2017. 09. 28. - 09:40

Nátha, megfázás – Fogápolással is harcolhatunk – 1.rész

Nátha, megfázás – Fogápolással is harcolhatunk – 1.rész

Az őszi időszakban sajnos jóval többször vagyunk kitéve fertőzésveszélynek, mint máskor az év folyamán. A cél az, hogy mielőbb meggyógyuljunk, ám ennek érdekében a fogápolásra sem árt odafigyelni.

Az őszi és a tavaszi időszak gyakran jár náthával, megfázással – ilyenkor esélyesebb a fertőzés veszélye. Általában igyekszünk mindent megtenni ahhoz, hogy hamarabb kilábaljunk a betegségből – jó tudni, hogy ezért a megfelelő fogápolással is tehetünk.

Mit jelent ez?

Sokan tudják, hogy a fogkefét 3-4 havonta nem árt kicserélni. Betegség idején azonban szervezetünkben több a baktérium, s ezek a szájban is jelen vannak. Vagyis, a fogkefe sörtéi között megtapadhatnak.

A fogkefe sok baktériumot gyűjt be megfázás idején - érdemes lecserélni

A fogkefe sok baktériumot gyűjt be megfázás idején - érdemes lecserélni

Betegség idején nagyon fontos eltávolítani a baktériumokat, akár a fogkefe cseréjével, hiszen a kefe miatt könnyen visszajuttathatjuk a kórokozókat oda, ahonnan el akartuk őket távolítani. Rövidebb idő alatt meggyógyulhatunk, ha jobban ügyelünk a tisztaságra és lecseréljük a fogkefét.

A fogtisztító eszközt rendszeresen mossuk el és tartsuk tisztán. Egyszerűen dörzsöljük át ujjainkkal kellően meleg víz alatt. Két- vagy három hetente fontos alaposan megmosni és megszárítani. Az elektromos fogkefét UV-fénnyel kell sterilizálni.

Mi a teendő még megfázás esetén?

Ügyelni kell arra is, hogy a betegséget szájon át ne adjuk tovább. A nátha átadható és megkapható azzal, ha puszit vagy csókot váltunk. Gondot okoz azonban az is, ha a földre esett cumit bevesszük a szánkba, ezzel „tisztítandó”, majd visszaadjuk a gyermeknek. A nyálunkban levő baktériumokkal így egyszerűen megfertőzzük őt. Ne együnk ugyanazzal az evőeszközzel és ne igyunk ugyanabból a pohárból, mint a gyermek, mert így a fertőzést oda-vissza is adhatjuk.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Fogtisztítás - mi kell még a fogkefén kívül?

Nemcsak fogkefére van szükségünk

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.