Szépségfogászat - Fogpótlás

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Az extracelluláris poliszacharidok jelentős szerepet játszanak bizonyos baktériumok túlélésében, amelyek fogszuvasodáshoz vezetnek – derítették ki kutatók.

A dentális plakk sokat tesz azért, hogy kialakuljon a fogszuvasodás – kutatók most rájöttek arra, hogy a plakkban levő, szuvasodást kiváltó baktériumok túlélési esélyeit nagymértékben növelik az ún. extracelluláris poliszacharidok.

A Bázeli Egyetem Preventatív Fogászati és Orális Mikrobiológiai Klinikája, valamint a biomedikus tervezői tanszék kutatói a PLoS One szaklapban közölték eredményeiket.

Kiderült: az ún. kariogén baktériumok a biofilmben élnek és megtámadják a fogzománcot – olyan módon, hogy a cukrot és keményítőt savvá alakítják át és kioldják a kalciumot a zománcból. Ez a folyamat szuvasodást okoz. Ha a kalcium feloldódk, nő a helyi koncentrációja, olyan környezetet hozva létre, amely ideális a baktériumok számára.

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, miként igyekszik a baktérium túlélni a plakkban, a körülmények ellenére.

Feltételezésük alapján az extracelluláris poliszacharidok (EPS) támogatják a baktériumok túlélési képességét. Az EPS olyan anyag, amely extracelluláris kariogén baktériumokat épít a cukormaradékokból. Létrehozza a zománcot befedő biofilm alapját, s lehetővé teszi, hogy a baktériumok „letelepedhessenek” a dentális plakkban.

A tanulmány kimutatta, hogy minél több kalcium kariogán baktérium oldódik fel, annál nagyobb a kalcium tolerancia, s a túlélési esély a biofilmben. A kutatók képesek voltak bizonyítani, hogy a kariogén baktérium mechanizmust fejleszt ki, mellyel segíti a túlélést a magas koncentrációjú kalciumban.

Kimutatták, hogy az extracelluláris poliszacharidok nagy számban tartalmaznak kalciumkötő helyeket, melyeken keresztül bejuttathatják a biofilmbe a kalciumot. Mindez semlegesíti a toxikus anyagot és erősíti az EPS struktúrát a biofilmben.

Az extracelluláris poliszacharidok kalcium integrációja tehát nemcsak segíti a kariogén baktériumokat a fogzománcban való túlélésben, hanem fogszuvasodást is kivált. A kalcium-integráció ugyanis gátolja a zománc ásványi anyag pótlását, mivel nincs már elegendő szabad kalcium a plakkban.

„A felfedezés igen fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a kalcium szabályozásának szerepét a fogszuvasodásban” – mondta el a mikrobiológus Monika Astašov-Frauenhoffer.

Kapcsolódó cikk:

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >