2017. 10. 30. - 11:30

Tudtuk? A babáknak már születés előtt van foguk – 1.rész

Tudtuk? A babáknak már születés előtt van foguk – 1.rész

Valószínűleg nem sejtjük, hogy a fogak nem a fogzás tipikus időszakában jelennek meg, hanem már jóval előbb léteznek. A kisbabáknak születésük előtt is vannak fogaik.

Bár úgy hihetjük, hogy a fogak akkor kezdenek kialakulni a kisbabáknál, amikor eljön a fogzás ideje, ez nem egészen állja meg a helyét.

A tejfogak már a várandósság alatt, a hatodik és nyolcadik hét között elkezdenek fejlődni, sőt: a felnőtt fogak is kialakulnak, a terhesség huszadik hetében.

Ha ez nem történik meg, hypodontia vagy anodontia jöhet létre – előbbi esetben a fogak részlegesen hiányoznak. Az utóbbinál pedig teljesen. Ritka, de olyan eset is megtörténhet, hogy foggal születik egy baba. A jelenség nyilvánvalóan problémát okoz a szoptatás idején.

 

A babák fogai már születésük előtt fejlődni kezdenek

A babák fogai már születésük előtt fejlődni kezdenek

Fontos az időzítés

Hogy melyik fog mikor alakul ki, annak megvan a maga sorrendje: meghatározott sorrendben nőnek ki, majd hullanak ki. Amennyiben nem nőnek vagy esnek ki akkor, amikor kellene, ez hatással lehet a felnőtt fogazatra is.

Az első tejfogaknak megvan a sorrendje: a front fogak kezdik a sort, az alsók 6-10 hónapos korban jönnek elő, a felsők 8-12 hónaposan. Ezután törnek elő az alsó és felső második front fogak: a felsők 9-13 hónapos korban jelennek meg, az alsók pedig 10-16 hónaposan.

Hátravannak még az első tej őrlő fogak, melyek a baba szájában 13-19 hónaposan jönnek elő, az alsók 14-18 hónapos korában. A szemfogak ideje a 17-23 hónapos kor, a felsőké a 16-22-ik hónap.

A tejfogak fejlődésének megvan a maga sorrendje

A tejfogak fejlődésének megvan a maga sorrendje

Végül megjelennek a második tej őrlő fogak is: az alsókra 23-31 hónaposan lehet számítani, a felsőkre pedig 25-33 hónapos korban.

A szülőknek segítség, ha mindig feljegyzik, mikor kezd előtörni egy fog – mert bizonyos időszakokban átfedések vannak a fogak jelentkezése között, s nem mindig lehet pontosan nyomon követni, melyik mikor kezdett el nőni.

A tejfogak fejlődéséről cikkünket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jól mos-e fogat a kamasz?

A fogápolásra az egyetem alatt is ügyelni kell

 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.