Szépségfogászat - Fogpótlás

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Egy molekula, mely a nyálban található, potenciálisan hozzájárulhat a sebgyógyuláshoz – a peptid hisztatinnak köszönhetően. Nem csoda, hogy hamarabb gyógyulnak ezek a sebek, mint a test bármely más pontján levők.

Nem véletlenül gyógyulnak gyorsabban a szájban levő sebek, mint a test többi részén levők – állapította meg egy új tanulmány. A FASEB Journal szaklapban megjelentetett kutatás rámutat arra, hogy a titokzatos tény mögött valószínűleg a nyálban levő molekula áll.

A szájsebek ugyanis hamarabb és hatékonyabbak is gyógyulnak – a kutatók korábban is tudták, hogy ebben a nyál szerepet játszik, de hogy miért pontosan, azt nem.

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

Az új tanulmány a nyálban levő peptid hisztatin-1 véredényképződésre gyakorolt hatását vizsgálta, mely kritikus a sebgyógyulás hatékonysága szempontjából. A kutatók szerint a peptid hisztatin-1 elősegíti a véredényképződést, ahogyan a sejtek tapadását és migrációját is.

„A felfedezés új alternatívát jelent annak megértésében, miért van biológiailag ekkora különbség a száj- és a bőr sérüléseinek gyógyulásában – mondta el Vincent A. Torres, Ph.D, a Santiago-i Chile-i Egyetem fogorvostudományi kutatóintézetének docense. – Bízunk abban, hogy a tanulmány segíthet jobb megközelítések kialakításában, a sebgyógyítás javításában.”

A kutatók három modellen is tanulmányozták a dolgot, s a hisztatin-1 és a nyál minden esetben növelte a véredényképződést.

A következő lépés az, hogy a molekulákat anyagok és implantátumok létrehozására használják, a sebgyógyulás elősegítése érdekében.

Az eredmények széles terápiás lehetőségek előtt nyitnak ajtót – s emellett egyébként arra is választ kaphatunk, miért is nyalogatják sebeiket az állatok vagy éppen a gyerekek – mondta lezárásképpen Thoru Pederson Ph.D., a FASEB Journal vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

B.A.

 

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >