Szépségfogászat - Fogpótlás

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Míg régen kínosnak élték meg az emberek a fogszabályozó viselését, napjainkban a felnőttek is bátran belevágnak fogsoruk igazíttatásába. Melyek az indokok ilyenkor és milyen lehetőségeik vannak?

Gyermekkorban a fogszabályozás általános dolog, s fontos is a fogak helyreigazítása, ha kesze-kusza az elhelyezkedésük. Ha azonban elmulasztottuk fiatalon helyrerakni fogainkat, nem késő rászánni magunkat felnőttként sem.

A szabályos, rendezett fogsor mindig sokkal előnyösebb megjelenést biztosít, mint a girbe-gurba.

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

Felnőttkorban az emberek főként az esztétikai fogszabályozást választják, azaz, leginkább az elöl elhelyezkedő frontális fogakat szeretnék rendberakatni. Sok esetben választják a fogszabályozást azért is, mert nem érintkezik megfelelően az alsó és a felső fogsor, s ebből aztán fogcsikorgatás-, szorítás következik, sőt le is pattanthat vagy törhet a fog.

Mire kell figyelni felnőttkorban?

A felnőttkori fogszabályozás persze másként történik, mint a gyermekkori. A csontok és az ízületek merevebbek egy felnőttnél, a szabályozás így lágy erőket alkalmazó, önligírozó rögzített fogszabályozókkal lehetséges. A fogazat kötöttebb, ezért a folyamat is tovább tart, mint egy gyermeknél.

A páciensnek tehát több türelemre van szüksége. Kisebb korrekciókra fél évet érdemes szánni, míg a felnőtt kezelések többnyire 1-másfél évet is igénybe vesznek.

Másként is mutat

A technológiák fejlődésének köszönhetően ma már nem fájdalmas és sokkal kevésbé észrevehető a fogszabályozás, mint korábban. A legmodernebb módszerekkel napjainkra olyan fogszabályozók készülnek, amelyek esztétikusak, alig láthatók.

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

 

A páciensek fogaira ún. önligírozó vagy önzáródó készülékek kerülnek, melyek lényege, hogy ellentétben a fém fogszabályozókkal, gumikarika helyett saját, bracketbe épített zárakkal rögzül a készülék drótíve. A súrlódás így minimális, a fogakat pedig lágy erők helyezgetik.

A zár folyamatosan záródik szorosabbra, vagyis a fogszabályozást végző ív magától dolgozik, jótékony elmozdulást végezve annak mentén.

Ez a fogszabályozás gyorsabban kezeli a fogakat, kevesebbszer kell ellátogatni a fogorvoshoz kontrollra – vagyis még kényelmes is.

A felnőtteknél alkalmazott fogszabályozók napjainkban szervezetbarát anyagokból készülnek. Az esztétikus fogszabályozó lehet fehér színű kerámia, mely még közelről is nehezen látható. Létezik azonban láthatatlan fogszabályozási technika is – ez az ív a nyelv felől van felrögzítve.

Kapcsolódó cikk:

Mi a teendő a letört fogakkal?

Miért kell nekünk dentálhigiénikus?

B.A.

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >