Szépségfogászat - Fogpótlás

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Felnőttként sem ciki a fogszabályozás

Míg régen kínosnak élték meg az emberek a fogszabályozó viselését, napjainkban a felnőttek is bátran belevágnak fogsoruk igazíttatásába. Melyek az indokok ilyenkor és milyen lehetőségeik vannak?

Gyermekkorban a fogszabályozás általános dolog, s fontos is a fogak helyreigazítása, ha kesze-kusza az elhelyezkedésük. Ha azonban elmulasztottuk fiatalon helyrerakni fogainkat, nem késő rászánni magunkat felnőttként sem.

A szabályos, rendezett fogsor mindig sokkal előnyösebb megjelenést biztosít, mint a girbe-gurba.

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

A fogak szabályozására felnőttként is szükség lehet

Felnőttkorban az emberek főként az esztétikai fogszabályozást választják, azaz, leginkább az elöl elhelyezkedő frontális fogakat szeretnék rendberakatni. Sok esetben választják a fogszabályozást azért is, mert nem érintkezik megfelelően az alsó és a felső fogsor, s ebből aztán fogcsikorgatás-, szorítás következik, sőt le is pattanthat vagy törhet a fog.

Mire kell figyelni felnőttkorban?

A felnőttkori fogszabályozás persze másként történik, mint a gyermekkori. A csontok és az ízületek merevebbek egy felnőttnél, a szabályozás így lágy erőket alkalmazó, önligírozó rögzített fogszabályozókkal lehetséges. A fogazat kötöttebb, ezért a folyamat is tovább tart, mint egy gyermeknél.

A páciensnek tehát több türelemre van szüksége. Kisebb korrekciókra fél évet érdemes szánni, míg a felnőtt kezelések többnyire 1-másfél évet is igénybe vesznek.

Másként is mutat

A technológiák fejlődésének köszönhetően ma már nem fájdalmas és sokkal kevésbé észrevehető a fogszabályozás, mint korábban. A legmodernebb módszerekkel napjainkra olyan fogszabályozók készülnek, amelyek esztétikusak, alig láthatók.

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

A mai modern fogszabályozók lassabban dolgoznak, de alig láthatók

 

A páciensek fogaira ún. önligírozó vagy önzáródó készülékek kerülnek, melyek lényege, hogy ellentétben a fém fogszabályozókkal, gumikarika helyett saját, bracketbe épített zárakkal rögzül a készülék drótíve. A súrlódás így minimális, a fogakat pedig lágy erők helyezgetik.

A zár folyamatosan záródik szorosabbra, vagyis a fogszabályozást végző ív magától dolgozik, jótékony elmozdulást végezve annak mentén.

Ez a fogszabályozás gyorsabban kezeli a fogakat, kevesebbszer kell ellátogatni a fogorvoshoz kontrollra – vagyis még kényelmes is.

A felnőtteknél alkalmazott fogszabályozók napjainkban szervezetbarát anyagokból készülnek. Az esztétikus fogszabályozó lehet fehér színű kerámia, mely még közelről is nehezen látható. Létezik azonban láthatatlan fogszabályozási technika is – ez az ív a nyelv felől van felrögzítve.

Kapcsolódó cikk:

Mi a teendő a letört fogakkal?

Miért kell nekünk dentálhigiénikus?

B.A.

 

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >