2017. 07. 04. - 10:50

Egy fog hiánya is komoly károkat okozhat

Egy fog hiánya is komoly károkat okozhat

Gondolnánk, hogy egy fog hiánya is komoly probléma lehet egészségünkre nézve? Sajnos, a pótlás elengedhetetlen egy idő után, mert nemcsak rágásunkkal lehetnek gondok.

A foghiány egy ideig nem okoz problémát. Ha valamilyen okból elveszítettünk egy vagy több fogat, sokszor úgy érezzük, egyelőre nem törődünk a dologgal – főleg, ha nem látható helyen lett kivéve.

Idővel azonban fontos a fogpótlás, mert nem várt problémák származhatnak a fog hiányából – már egyetlen egyéből is!

Ha hiányzik egy fog, a környező fogak elkezdenek egymáshoz közeledni, bedőlnek és a rágás tökéletlenné válik. Sőt, ami igen hihetetlenül hangzik: olyan hatást gyakorol a szervezetre, hogy a mozgásunk és a testtartásunk is más lehet tőle.

A fogpótlás ma már korszerű, tökéletes technikákkal megoldható

A fogpótlás ma már korszerű, tökéletes technikákkal megoldható

Minél később történik meg a fogpótlás, annál nehezebb az implantációt végrehajtani. Többnyire ekkor már szükség van helyi fogszabályozásra is a fogsor helyrehozásához.

Implantációs technikák

Ma már léteznek olyan esztétikai megoldások, melyekkel véglegesen meg lehet oldani a hiányzó és megrongálódott fogak problémáját. Az implantációs technikák lehetőséget adnak arra, hogy fájdalommentes eljárásokkal pótoljuk a fogakat – lehet egy vagy több fogról, de akár teljes fogsorról is szó.

Napjainkban a tökéletes megoldásban a egyéni értékű artikulátor és arcív is segít. Ezzel az alsó és a felső állkapcsot be lehet mérni, az érintkező fogak helyzete megállapítható. Az ideális harapást ezek alapján ítélik meg, s kiszámolják a fogak természetes helyzetét – a cél ennek helyreállítása.

Ennek hiányában előfordul, hogy a pótlások eltörnek, lepattannak, rágás esetén az ízület kattog és fáj.

A fogimplantáumokat nagyon ritka esetben nem fogadja be a szervezet

A fogimplantáumokat nagyon ritka esetben nem fogadja be a szervezet

Különösen két implantátum gyártó, a svéd Nobel BioCare és a svájci Straumann termékei járnak élnek a kiemelkedő fogpótlásban. Ha a páciens ezekkel rendelkezik, tulajdonképpen a világon bárhol ellátják, mert a rendelők hasonló gyártókkal dolgoznak együtt.

Kilökődés az esetek 0,5-1 százalékában fordul elő. Ám ilyenkor új beültetésre kerül sor, új implantátum igénybevételével.

Fotó: nobelbiocare.com

Kapcsolódó cikk:

Miben más a biológiai fogászat?

Mozgatható fogszabályzó - és alig látszik

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.