2017. 12. 19. - 10:15

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Megvan, mi játszik főszerepet a fogszuvasodásban

Az extracelluláris poliszacharidok jelentős szerepet játszanak bizonyos baktériumok túlélésében, amelyek fogszuvasodáshoz vezetnek – derítették ki kutatók.

A dentális plakk sokat tesz azért, hogy kialakuljon a fogszuvasodás – kutatók most rájöttek arra, hogy a plakkban levő, szuvasodást kiváltó baktériumok túlélési esélyeit nagymértékben növelik az ún. extracelluláris poliszacharidok.

A Bázeli Egyetem Preventatív Fogászati és Orális Mikrobiológiai Klinikája, valamint a biomedikus tervezői tanszék kutatói a PLoS One szaklapban közölték eredményeiket.

Kiderült: az ún. kariogén baktériumok a biofilmben élnek és megtámadják a fogzománcot – olyan módon, hogy a cukrot és keményítőt savvá alakítják át és kioldják a kalciumot a zománcból. Ez a folyamat szuvasodást okoz. Ha a kalcium feloldódk, nő a helyi koncentrációja, olyan környezetet hozva létre, amely ideális a baktériumok számára.

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

Kiderült, mi felelős elsősorban azért, hogy a fogak szuvasodni kezdjenek

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, miként igyekszik a baktérium túlélni a plakkban, a körülmények ellenére.

Feltételezésük alapján az extracelluláris poliszacharidok (EPS) támogatják a baktériumok túlélési képességét. Az EPS olyan anyag, amely extracelluláris kariogén baktériumokat épít a cukormaradékokból. Létrehozza a zománcot befedő biofilm alapját, s lehetővé teszi, hogy a baktériumok „letelepedhessenek” a dentális plakkban.

A tanulmány kimutatta, hogy minél több kalcium kariogán baktérium oldódik fel, annál nagyobb a kalcium tolerancia, s a túlélési esély a biofilmben. A kutatók képesek voltak bizonyítani, hogy a kariogén baktérium mechanizmust fejleszt ki, mellyel segíti a túlélést a magas koncentrációjú kalciumban.

Kimutatták, hogy az extracelluláris poliszacharidok nagy számban tartalmaznak kalciumkötő helyeket, melyeken keresztül bejuttathatják a biofilmbe a kalciumot. Mindez semlegesíti a toxikus anyagot és erősíti az EPS struktúrát a biofilmben.

Az extracelluláris poliszacharidok kalcium integrációja tehát nemcsak segíti a kariogén baktériumokat a fogzománcban való túlélésben, hanem fogszuvasodást is kivált. A kalcium-integráció ugyanis gátolja a zománc ásványi anyag pótlását, mivel nincs már elegendő szabad kalcium a plakkban.

„A felfedezés igen fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a kalcium szabályozásának szerepét a fogszuvasodásban” – mondta el a mikrobiológus Monika Astašov-Frauenhoffer.

Kapcsolódó cikk:

Ezért gyógyulnak előbb a szájsebek

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.