Szépségfogászat - Fogpótlás

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Még egy ok arra, hogy rendszeresen és jól ápoljuk a fogainkat: kutatók szerint összefüggésbe hozható egymással az ínybetegség baktérium és a nyelőcsőrák.

Kapcsolat van az ínybetegséget okozó baktérium és a nyelőcsőrák között? Kutatók szerint, akik 122 ezer amerikai egészségét követték nyomon 10 esztendőn keresztül. Kiderült, hogy két baktérium típus, amelyek az ínybetegséghez köthetők, emelik a rák kockázatát.

Különösen az egyik, a Tannerella forsythia baktérium 21 százalékkal növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét – erősítette meg Jiyoung Ahn, a New York-i NYU Langone Egészségügyi Központ populáció tudományi vezetője.

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget számos tanulmány hozta már összefüggésbe az elsőszámú gyilkosnak számító szívbetegséggel. Ám egy, nyelőcsőrákra szakosodott specialista, aki felülvizsgálta a felfedezést, hangsúlyozta, a kutatók egyelőre nem tudják bizonyítani a nyelőcsőrákkal való összefüggést.

„Nem világos, hogy a baktérium jelenléte vagy a létrejövő periodontális betegség felelős elsősorban a rák kialakulásáért” – mondta dr. Anthony Starpoli, a New Yorki Lenox Hill kórház nyelőcső-endoterápia társ-igazgatója.

Dr.Starpoli szerint a szakembereknek „komolyan értékelniük kell” a szájüregben kialakult szuvasodást, ahogyan az emésztőrendszert is abban a reményben, hogy a nyelőcső rák diagnózisát korán felállítsák.

A nyelőcsőrák a 8. leggyakoribb rákbetegség és a 6. vezető oka a rákból eredő haláleseteknek világszerte.

Sajnos sok esetben előrehaladott állapotban diagnosztizálják, ezért az 5 éves túlélés esélye 15-25 százalékos. Nem csoda, hogy a kutatók arra törekszenek: mielőbb diagnosztizálni lehessen.

A fenti tanulmány egyébként azt is kiderítette, hogy a szájbaktériumok bizonyos típusai viszont a nyelőcsőrák alacsonyabb esélyével hozhatók összefüggésbe. Fontos lenne minél többet megtudni a baktériumközösségekről, melyek természetesen módon fordulnak elő a szájban – mert hozzájárulhatnak a nyelőcsőrákot megelőző stratégiákhoz.

Kapcsolódó cikk:

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

B.A.

 

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >