fogat. Érdemes fogorvosunkkal vagy egy dentálhigiénikussal egyeztetni a helyes szájápolással kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk:

Mi kell még? Nemcsak fogkefére van szükségünk

Fogtisztítás - mi kell még a fogkefén kívül?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.