2017. 11. 09. - 09:55

Állkapocs problémák: milyen terápiák vannak?

Állkapocs problémák: milyen terápiák vannak?

A fogaink és az ínyünk mellett bizony állkapcsunkkal is adódhatnak gondok. Ha fájdalom kínoz bennünket valamilyen állkapocs-probléma miatt, mielőbb kezeltetni kell. Számos oka lehet, s többféle terápia is áll rendelkezésünkre.

 

Az állkapocs fájdalma több dologból is adódhat. Előző cikkünkben az okokról és arról esett szó, miként csillapítható a probléma átmenetileg.

Most lássuk, milyen lehetőségek vannak a konkrét kezelésre.

1.Lézer terápia

Az állkapocs gyulladása esetén sokat segíthet a fájdalom mérsékelésében és a gyulladáscsökkentésben az ún. biostimulációs lézeres terápia. A speciális biostimulációs fejjel készült Biolase ezLase készülék egy lézerfogászaton alap kellék, mellyel enyhíthető az állkapocs probléma.

A lézeres terápia is segít csökkenteni az állkapocs fájdalmát

A lézeres terápia is segít csökkenteni az állkapocs fájdalmát

2. Éjjeli fogvédő viselése

Éjszakai fogvédőt azoknak fontos viselni, akik fogcsikorgatással küzdenek, vagy szorítják a fogaikat. Éjjel az ember nem képes kontrollálni magát tudattalanul, ezért az éjszakai fogvédő hasznos lehet: megvédi a koptatástól a fogakat és pozícionál is, segítve ezzel, hogy az állkapocs ízület nyugalmi állapotba kerüljön.

3.Fogászati helyreállító kezelés

Az állkapocs problémáihoz nagymértékben hozzájárulnak a hiányzó fogak. Amennyiben ilyen gondunk van, célszerű orvosolni: fogpótlást készíttetni, híd, korona, esetleg implantátum formájában. A panaszok ugyanis származhatnak abból, hogy nem funkcionál tökéletesen az állkapocs ízület. Amennyiben elmozdult egy fog, vagy nincs is meg, az állkapocs a felületi- és a rágóterhelést is megpróbálja eloszlatni a fogakon. Ez hiány esetén nem sikerülhet teljesen, ezért fájdalmat érzékelünk.

Az állkapocsot más módon is túlzottan terhelhetjük – megterhelő mozgás lehet számára a kiabálás, a rágózás, ezek extrém terhelésnek számítanak, ahogy az éneklés is. Kerülendő a fej kézre támasztása, de a telefon nyakkal vagy arccal tartása is. Bármiből gond lehet, ami egyoldalúan terheli az állkapcsot.

Szakmai segítség híján sok kárt tehetünk az állkapocsban. Ha érzékeljük az állkapocs probléma tüneteit, célszerű rövid időn belül fogorvoshoz fordulni!

Kapcsolódó cikk:

Állkapocs fájdalom: mi lehet az oka?

Hogy kezelhetők az állkapocs problémák?

B.A.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.