2017. 11. 15. - 12:10

Kiütött fogak – mi a teendő ilyen esetekben?

Kiütött fogak – mi a teendő ilyen esetekben?

A fogak és a száj sérülése viszonylag gyakran előforduló probléma. A fogászati sérülések nagyjából 80 százaléka az elülső fogakat érinti, s a lágy szövetek is sérülhetnek. Mit tehetünk ellene és mi a teendő, ha kiesik egy fogunk?

A száj- és fogsérülések nagy többsége az elöl levő fogakat érinti a szájban, s a lágyrészeket is károsíthatja: a nyelvet, szájat, az arc belső felét.

Gyermekeknél a tejfogak sérülnek gyakran, sok esetben akkor, amikor járni tanulnak. Ez azonban a még felszínre sem tört tartós fogakat is érintheti. A sport a fog- és szájsérülések fő forrása idősebb gyermekeknél és felnőtteknél. A fogászati sebesülések 40 százaléka az esetükben sportolás közben esik meg.

A száj- és fogsérüléseket leginkább úgy lehet kivédeni, ha megfelelő szerelést viselünk sportoláshoz.

A fogak könnyen sérülnek meg sportolás közben - akár ki is verhetjük őket

A fogak könnyen sérülnek meg sportolás közben - akár ki is verhetjük őket

-Szájvédőt: sporttevékenység alkalmával a legokosabb fog- és szájvédőt hordani. Bizonyos sportoknál különösen fontos a száj környékének megfelelő megóvása.

-Arcvédőt: ez a felszerelés az arc traumás sérüléseitől véd. Az olyan jellegű sportoknál, ahol például jégkorongozó kapusként vagy baseball kapusként játszik az ember, ennek kiemelt jelentősége van.

-Sisak: sisakot viselni mindig okos ötlet olyan tevékenységeknél, melyekben sérülhet a fej. S noha a fogakat és a szájat nem védi, a fej megóvásával bőven sokat tesz a nagyobb problémák, például agyrázkódás ellen.

Helyrehozhatóak a kiütött fogak?

A kivert fogakat helyre lehet hozni, és minél előbb fogorvoshoz kerülünk a balesetet követően, annál jobb. Ilyen esetekben meg is lehet menteni ezeket: a szakember képes a fogakat visszaültetni helyükre, ha 1 órán belül érkezik a segítség.

Amennyiben egy fogat kiütöttek, a gyökeret óvatosan le kell öblíteni és megszabadítani a törmeléktől, majd a fogorvoshoz vezető úton igyekezzünk a helyén tartani a fogat, visszaillesztve az „aljzatba”. Ha ez nem oldható meg, akkor is tartsuk a szánkban – amennyiben nem lehetséges, érdemes tejbe áztatva tárolni, amíg meg nem érkezünk a fogorvoshoz.

Még ha a fogat nem is lehet megmenteni, a mosolyunkat nem veszítjük el örökre. A fogászati technológiák fejlődésének eredményeképpen a mesterséges fogakat és implantátumokat könnyedén beültetik az ember szájába és olyan lesz, mint az eredeti volt.

Kapcsolódó cikk:

Miért jó választás a fogbeültetés?

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.