Szépségfogászat - Fogpótlás

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Az extracelluláris poliszacharidok jelentős szerepet játszanak bizonyos baktériumok túlélésében, amelyek fogszuvasodáshoz vezetnek – derítették ki kutatók.

A dentális plakk sokat tesz azért, hogy kialakuljon a fogszuvasodás – kutatók most rájöttek arra, hogy a plakkban levő, szuvasodást kiváltó baktériumok túlélési esélyeit nagymértékben növelik az ún. extracelluláris poliszacharidok.

A Bázeli Egyetem Preventatív Fogászati és Orális Mikrobiológiai Klinikája, valamint a biomedikus tervezői tanszék kutatói a PLoS One szaklapban közölték eredményeiket.

Kiderült: az ún. kariogén baktériumok a biofilmben élnek és megtámadják a fogzománcot – olyan módon, hogy a cukrot és keményítőt savvá alakítják át és kioldják a kalciumot a zománcból. Ez a folyamat szuvasodást okoz. Ha a kalcium feloldódk, nő a helyi koncentrációja, olyan környezetet hozva létre, amely ideális a baktériumok számára.

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, miként igyekszik a baktérium túlélni a plakkban, a körülmények ellenére.

Feltételezésük alapján az extracelluláris poliszacharidok (EPS) támogatják a baktériumok túlélési képességét. Az EPS olyan anyag, amely extracelluláris kariogén baktériumokat épít a cukormaradékokból. Létrehozza a zománcot befedő biofilm alapját, s lehetővé teszi, hogy a baktériumok „letelepedhessenek” a dentális plakkban.

A tanulmány kimutatta, hogy minél több kalcium kariogán baktérium oldódik fel, annál nagyobb a kalcium tolerancia, s a túlélési esély a biofilmben. A kutatók képesek voltak bizonyítani, hogy a kariogén baktérium mechanizmust fejleszt ki, mellyel segíti a túlélést a magas koncentrációjú kalciumban.

Kimutatták, hogy az extracelluláris poliszacharidok nagy számban tartalmaznak kalciumkötő helyeket, melyeken keresztül bejuttathatják a biofilmbe a kalciumot. Mindez semlegesíti a toxikus anyagot és erősíti az EPS struktúrát a biofilmben.

Az extracelluláris poliszacharidok kalcium integrációja tehát nemcsak segíti a kariogén baktériumokat a fogzománcban való túlélésben, hanem fogszuvasodást is kivált. A kalcium-integráció ugyanis gátolja a zománc ásványi anyag pótlását, mivel nincs már elegendő szabad kalcium a plakkban.

„A felfedezés igen fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a kalcium szabályozásának szerepét a fogszuvasodásban” – mondta el a mikrobiológus Monika Astašov-Frauenhoffer.

Kapcsolódó cikk:

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >