Szépségfogászat - Fogpótlás

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

A megelőzési programok természetesen nagyon lényegesek, ugyanakkor kutatók szerint van valami, ami fontos szerepet tölt be a 8-10 éves gyermekek fogainak egészségében: ez pedig a környezet.

Amikor a gyermekek állandó fogai előbújnak, meglehetősen vicces tud lenni a megjelenésük. A tartós fogak különböző időpontokban jelennek meg, ez normális. De vajon mivel tartható fenn, hogy a fogak egészsége továbbra is normális maradjon?

A kanadai Québec-ben nem végeztek mélyreható kutatást a témában az utolsó, 2005-ös népegészségfejlesztés tanulmány óta.

A Montreali kutatók arra voltak kíváncsiak, miként népszerűsítik az iskolás gyermekek körében a szájhigiéniát és a fogak egészségét, s ennek milyen hatása van a csemeték körében a fogszuvasodás arányára.

A fogszuvasodás megelőzéséhez fontos, milyen ételt talál a gyerek az iskola környékén

A fogszuvasodás megelőzéséhez fontos, milyen ételt talál a gyerek az iskola környékén

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a megelőzési programok igen fontosak, de az iskolai élelmiszer környezet is főszerepet játszik abban, milyen mértékben szuvasodik a 8-10 éves gyermekek foga.

Vagyis, lényeges, hogy milyen ételek érhetők el a számukra az iskola környezetében. Mindez nagymértékben befolyásolja a gyerekek általános egészségét.

A környezet szerepét gyakran vizsgálják a kutatók, de nem a fogszuvasodással összefüggésben.

Az ún. Quality tanulmányhoz összegyűjtött adatok tökéletesnek bizonyultak a fogak egészségének felméréséhez is.

Egy 2 éves időszak alatt a kutatócsoport többféle tényezőt elemzett, melyek 330 diákot érintettek, 200 iskolában. Figyelembe vették a társadalmi-gazdasági tényezőket, a fogszuvasodást megelőző tényezőket, az iskola élelmiszer-környezetét.

A felfedezések szerint pozitív hatása volt a megelőzésnek és az egészséges étkezés népszerűsítésének is, de csak közepes mértékben – összehasonlítva azt a gyerekek étel- és társadalmi-gazdasági környezetével.

A kutatók szerint ha az iskola környezetében is egészséges ételek lennének elérhetőek, a fogszuvasodás leszorításában éppolyan nagy lépést lehetne tenni, mint az elhízás megelőzésében.

Kapcsolódó cikk:

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Mit tegyünk, hogy mindig a legjobb fogkefét használjuk?

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >