2017. 12. 05. - 11:15

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Még egy ok arra, hogy rendszeresen és jól ápoljuk a fogainkat: kutatók szerint összefüggésbe hozható egymással az ínybetegség baktérium és a nyelőcsőrák.

Kapcsolat van az ínybetegséget okozó baktérium és a nyelőcsőrák között? Kutatók szerint, akik 122 ezer amerikai egészségét követték nyomon 10 esztendőn keresztül. Kiderült, hogy két baktérium típus, amelyek az ínybetegséghez köthetők, emelik a rák kockázatát.

Különösen az egyik, a Tannerella forsythia baktérium 21 százalékkal növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét – erősítette meg Jiyoung Ahn, a New York-i NYU Langone Egészségügyi Központ populáció tudományi vezetője.

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget számos tanulmány hozta már összefüggésbe az elsőszámú gyilkosnak számító szívbetegséggel. Ám egy, nyelőcsőrákra szakosodott specialista, aki felülvizsgálta a felfedezést, hangsúlyozta, a kutatók egyelőre nem tudják bizonyítani a nyelőcsőrákkal való összefüggést.

„Nem világos, hogy a baktérium jelenléte vagy a létrejövő periodontális betegség felelős elsősorban a rák kialakulásáért” – mondta dr. Anthony Starpoli, a New Yorki Lenox Hill kórház nyelőcső-endoterápia társ-igazgatója.

Dr.Starpoli szerint a szakembereknek „komolyan értékelniük kell” a szájüregben kialakult szuvasodást, ahogyan az emésztőrendszert is abban a reményben, hogy a nyelőcső rák diagnózisát korán felállítsák.

A nyelőcsőrák a 8. leggyakoribb rákbetegség és a 6. vezető oka a rákból eredő haláleseteknek világszerte.

Sajnos sok esetben előrehaladott állapotban diagnosztizálják, ezért az 5 éves túlélés esélye 15-25 százalékos. Nem csoda, hogy a kutatók arra törekszenek: mielőbb diagnosztizálni lehessen.

A fenti tanulmány egyébként azt is kiderítette, hogy a szájbaktériumok bizonyos típusai viszont a nyelőcsőrák alacsonyabb esélyével hozhatók összefüggésbe. Fontos lenne minél többet megtudni a baktériumközösségekről, melyek természetesen módon fordulnak elő a szájban – mert hozzájárulhatnak a nyelőcsőrákot megelőző stratégiákhoz.

Kapcsolódó cikk:

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.