Szépségfogászat - Fogpótlás

Miért kell figyelni kell a fogak megjelenését?

Miért kell figyelni kell a fogak megjelenését?

Egy kisgyermek fogainak fejlődése meghatározott sorrendben zajlik. Már születés előtt rendelkeznek fogakkal, ám nagyon fontos számon tartani, megfelelő egymásutánban bújnak-e elő a fogak élete kezdeti szakaszában.

Talán meglepőnek tűnik, de a pici babák tejfogai már a terhesség hatodik és nyolcadik hetében fejlődni kezdenek, s a felnőtt fogak is kialakulnak a huszadik hétben.

A születést követően pedig pontosan megvan a sorrendje annak, mikor mely fogaknak kell előbújniuk.

Cikkünk első részében erről részletesen is szó esett.

Lássuk azonban, miért fontos követni, mikor jönnek ki a fogak.

A tejfogak megfelelő növekedése a felnőttfogak szempontjából is fontos

A tejfogak megfelelő növekedése a felnőttfogak szempontjából is fontos

Amennyiben egy fog nem nő ki, eredeti helyén nem lesz módja  helyébe lépő felnőtt fognak sem kialakulni. Torlódás következhet be. Az is lényeges, hogy a tejfogak időben kiessenek – ha ez nem történik meg, elképzelhető, hogy nincs felnőtt fog alattuk, amely a helyükre kerülne.

Fontos tehát már a fogak előtörésekor ellenőriztetni a kisgyermekeket a fogorvossal, így az figyelemmel tudja kísérni a növekedésüket.

Melyek hullanak ki először?

Az alsó és felső front fogak 6-7 éves korban esnek ki a helyükről. A második front fogak kiesése 7-8 évesen várható, az első őrlőké 9-11 éves korban. A szemfogak 10-12 esztendősek, a második őrlők 10-12 évesen hullanak ki, s már jön helyettük a felnőtt fog.

Előfordul, hogy egy felnőttnek még mindig megvannak bizonyos tejfogai – mert nem teljes a felnőtt fogazatuk, a fejlődés nem zajlott le megfelelően – ez a fog többnyire a felnőtt szemfog. Ilyenkor e fogat alaposan nyomon kell követni, mert gyengébb a felnőtt fognál. Ha mégis kiesik, implantátumot kell a helyére ültetni.

Lényeges, hogy mikor esnek ki a tejfogak - normális esetben már jön helyettük az új

Lényeges, hogy mikor esnek ki a tejfogak - normális esetben már jön helyettük az új

Egy ember általában 20 tejfoggal rendelkezik, a felnőtt fogak száma 32.

Sok esetben a bölcsességfogak nem bújnak elő. Ha csak félig bukkanak ki, el kell őket távolítani, mert csak problémát okozhatnak.

Míg régen fontos szerepük lehetett a bölcsességfogaknak, a mai kor emberének kisebb az állkapcsa is, ezért nem is férnek el benne feltétlenül.

A tejfogak között nem találunk ugyanakkor előőrlő fogat, csupán a két őrlőt. Két pár előőrlő fog „dolgozik” a felnőtt fogazatban, s amennyiben valakinek még megvannak a bölcsességfogai is, három pár őrlő fog áll mögöttük.

Ezek teszik lehetővé a fogsor alapos munkáját.

A cikket a gyermekkori és felnőttkori fogápolással folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Tudtuk? A babáknak már születésük előtt is van foguk

Jól mos-e fogat a kamasz?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >