Szépségfogászat - Fogpótlás

Fog nélkül nincs tartás - Miért fontos a fogpótlás? – 1.rész

Fog nélkül nincs tartás - Miért fontos a fogpótlás? – 1.rész

Nem szabad azt gondolni, hogy ha elveszítünk egy fogat, átveszi majd a szerepét egy mellette álló – mert sajnos egy nem pótolt fogból komoly gondjaink származhatnak. Ezért mielőbb gondoskodnunk kell arról, hogy helyettesítsük a hiányzót.

Egy elveszített fogat mindenképpen pótolni kell. Bizakodhatunk abban, hogy helyét átveszi majd egy másik fog, de sajnos a legtöbb esetben inkább súlyos problémákat okoz, ha nem kerül pótlás a kivett fog helyére.

Két megoldás létezik jelenleg, a préskerámia híd, illetve a fogbeültetés.

A préskerámia híd

Az eredeti fogat préskerámia híddal vagy bio titán implantátummal is pótolni lehet – ezek részben vagy egészben át tudják venni a fog helyét, illetve funkcióját. A préskerámia csak részben, mivel magát a foggyökeret helyettesíteni nem tudja. Felhelyezéséhez pedig akár két egészséges fogat is le kell csiszolni.

A fogpótlásra szükség van - híddal vagy beültetéssel

A fogpótlásra szükség van - híddal vagy beültetéssel

A préskerámiának is vannak ugyanakkor előnyei. Néhány hét alatt elkészül, s tökéletesen visszaadja a hiányzó fog formáját. Anyaga fémmentes kerámia.

Hátrányokkal is szembe kell néznünk azonban.

A hídhoz pilléreket kell kialakítani, amelyhez ép fogak lecsiszolására van szükség. A híd alá bekerülhetnek ételmaradékok – ez pedig okozhat gyulladást és kellemetlen leheletet is.

Mivel a megoldás a fogíny alatti területet nem terheli, a csont sorvad tovább – megereszkedik a fogíny, s nagyobb rés jön létre, lehetőséget adva baktériumok és fertőzések megtapadására.

A híd rövidebb ideig tart ki, mint egy fogimplantátum.

A rágással szintén lehetnek gondok – a páciens, aki hidat visel, bizonytalanságot tapasztalhat. Keményebb ételeknél óvatosságra és nagyobb odafigyelésre van szükség. A híd könnyen sérül s ezzel veszít stabilitásából, értékéből.

A cikket folytatjuk a beültetéses fogpótlással.

Kapcsolódó cikk:

Mi az onlay és miért van rá szükség?

Hogyan készül az onlay és az inlay?

B.A.

 

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >