2017. 12. 07. - 11:15

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Egy molekula, mely a nyálban található, potenciálisan hozzájárulhat a sebgyógyuláshoz – a peptid hisztatinnak köszönhetően. Nem csoda, hogy hamarabb gyógyulnak ezek a sebek, mint a test bármely más pontján levők.

Nem véletlenül gyógyulnak gyorsabban a szájban levő sebek, mint a test többi részén levők – állapította meg egy új tanulmány. A FASEB Journal szaklapban megjelentetett kutatás rámutat arra, hogy a titokzatos tény mögött valószínűleg a nyálban levő molekula áll.

A szájsebek ugyanis hamarabb és hatékonyabbak is gyógyulnak – a kutatók korábban is tudták, hogy ebben a nyál szerepet játszik, de hogy miért pontosan, azt nem.

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

Az új tanulmány a nyálban levő peptid hisztatin-1 véredényképződésre gyakorolt hatását vizsgálta, mely kritikus a sebgyógyulás hatékonysága szempontjából. A kutatók szerint a peptid hisztatin-1 elősegíti a véredényképződést, ahogyan a sejtek tapadását és migrációját is.

„A felfedezés új alternatívát jelent annak megértésében, miért van biológiailag ekkora különbség a száj- és a bőr sérüléseinek gyógyulásában – mondta el Vincent A. Torres, Ph.D, a Santiago-i Chile-i Egyetem fogorvostudományi kutatóintézetének docense. – Bízunk abban, hogy a tanulmány segíthet jobb megközelítések kialakításában, a sebgyógyítás javításában.”

A kutatók három modellen is tanulmányozták a dolgot, s a hisztatin-1 és a nyál minden esetben növelte a véredényképződést.

A következő lépés az, hogy a molekulákat anyagok és implantátumok létrehozására használják, a sebgyógyulás elősegítése érdekében.

Az eredmények széles terápiás lehetőségek előtt nyitnak ajtót – s emellett egyébként arra is választ kaphatunk, miért is nyalogatják sebeiket az állatok vagy éppen a gyerekek – mondta lezárásképpen Thoru Pederson Ph.D., a FASEB Journal vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.