2017. 10. 31. - 10:05

Miért kell figyelni kell a fogak megjelenését?

Miért kell figyelni kell a fogak megjelenését?

Egy kisgyermek fogainak fejlődése meghatározott sorrendben zajlik. Már születés előtt rendelkeznek fogakkal, ám nagyon fontos számon tartani, megfelelő egymásutánban bújnak-e elő a fogak élete kezdeti szakaszában.

Talán meglepőnek tűnik, de a pici babák tejfogai már a terhesség hatodik és nyolcadik hetében fejlődni kezdenek, s a felnőtt fogak is kialakulnak a huszadik hétben.

A születést követően pedig pontosan megvan a sorrendje annak, mikor mely fogaknak kell előbújniuk.

Cikkünk első részében erről részletesen is szó esett.

Lássuk azonban, miért fontos követni, mikor jönnek ki a fogak.

A tejfogak megfelelő növekedése a felnőttfogak szempontjából is fontos

A tejfogak megfelelő növekedése a felnőttfogak szempontjából is fontos

Amennyiben egy fog nem nő ki, eredeti helyén nem lesz módja  helyébe lépő felnőtt fognak sem kialakulni. Torlódás következhet be. Az is lényeges, hogy a tejfogak időben kiessenek – ha ez nem történik meg, elképzelhető, hogy nincs felnőtt fog alattuk, amely a helyükre kerülne.

Fontos tehát már a fogak előtörésekor ellenőriztetni a kisgyermekeket a fogorvossal, így az figyelemmel tudja kísérni a növekedésüket.

Melyek hullanak ki először?

Az alsó és felső front fogak 6-7 éves korban esnek ki a helyükről. A második front fogak kiesése 7-8 évesen várható, az első őrlőké 9-11 éves korban. A szemfogak 10-12 esztendősek, a második őrlők 10-12 évesen hullanak ki, s már jön helyettük a felnőtt fog.

Előfordul, hogy egy felnőttnek még mindig megvannak bizonyos tejfogai – mert nem teljes a felnőtt fogazatuk, a fejlődés nem zajlott le megfelelően – ez a fog többnyire a felnőtt szemfog. Ilyenkor e fogat alaposan nyomon kell követni, mert gyengébb a felnőtt fognál. Ha mégis kiesik, implantátumot kell a helyére ültetni.

Lényeges, hogy mikor esnek ki a tejfogak - normális esetben már jön helyettük az új

Lényeges, hogy mikor esnek ki a tejfogak - normális esetben már jön helyettük az új

Egy ember általában 20 tejfoggal rendelkezik, a felnőtt fogak száma 32.

Sok esetben a bölcsességfogak nem bújnak elő. Ha csak félig bukkanak ki, el kell őket távolítani, mert csak problémát okozhatnak.

Míg régen fontos szerepük lehetett a bölcsességfogaknak, a mai kor emberének kisebb az állkapcsa is, ezért nem is férnek el benne feltétlenül.

A tejfogak között nem találunk ugyanakkor előőrlő fogat, csupán a két őrlőt. Két pár előőrlő fog „dolgozik” a felnőtt fogazatban, s amennyiben valakinek még megvannak a bölcsességfogai is, három pár őrlő fog áll mögöttük.

Ezek teszik lehetővé a fogsor alapos munkáját.

A cikket a gyermekkori és felnőttkori fogápolással folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Tudtuk? A babáknak már születésük előtt is van foguk

Jól mos-e fogat a kamasz?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.