2017. 09. 21. - 08:40

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Míg régen kínosnak élték meg az emberek a fogszabályozó viselését, napjainkban a felnőttek is bátran belevágnak fogsoruk igazíttatásába. Melyek az indokok ilyenkor és milyen lehetőségeik vannak?

Gyermekkorban a fogszabályozás általános dolog, s fontos is a fogak helyreigazítása, ha kesze-kusza az elhelyezkedésük. Ha azonban elmulasztottuk fiatalon helyrerakni fogainkat, nem késő rászánni magunkat felnőttként sem.

A szabályos, rendezett fogsor mindig sokkal előnyösebb megjelenést biztosít, mint a girbe-gurba.

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

Felnőttkorban az emberek főként az esztétikai fogszabályozást választják, azaz, leginkább az elöl elhelyezkedő frontális fogakat szeretnék rendberakatni. Sok esetben választják a fogszabályozást azért is, mert nem érintkezik megfelelően az alsó és a felső fogsor, s ebből aztán fogcsikorgatás-, szorítás következik, sőt le is pattanthat vagy törhet a fog.

Mire kell figyelni felnőttkorban?

A felnőttkori fogszabályozás persze másként történik, mint a gyermekkori. A csontok és az ízületek merevebbek egy felnőttnél, a szabályozás így lágy erőket alkalmazó, önligírozó rögzített fogszabályozókkal lehetséges. A fogazat kötöttebb, ezért a folyamat is tovább tart, mint egy gyermeknél.

A páciensnek tehát több türelemre van szüksége. Kisebb korrekciókra fél évet érdemes szánni, míg a felnőtt kezelések többnyire 1-másfél évet is igénybe vesznek.

Másként is mutat

A technológiák fejlődésének köszönhetően ma már nem fájdalmas és sokkal kevésbé észrevehető a fogszabályozás, mint korábban. A legmodernebb módszerekkel napjainkra olyan fogszabályozók készülnek, amelyek esztétikusak, alig láthatók.

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

 

A páciensek fogaira ún. önligírozó vagy önzáródó készülékek kerülnek, melyek lényege, hogy ellentétben a fém fogszabályozókkal, gumikarika helyett saját, bracketbe épített zárakkal rögzül a készülék drótíve. A súrlódás így minimális, a fogakat pedig lágy erők helyezgetik.

A zár folyamatosan záródik szorosabbra, vagyis a fogszabályozást végző ív magától dolgozik, jótékony elmozdulást végezve annak mentén.

Ez a fogszabályozás gyorsabban kezeli a fogakat, kevesebbszer kell ellátogatni a fogorvoshoz kontrollra – vagyis még kényelmes is.

A felnőtteknél alkalmazott fogszabályozók napjainkban szervezetbarát anyagokból készülnek. Az esztétikus fogszabályozó lehet fehér színű kerámia, mely még közelről is nehezen látható. Létezik azonban láthatatlan fogszabályozási technika is – ez az ív a nyelv felől van felrögzítve.

Kapcsolódó cikk:

Mi a teendő a letört fogakkal?

Miért kell nekünk dentálhigiénikus?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.