Szépségfogászat - Fogpótlás

Tudtuk? A babáknak már születés előtt van foguk – 1.rész

Tudtuk? A babáknak már születés előtt van foguk – 1.rész

Valószínűleg nem sejtjük, hogy a fogak nem a fogzás tipikus időszakában jelennek meg, hanem már jóval előbb léteznek. A kisbabáknak születésük előtt is vannak fogaik.

Bár úgy hihetjük, hogy a fogak akkor kezdenek kialakulni a kisbabáknál, amikor eljön a fogzás ideje, ez nem egészen állja meg a helyét.

A tejfogak már a várandósság alatt, a hatodik és nyolcadik hét között elkezdenek fejlődni, sőt: a felnőtt fogak is kialakulnak, a terhesség huszadik hetében.

Ha ez nem történik meg, hypodontia vagy anodontia jöhet létre – előbbi esetben a fogak részlegesen hiányoznak. Az utóbbinál pedig teljesen. Ritka, de olyan eset is megtörténhet, hogy foggal születik egy baba. A jelenség nyilvánvalóan problémát okoz a szoptatás idején.

 

A babák fogai már születésük előtt fejlődni kezdenek

A babák fogai már születésük előtt fejlődni kezdenek

Fontos az időzítés

Hogy melyik fog mikor alakul ki, annak megvan a maga sorrendje: meghatározott sorrendben nőnek ki, majd hullanak ki. Amennyiben nem nőnek vagy esnek ki akkor, amikor kellene, ez hatással lehet a felnőtt fogazatra is.

Az első tejfogaknak megvan a sorrendje: a front fogak kezdik a sort, az alsók 6-10 hónapos korban jönnek elő, a felsők 8-12 hónaposan. Ezután törnek elő az alsó és felső második front fogak: a felsők 9-13 hónapos korban jelennek meg, az alsók pedig 10-16 hónaposan.

Hátravannak még az első tej őrlő fogak, melyek a baba szájában 13-19 hónaposan jönnek elő, az alsók 14-18 hónapos korában. A szemfogak ideje a 17-23 hónapos kor, a felsőké a 16-22-ik hónap.

A tejfogak fejlődésének megvan a maga sorrendje

A tejfogak fejlődésének megvan a maga sorrendje

Végül megjelennek a második tej őrlő fogak is: az alsókra 23-31 hónaposan lehet számítani, a felsőkre pedig 25-33 hónapos korban.

A szülőknek segítség, ha mindig feljegyzik, mikor kezd előtörni egy fog – mert bizonyos időszakokban átfedések vannak a fogak jelentkezése között, s nem mindig lehet pontosan nyomon követni, melyik mikor kezdett el nőni.

A tejfogak fejlődéséről cikkünket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jól mos-e fogat a kamasz?

A fogápolásra az egyetem alatt is ügyelni kell

 

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >