2017. 12. 26. - 10:37

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

Fogszuvasodás: fontos, milyen étel érhető el az iskola körül

A megelőzési programok természetesen nagyon lényegesek, ugyanakkor kutatók szerint van valami, ami fontos szerepet tölt be a 8-10 éves gyermekek fogainak egészségében: ez pedig a környezet.

Amikor a gyermekek állandó fogai előbújnak, meglehetősen vicces tud lenni a megjelenésük. A tartós fogak különböző időpontokban jelennek meg, ez normális. De vajon mivel tartható fenn, hogy a fogak egészsége továbbra is normális maradjon?

A kanadai Québec-ben nem végeztek mélyreható kutatást a témában az utolsó, 2005-ös népegészségfejlesztés tanulmány óta.

A Montreali kutatók arra voltak kíváncsiak, miként népszerűsítik az iskolás gyermekek körében a szájhigiéniát és a fogak egészségét, s ennek milyen hatása van a csemeték körében a fogszuvasodás arányára.

A fogszuvasodás megelőzéséhez fontos, milyen ételt talál a gyerek az iskola környékén

A fogszuvasodás megelőzéséhez fontos, milyen ételt talál a gyerek az iskola környékén

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a megelőzési programok igen fontosak, de az iskolai élelmiszer környezet is főszerepet játszik abban, milyen mértékben szuvasodik a 8-10 éves gyermekek foga.

Vagyis, lényeges, hogy milyen ételek érhetők el a számukra az iskola környezetében. Mindez nagymértékben befolyásolja a gyerekek általános egészségét.

A környezet szerepét gyakran vizsgálják a kutatók, de nem a fogszuvasodással összefüggésben.

Az ún. Quality tanulmányhoz összegyűjtött adatok tökéletesnek bizonyultak a fogak egészségének felméréséhez is.

Egy 2 éves időszak alatt a kutatócsoport többféle tényezőt elemzett, melyek 330 diákot érintettek, 200 iskolában. Figyelembe vették a társadalmi-gazdasági tényezőket, a fogszuvasodást megelőző tényezőket, az iskola élelmiszer-környezetét.

A felfedezések szerint pozitív hatása volt a megelőzésnek és az egészséges étkezés népszerűsítésének is, de csak közepes mértékben – összehasonlítva azt a gyerekek étel- és társadalmi-gazdasági környezetével.

A kutatók szerint ha az iskola környezetében is egészséges ételek lennének elérhetőek, a fogszuvasodás leszorításában éppolyan nagy lépést lehetne tenni, mint az elhízás megelőzésében.

Kapcsolódó cikk:

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Mit tegyünk, hogy mindig a legjobb fogkefét használjuk?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.