2017. 10. 10. - 10:00

Fog nélkül nincs tartás - Miért fontos a fogpótlás? – 1.rész

Fog nélkül nincs tartás - Miért fontos a fogpótlás? – 1.rész

Nem szabad azt gondolni, hogy ha elveszítünk egy fogat, átveszi majd a szerepét egy mellette álló – mert sajnos egy nem pótolt fogból komoly gondjaink származhatnak. Ezért mielőbb gondoskodnunk kell arról, hogy helyettesítsük a hiányzót.

Egy elveszített fogat mindenképpen pótolni kell. Bizakodhatunk abban, hogy helyét átveszi majd egy másik fog, de sajnos a legtöbb esetben inkább súlyos problémákat okoz, ha nem kerül pótlás a kivett fog helyére.

Két megoldás létezik jelenleg, a préskerámia híd, illetve a fogbeültetés.

A préskerámia híd

Az eredeti fogat préskerámia híddal vagy bio titán implantátummal is pótolni lehet – ezek részben vagy egészben át tudják venni a fog helyét, illetve funkcióját. A préskerámia csak részben, mivel magát a foggyökeret helyettesíteni nem tudja. Felhelyezéséhez pedig akár két egészséges fogat is le kell csiszolni.

A fogpótlásra szükség van - híddal vagy beültetéssel

A fogpótlásra szükség van - híddal vagy beültetéssel

A préskerámiának is vannak ugyanakkor előnyei. Néhány hét alatt elkészül, s tökéletesen visszaadja a hiányzó fog formáját. Anyaga fémmentes kerámia.

Hátrányokkal is szembe kell néznünk azonban.

A hídhoz pilléreket kell kialakítani, amelyhez ép fogak lecsiszolására van szükség. A híd alá bekerülhetnek ételmaradékok – ez pedig okozhat gyulladást és kellemetlen leheletet is.

Mivel a megoldás a fogíny alatti területet nem terheli, a csont sorvad tovább – megereszkedik a fogíny, s nagyobb rés jön létre, lehetőséget adva baktériumok és fertőzések megtapadására.

A híd rövidebb ideig tart ki, mint egy fogimplantátum.

A rágással szintén lehetnek gondok – a páciens, aki hidat visel, bizonytalanságot tapasztalhat. Keményebb ételeknél óvatosságra és nagyobb odafigyelésre van szükség. A híd könnyen sérül s ezzel veszít stabilitásából, értékéből.

A cikket folytatjuk a beültetéses fogpótlással.

Kapcsolódó cikk:

Mi az onlay és miért van rá szükség?

Hogyan készül az onlay és az inlay?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.