2017. 09. 05. - 09:40

Milyen a jó fogkefe?

Milyen a jó fogkefe?

Helyes fogmosással nagy eséllyel megelőzzük a különféle fogászati problémákat, sőt, az egyéb, ebből származó egészségügyi gondokat is. De biztos, hogy jól használjuk a fogkefét?

A megfelelő fogmosás igen fontos a fogak és a szájhigiénia szempontjából. Ahhoz, hogy kellő mértékben karbantartsuk fogainkat, tudnunk kell, hogyan érdemes őket tisztítani.

Első lépésben, érdemes tudni: nem attól lesz hatékony a fogmosás, hogy erősen súroljuk fogainkat. Ezzel éppenséggel inkább kárt teszünk bennük – a fognyak kopni kezd, ínyvisszahúzódás alakulhat ki.

A fogmosás nem akkor jó, ha erősen súroljuk fogainkat

A fogmosás nem akkor jó, ha erősen súroljuk fogainkat

Tehát a puha sörtéjű fogkefék ajánlottak – szálai könnyebben is hajlanak, s ezekkel a nehezebben hozzáférhető területeket is egyszerűbben elérjük. Célszerű emellett kisebb fejű fogkefét vásárolni, mellyel a hátsó fogak tisztítása is megoldható. A stabil fogás is fontos – ezért az egyenes szárú típusok jobbak, mint a hajlíthatók.

A hatékonyságot fokozni tudjuk a fogselymezéssel. Ezzel ugyanis hozzáférünk olyan részekhez is a fogon, amelyet egyébként nem érhetünk el a sörtékkel.

Ha tudni akarjuk, mennyire mostunk jól fogat, manapság alkalmazhatunk ún. plakkfestő tablettát – ezt csak el kell rágni és kimutatja a fogakon azokat a helyeket, ahol nem végeztünk kellő tisztítást. Elszínezi ugyanis a lepedéket.

A fogkefét ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a fogakat

A fogkefét ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a fogakat

A fogkefe is tisztításra szorul

Használat közben nagyon sok baktérium kerül a fogkefénkre. Ezért érdemes minden fogmosást követően elmosni, lecsöpögtetni a fogkefét.

A legprofibb fogkefét is fontos ugyanakkor 3-4 havonta cserélni. A sörték elpuhulnak használat közben, s egyre kevésbé lesznek hatásosak.

Az ultrahangos elektromos fogkefénél a mini fejsterilizálóval elvégzi az eszköz tisztítását.

Kapcsolódó cikk:

Védjük a fogakat sportolás közben!

Mire jó a barázdazárás?

Zöld teás pasztával az érzékeny fogak ellen?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.