2017. 10. 03. - 10:10

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Ha egy fogunk sérül, javításra vagy korrekcióra szorul, sok esetben a tömőanyagnál előnyösebb választás lehet az inlay vagy onlay betét. De mit jelent ez és mikor használják?

Egy fog sokféleképpen menthető. Amennyiben sérült, vagy szuvasodástól megtisztított, s vissza kell építeni eredeti formájára, jó megoldás lehet az inlay vagy onlay alkalmazása is.

Mikor alkalmazzák ezeket?

Az inlay vagy onkay betétek akkor hasznosak, amikor a fog nagyobb része letört, esetleg eltávolították szuvasodás miatt. A fogtömő anyag sem alkalmas azonban bizonyos pótlási mennyiség felett elviselni a rá nehezedő terhelést, akkor sem, ha normálisan használjuk a fogazatot.

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

A nyomás elbírásának szerepét így az onlay vagy inlay betétek veszik át. Jelentős méretű hiányzó felület esetén azonban korona felhelyezése a legcélszerűbb.

Melyik milyen?

Az inlay betét kisebb rágófelületet pótol. A fog belső, rágófelület felőli oldalán. Az onlay betétek jelentősebb fogfelület-hiányok esetén használatosak, a teljes fogfelszínt koronával pótolják.

Ha a fog egyik fala szinte teljesen hiányzik, az onlay betét már alkalmazható.

Ezen fogbetétek anyaga többnyire grádia vagy ceramage, míg a fogpótló koronáké fémkerámia, préskerámia, cirkon-kerámia lehet.

Mi az előnyük?

Az inlay és onkay betétek anyag erősebb, mint a normális fogtömő anyag – vagyis jobban óvják a fogat. Alaposan rájuk haraphatunk, nem törnek le a grádia és ceramage betétek, védelmük jobb és hosszantartóbb.

A régebbi tömések esetén sajnos előfordulhat, hogy a tömés mentén zsugorodás keletkezik és rés képződik: itt a baktériumok, a lepedék bekerül a fogüregbe és újra szuvasodás alakulhat ki.

Az onlay fogra helyezése

Az onlay fogra helyezése

Manapság a szuvasodást eltávolítják lézerrel – utána térhálós szerkezet marad fenn, ebbe kerül a tartós tömőanyag – ám ha a szuvasodás nagyobb kiterjedésű, a tartósság nem megbízható.

Az egyszerű fogtömő anyagok nagyon kismértékben zsugorodnak,az inlay és az onlay betétek viszont fix méretűek. A zsugorodás nem történik meg, jobban védve a fogat.

Mindkettőt, sőt a koronát is lenyomat alapján készítik el. Vagyis rendkívül pontosak és ragasztással kerülnek a fogra.

Arról, hogy hogyan készülnek pontosan, következő cikkünkben olvashatnak.

Kapcsolódó cikk:

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.