Szépségfogászat - Fogpótlás

Jól mos-e fogat a kamasz?

Jól mos-e fogat a kamasz?

Míg egy kisgyermek még lelkesen sajátítja el a fogmosás technikáját, kamaszként néha el-elfelejtődik a fogak tisztítása. Legjobb, ha a szülő ellenőrzi, valóban ügyel-e a fogmosásra a tinédzser.

A kisebb gyermekek még nagyon tudnak örülni egy saját fogkefének, különösen, ha még kedvenc mesefigurájuk is díszíti azt, s nemrég tanultak meg önállóan fogat mosni. Még a fogkrém íze is ízlik.

Később azonban, ahogy kamaszodnak, nem feltétlenül szeretik betartani a szülői utasításokat, lelkesedésük a fogmosás iránt is csökkenhet.

Sok gyerek bokros teendői között csak úgy tesz, mintha megmosta volna a fogát – bevizezi a fogkefét és továbbáll.

Csakhogy a fogápolás nem a kedven múlik, s még este, álmosan is fontos megtisztítani a fogakat.

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

A kisgyermekek még lelkesebben mosnak fogat

Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a gyermek valóban megmosta-e a fogát, célszerű plakk-festő tablettát beszerezni. A drogériában kapható eszköz tökéletes arra, hogy elszopogatás után kimutassa, mely területen maradtak lepedékesek a fogak. Amennyiben csak néhány, eldugottabb helyen, azokra célszerű jobban odafigyelni – ám ha a fogsor nagyrésze színes, biztosak lehetünk benne, hogy a kamasz kihagyta a fogtisztítást.

A kamaszokkal persze nehezebb, mert elutasíthatják a tabletta elrágcsálását. Rosszabb, hogy sokan közülük cigarettázni kezdenek, vagy piercinget csináltatnak a nyelvükbe.

A szájhigiénés problémákról egy dentálhigiénikussal kell beszélni, s fontos lenne rendszeresen szűrésre menni a gyermekkel.

Lényeges, hogy a szülő tudatosítsa a kamaszban: a cigi, már vagánynak tűnhet, olyan hátrányokkal jár, amelyek később komoly gondokat okoznak majd neki. Ezek közé tartozik a rossz lehelet, az ínygyulladás, vagy a fogak elszíneződése – s bizony ezek nem túl előnyösek ismerkedésnél sem.

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A kamaszok hajlamosak hanyagolni a fogmosást - de a cigire is rákapnak

A piercing nagyon sokat árthat a fogaknak. Különösen, ha a kamasz „játszik” a piercinggel és nekikocogtatja a fogainak vagy a felső és az alsó front fogak közé veszi. A fogakat azonban ezzel a törés veszélyének tesszük ki. Mivel a piercinget belül rögzítik, a fognyaki kopást eredményezhet. A fájdalmon túl hosszadalmas és drága beavatkozások árán lehet csak később rendbehozni ezeket a fogakat – még szájsebészetre is szükség lehet.

Fontos tudni, hogy kamaszkorban a hormonális változások is hatnak a szájüregre. Az ínygyulladás ennek eredménye is lehet. Lányoknál például a menstruáció előtti afta és foggyulladás gyakori.

A hormonális okokból kialakuló ínygyulladást ugyanakkor meg lehet különböztetni attól, amely a hanyag fogápolás miatt jelentkezik. A havi vérzéssel összekapcsolódó ínygyulladás a ciklus előtti időszakban jellemző, s a kezdetekor elmúlik. Ha viszont nem megfelelően mosunk fogat, tartós gyulladás alakul ki.

A tartós ínygyulladás- és fogágybetegség arra is utalhat, hogy rosszul mosunk fogat. Érdemes fogorvosunkkal vagy egy dentálhigiénikussal egyeztetni a helyes szájápolással kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk:

Mi kell még? Nemcsak fogkefére van szükségünk

Fogtisztítás - mi kell még a fogkefén kívül?

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >