2017. 11. 21. - 10:15

Fogak: megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

Fogak: megdöbbentő dolgot művel a sok cukor

A cukros ételek és italok hamarabb kikezdik a fogakat, mint hinnénk – ausztrál fogászok szembesültek a ténnyel, hogy egyre több gyermek kerül kórházba szinte rothadó fogai miatt.

A cukor megdöbbentő mértékben rongálja a fogakat, s már gyermekkorban jelentős pusztítást végez. Queenslandi, 10 év alatti gyermekeknél fedezték fel ausztrál fogorvosok, hogy több ezrüket kellett kórházba vinni, mivel fogaik gyakorlatilag rothadnak.

Több mint 3000 csemete került be évente fogszuvasodással – a kórházba kerülők felét azok a 9 éves kor körüli gyermekek tették ki, akiknek fogproblémáik vannak.

Az ausztráliai, Queenslandi fogorvosok szövetségének elnöke, Ian Meyers hangsúlyozta: a fogszuvasodás megelőzhető, megfelelő étrenddel és életmódváltással – s gyakran okozza a cukor nagy mennyiségű fogyasztása.

A gyermekek fogszuvasodásai hosszútávra kihatnak

A gyermekek fogszuvasodásai hosszútávra kihatnak

Az említett gyermekek fogai olyan mértékben romlottak, hogy kórházi kezelésre szorulnak: számos foghúzásra vagy méretes tömésre számíthatnak.

A tejfogak szuvasodásának a felnőtt fogakra is komoly hatása van – hosszútávú következményekre lehet számítani, mivel ezek formálják az állkapocs formáját – emelte ki Meyers professzor.

Elmondta: ha a fogakat súlyos szuvasodás miatt korán ki kell húzni, az a gyermek fogainak teljes fejlődését befolyásolja, sőt növeli annak esélyét, hogy orthodontikus kezelésre szorulnak, ahogy idősebbek lesznek.

Az elmúlt három esztendőben a kórházakban több mint 6000 esetben kellett ellátni embereket fogszuvasodás miatt a Queenslandi adatok alapján.

S annak ellenére, hogy a számuk 2013-14-hez képest csökkent, a 9 év alatti lurkók alkotják az esetek 50 százalékát. A csökkenést az állam egyre növekvő lakosságszáma is befolyásolja.

A gyermekeknek rendszeres fogorvosi ellenőrzésre van szükségük – a szülőknek pedig meg kell győződniük arról, hogy napi legalább 2 alkalommal alaposan fogat mosnak, fluoridos fogkrémmel.

Az egészséges étrend követése pedig sosem volt aktuálisabb, ahogyan az sem, hogy a cukros üdítők fogyasztásával fel kell hagyni.

Kapcsolódó cikk:

Jól mos-e fogat a kamasz?

A fogápolásra az egyetem alatt is ügyelni kell

Miért kell figyelni a fogak megjelenésére?

B.A.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.