2017. 11. 02. - 10:15

Hogyan ápolja fogát a felnőtt és a gyermek?

Hogyan ápolja fogát a felnőtt és a gyermek?

A megfelelő szájhigiénia és fogápolás kisgyermekkortól nagyon fontos, ám a felnőttek is szembesülhetnek azzal, hogy nem árt kiegészíteni eddigi fogápolási technikáikat a tökéletes fogtisztítás érdekében.

A gyermekkori, szakszerű fogápolás a későbbi éveinkre is kihat. Ezért is fontos, hogy már kicsi korban megtanulják a lurkók a helyes fogmosási- és fogtisztítási techinikákat.

Egy gyermeknél 6 éves kortól ajánlott felnőtteknek készült fogkrém használata. A felnőtt és a gyermek fogkrémek között egy figyelemreméltó különbség van: kevesebb fluorid található a kicsiknek készült fogkrémben.

A természetgyógyászok és biológiai fogorvosok azt tanácsolják, célszerű teljesen fluoridmentes fogkrémeket alkalmazni, akár gyermek, akár felnőtt az illető. Ilyenek a homeopátiás fogkrémek is.

A helyes fogmosást, fogápolást már kicsikorban érdemes megtanulni

A helyes fogmosást, fogápolást már kicsikorban érdemes megtanulni

A fogkefe kezelése is fontos

Minden csemete életében eljön az idő, amikor önállóan is képes lesz fogat mosni. Először persze a szülők segítenek: finoman, türelmesen megmossák a kicsi fogait. Érdemes a gyermeknek kezdetekkor még fogkrém használata nélkül próbálgatnia a fogmosást, majd fokozatosan bevezethetjük a neki való krém használatát.

A fogkefe megfelelő tartása igen hasznos információ: így a lurkó megtanulja, miként tisztítsa helyesen a fogait, hogy az ételmaradékok és a lepedék se tapadjon meg rajtuk.

Ha tanácsra van szükségünk van a megfelelő fogmosással kapcsolatos útmutatásra, manapság bátran felkereshetünk dentálhigiénikust, aki játékosan elmagyarázza a kicsiknek, miként ápolják, mossák fogaikat, mire figyeljenek oda.

Amennyiben a gyerekek idejekorán elsajátítják a helyes technikákat, felnőttként is kevesebb fogproblémára számíthatnak.

A fogtisztító játék egyébként is szórakoztató – különösen, ha közös családi programot csinálunk a fogmosásból. Ha a lurkó nem szívesen vesz részt benne, türelemmel érünk el a legtöbbet. Az ízesített gyermekfogkrém is jó ötlet, mellyel nagyobb kedvet teremtünk a fogmosáshoz.

Kapcsolódó cikk:

Tudtuk? A babáknak már születés előtt van foguk

Miért kell figyelni a fogak megjelenését?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.