Szépségfogászat - Fogpótlás

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Ha egy fogunk sérül, javításra vagy korrekcióra szorul, sok esetben a tömőanyagnál előnyösebb választás lehet az inlay vagy onlay betét. De mit jelent ez és mikor használják?

Egy fog sokféleképpen menthető. Amennyiben sérült, vagy szuvasodástól megtisztított, s vissza kell építeni eredeti formájára, jó megoldás lehet az inlay vagy onlay alkalmazása is.

Mikor alkalmazzák ezeket?

Az inlay vagy onkay betétek akkor hasznosak, amikor a fog nagyobb része letört, esetleg eltávolították szuvasodás miatt. A fogtömő anyag sem alkalmas azonban bizonyos pótlási mennyiség felett elviselni a rá nehezedő terhelést, akkor sem, ha normálisan használjuk a fogazatot.

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

A nyomás elbírásának szerepét így az onlay vagy inlay betétek veszik át. Jelentős méretű hiányzó felület esetén azonban korona felhelyezése a legcélszerűbb.

Melyik milyen?

Az inlay betét kisebb rágófelületet pótol. A fog belső, rágófelület felőli oldalán. Az onlay betétek jelentősebb fogfelület-hiányok esetén használatosak, a teljes fogfelszínt koronával pótolják.

Ha a fog egyik fala szinte teljesen hiányzik, az onlay betét már alkalmazható.

Ezen fogbetétek anyaga többnyire grádia vagy ceramage, míg a fogpótló koronáké fémkerámia, préskerámia, cirkon-kerámia lehet.

Mi az előnyük?

Az inlay és onkay betétek anyag erősebb, mint a normális fogtömő anyag – vagyis jobban óvják a fogat. Alaposan rájuk haraphatunk, nem törnek le a grádia és ceramage betétek, védelmük jobb és hosszantartóbb.

A régebbi tömések esetén sajnos előfordulhat, hogy a tömés mentén zsugorodás keletkezik és rés képződik: itt a baktériumok, a lepedék bekerül a fogüregbe és újra szuvasodás alakulhat ki.

Az onlay fogra helyezése

Az onlay fogra helyezése

Manapság a szuvasodást eltávolítják lézerrel – utána térhálós szerkezet marad fenn, ebbe kerül a tartós tömőanyag – ám ha a szuvasodás nagyobb kiterjedésű, a tartósság nem megbízható.

Az egyszerű fogtömő anyagok nagyon kismértékben zsugorodnak,az inlay és az onlay betétek viszont fix méretűek. A zsugorodás nem történik meg, jobban védve a fogat.

Mindkettőt, sőt a koronát is lenyomat alapján készítik el. Vagyis rendkívül pontosak és ragasztással kerülnek a fogra.

Arról, hogy hogyan készülnek pontosan, következő cikkünkben olvashatnak.

Kapcsolódó cikk:

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >