Szépségfogászat - Fogpótlás

Kiütött fogak – mi a teendő ilyen esetekben?

Kiütött fogak – mi a teendő ilyen esetekben?

A fogak és a száj sérülése viszonylag gyakran előforduló probléma. A fogászati sérülések nagyjából 80 százaléka az elülső fogakat érinti, s a lágy szövetek is sérülhetnek. Mit tehetünk ellene és mi a teendő, ha kiesik egy fogunk?

A száj- és fogsérülések nagy többsége az elöl levő fogakat érinti a szájban, s a lágyrészeket is károsíthatja: a nyelvet, szájat, az arc belső felét.

Gyermekeknél a tejfogak sérülnek gyakran, sok esetben akkor, amikor járni tanulnak. Ez azonban a még felszínre sem tört tartós fogakat is érintheti. A sport a fog- és szájsérülések fő forrása idősebb gyermekeknél és felnőtteknél. A fogászati sebesülések 40 százaléka az esetükben sportolás közben esik meg.

A száj- és fogsérüléseket leginkább úgy lehet kivédeni, ha megfelelő szerelést viselünk sportoláshoz.

A fogak könnyen sérülnek meg sportolás közben - akár ki is verhetjük őket

A fogak könnyen sérülnek meg sportolás közben - akár ki is verhetjük őket

-Szájvédőt: sporttevékenység alkalmával a legokosabb fog- és szájvédőt hordani. Bizonyos sportoknál különösen fontos a száj környékének megfelelő megóvása.

-Arcvédőt: ez a felszerelés az arc traumás sérüléseitől véd. Az olyan jellegű sportoknál, ahol például jégkorongozó kapusként vagy baseball kapusként játszik az ember, ennek kiemelt jelentősége van.

-Sisak: sisakot viselni mindig okos ötlet olyan tevékenységeknél, melyekben sérülhet a fej. S noha a fogakat és a szájat nem védi, a fej megóvásával bőven sokat tesz a nagyobb problémák, például agyrázkódás ellen.

Helyrehozhatóak a kiütött fogak?

A kivert fogakat helyre lehet hozni, és minél előbb fogorvoshoz kerülünk a balesetet követően, annál jobb. Ilyen esetekben meg is lehet menteni ezeket: a szakember képes a fogakat visszaültetni helyükre, ha 1 órán belül érkezik a segítség.

Amennyiben egy fogat kiütöttek, a gyökeret óvatosan le kell öblíteni és megszabadítani a törmeléktől, majd a fogorvoshoz vezető úton igyekezzünk a helyén tartani a fogat, visszaillesztve az „aljzatba”. Ha ez nem oldható meg, akkor is tartsuk a szánkban – amennyiben nem lehetséges, érdemes tejbe áztatva tárolni, amíg meg nem érkezünk a fogorvoshoz.

Még ha a fogat nem is lehet megmenteni, a mosolyunkat nem veszítjük el örökre. A fogászati technológiák fejlődésének eredményeképpen a mesterséges fogakat és implantátumokat könnyedén beültetik az ember szájába és olyan lesz, mint az eredeti volt.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó választás a fogbeültetés?

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >