Szépségfogászat - Fogpótlás

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Egy molekula, mely a nyálban található, potenciálisan hozzájárulhat a sebgyógyuláshoz – a peptid hisztatinnak köszönhetően. Nem csoda, hogy hamarabb gyógyulnak ezek a sebek, mint a test bármely más pontján levők.

Nem véletlenül gyógyulnak gyorsabban a szájban levő sebek, mint a test többi részén levők – állapította meg egy új tanulmány. A FASEB Journal szaklapban megjelentetett kutatás rámutat arra, hogy a titokzatos tény mögött valószínűleg a nyálban levő molekula áll.

A szájsebek ugyanis hamarabb és hatékonyabbak is gyógyulnak – a kutatók korábban is tudták, hogy ebben a nyál szerepet játszik, de hogy miért pontosan, azt nem.

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

A szájsebek hamarabb gyógyulnak - már kiderült, hogy miért

Az új tanulmány a nyálban levő peptid hisztatin-1 véredényképződésre gyakorolt hatását vizsgálta, mely kritikus a sebgyógyulás hatékonysága szempontjából. A kutatók szerint a peptid hisztatin-1 elősegíti a véredényképződést, ahogyan a sejtek tapadását és migrációját is.

„A felfedezés új alternatívát jelent annak megértésében, miért van biológiailag ekkora különbség a száj- és a bőr sérüléseinek gyógyulásában – mondta el Vincent A. Torres, Ph.D, a Santiago-i Chile-i Egyetem fogorvostudományi kutatóintézetének docense. – Bízunk abban, hogy a tanulmány segíthet jobb megközelítések kialakításában, a sebgyógyítás javításában.”

A kutatók három modellen is tanulmányozták a dolgot, s a hisztatin-1 és a nyál minden esetben növelte a véredényképződést.

A következő lépés az, hogy a molekulákat anyagok és implantátumok létrehozására használják, a sebgyógyulás elősegítése érdekében.

Az eredmények széles terápiás lehetőségek előtt nyitnak ajtót – s emellett egyébként arra is választ kaphatunk, miért is nyalogatják sebeiket az állatok vagy éppen a gyerekek – mondta lezárásképpen Thoru Pederson Ph.D., a FASEB Journal vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

B.A.

 

 

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >