Szépségfogászat - Fogpótlás

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Szépségfogászat: mi az onlay és miért van rá szükség?

Ha egy fogunk sérül, javításra vagy korrekcióra szorul, sok esetben a tömőanyagnál előnyösebb választás lehet az inlay vagy onlay betét. De mit jelent ez és mikor használják?

Egy fog sokféleképpen menthető. Amennyiben sérült, vagy szuvasodástól megtisztított, s vissza kell építeni eredeti formájára, jó megoldás lehet az inlay vagy onlay alkalmazása is.

Mikor alkalmazzák ezeket?

Az inlay vagy onkay betétek akkor hasznosak, amikor a fog nagyobb része letört, esetleg eltávolították szuvasodás miatt. A fogtömő anyag sem alkalmas azonban bizonyos pótlási mennyiség felett elviselni a rá nehezedő terhelést, akkor sem, ha normálisan használjuk a fogazatot.

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

Aprólékosan készül a megfelelő fogpótlás

A nyomás elbírásának szerepét így az onlay vagy inlay betétek veszik át. Jelentős méretű hiányzó felület esetén azonban korona felhelyezése a legcélszerűbb.

Melyik milyen?

Az inlay betét kisebb rágófelületet pótol. A fog belső, rágófelület felőli oldalán. Az onlay betétek jelentősebb fogfelület-hiányok esetén használatosak, a teljes fogfelszínt koronával pótolják.

Ha a fog egyik fala szinte teljesen hiányzik, az onlay betét már alkalmazható.

Ezen fogbetétek anyaga többnyire grádia vagy ceramage, míg a fogpótló koronáké fémkerámia, préskerámia, cirkon-kerámia lehet.

Mi az előnyük?

Az inlay és onkay betétek anyag erősebb, mint a normális fogtömő anyag – vagyis jobban óvják a fogat. Alaposan rájuk haraphatunk, nem törnek le a grádia és ceramage betétek, védelmük jobb és hosszantartóbb.

A régebbi tömések esetén sajnos előfordulhat, hogy a tömés mentén zsugorodás keletkezik és rés képződik: itt a baktériumok, a lepedék bekerül a fogüregbe és újra szuvasodás alakulhat ki.

Az onlay fogra helyezése

Az onlay fogra helyezése

Manapság a szuvasodást eltávolítják lézerrel – utána térhálós szerkezet marad fenn, ebbe kerül a tartós tömőanyag – ám ha a szuvasodás nagyobb kiterjedésű, a tartósság nem megbízható.

Az egyszerű fogtömő anyagok nagyon kismértékben zsugorodnak,az inlay és az onlay betétek viszont fix méretűek. A zsugorodás nem történik meg, jobban védve a fogat.

Mindkettőt, sőt a koronát is lenyomat alapján készítik el. Vagyis rendkívül pontosak és ragasztással kerülnek a fogra.

Arról, hogy hogyan készülnek pontosan, következő cikkünkben olvashatnak.

Kapcsolódó cikk:

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Mi a teendő a letört fogakkal?

B.A.

 

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >