Szépségfogászat - Fogpótlás

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Köze van az ínybetegségnek a nyelőcsőrákhoz?

Még egy ok arra, hogy rendszeresen és jól ápoljuk a fogainkat: kutatók szerint összefüggésbe hozható egymással az ínybetegség baktérium és a nyelőcsőrák.

Kapcsolat van az ínybetegséget okozó baktérium és a nyelőcsőrák között? Kutatók szerint, akik 122 ezer amerikai egészségét követték nyomon 10 esztendőn keresztül. Kiderült, hogy két baktérium típus, amelyek az ínybetegséghez köthetők, emelik a rák kockázatát.

Különösen az egyik, a Tannerella forsythia baktérium 21 százalékkal növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét – erősítette meg Jiyoung Ahn, a New York-i NYU Langone Egészségügyi Központ populáció tudományi vezetője.

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget is kiváltó baktériumoknak közük lehet a nyelőcsőrákhoz

Az ínybetegséget számos tanulmány hozta már összefüggésbe az elsőszámú gyilkosnak számító szívbetegséggel. Ám egy, nyelőcsőrákra szakosodott specialista, aki felülvizsgálta a felfedezést, hangsúlyozta, a kutatók egyelőre nem tudják bizonyítani a nyelőcsőrákkal való összefüggést.

„Nem világos, hogy a baktérium jelenléte vagy a létrejövő periodontális betegség felelős elsősorban a rák kialakulásáért” – mondta dr. Anthony Starpoli, a New Yorki Lenox Hill kórház nyelőcső-endoterápia társ-igazgatója.

Dr.Starpoli szerint a szakembereknek „komolyan értékelniük kell” a szájüregben kialakult szuvasodást, ahogyan az emésztőrendszert is abban a reményben, hogy a nyelőcső rák diagnózisát korán felállítsák.

A nyelőcsőrák a 8. leggyakoribb rákbetegség és a 6. vezető oka a rákból eredő haláleseteknek világszerte.

Sajnos sok esetben előrehaladott állapotban diagnosztizálják, ezért az 5 éves túlélés esélye 15-25 százalékos. Nem csoda, hogy a kutatók arra törekszenek: mielőbb diagnosztizálni lehessen.

A fenti tanulmány egyébként azt is kiderítette, hogy a szájbaktériumok bizonyos típusai viszont a nyelőcsőrák alacsonyabb esélyével hozhatók összefüggésbe. Fontos lenne minél többet megtudni a baktériumközösségekről, melyek természetesen módon fordulnak elő a szájban – mert hozzájárulhatnak a nyelőcsőrákot megelőző stratégiákhoz.

Kapcsolódó cikk:

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül?

B.A.

 

 

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >