2017. 11. 30. - 09:50

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül

Azoknál a felnőtteknél, akik elveszítették fogaik nagy részét, a memória és a gyaloglás sebessége is lassul – méghozzá rohamosan, állapították meg amerikai kutatók.

Meghökkentő gyorsasággal veszítenek emlékezőtehetségükből és gyaloglási sebességükből azok, akik szinte minden fogukat elveszítették. Erre az University College of London (UCL) kutatása mutatott rá a közelmúltban.

A tanulmány, melyet a Journal of the American Geriatrics Society közölt, 3166 felnőtt egészségét vette górcső alá, 60 éves kor felett. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek egy saját foga sem maradt, 10 százalékkal rosszabbul teljesítettek a memória- és a gyaloglás teszteken is, mint akiknek voltak saját fogaik.

Hamarabb hanyatlik a memória és a gyaloglás sebessége, ha nem maradt saját fogunk

Hamarabb hanyatlik a memória és a gyaloglás sebessége, ha nem maradt saját fogunk

A fogak elvesztése és a memóriacsökkenés közötti összefüggése úgy is látványos volt, hogy a kutatók számos egyéb tényezőt számításba vettek az eredményeknél, mint például a szociodemográfiai jellegzetességek, meglevő egészségügyi problémák, fizikai egészség és életmód, azaz dohányzás, alkoholfogyasztás mennyisége, depresszió és egyéb, releváns biomarkerek, valamint a gazdasági helyzet.

A számos lehetséges tényező áttekintése után is lassúbbak voltak a saját foggal nem rendelkezők.

Sőt, érdekes, hogy a kapcsolat evidensebb a 60 és 74 év közöttieknél, mint a 75 év felettiek körében 10 esztendővel azután, hogy elveszítették természetes fogaikat.

„A fogvesztés a mentális és fizikai hanyatlás korai előjelének tekinthető – szögezte le dr. Georgios Tsakos tanulmányvezető, az UCL epidemiológiai és közegészségügyi munkatársa. – Az is kiderült számunkra, hogy a fogvesztés, valamint a mentális- és fizikai hanyatlás gyakran köthető a társadalmi és gazdasági helyzethez. Kiemelendő annak fontossága is, hogy bizonyos társadalmi determinánsok, mint például oktatás, jólét javítja az általános egészséget és a szájhigiéniát az alacsonyabb jövedelmű rétegekben is.”

Függetlenül attól, mi van a fogak elvesztése és a hanyatlás összefüggése mögött, ha észrevehetően csökken a természetes fogak száma, korán azonosítani lehet a mentális és fizikai hanyatlás magas kockázatát – több tényező befolyásolja ezt a csökkenést, így az életmód- és pszichoszociális tényezők, melyek azonban változtathatóak – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Fogak - Megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

Az ínybetegség kezelése a vérnyomást is csökkenti?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.