Szépségfogászat - Fogpótlás

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 2.rész

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 2.rész

Az idősek száj- és fogápolása sok tekintetben különbözik a fiatalabbakétól. Ebben a korban nemcsak a mozgás, a hallás, látás okozhat gondot, hanem a fogak is. Ne mondjunk azonban le a körültekintő fogápolásról, számos gond megelőzhető vele.

 

Ahogyan az ember idősebb lesz, több, korral járó problémával kell szembenéznie. Nehezebbé válhat a mozgás, hallás- és látásgondok jelentkezhetnek. A fogak sok esetben egyre kevésbé használhatóak, s műfogsorra van szükség.

Mivel előzhetjük meg, hogy idő előtt elromoljanak, el kelljen távolítani a fogakat? Mire kell odafigyelni, ha már műfogsort viselünk?

A műfogsorral kapcsolatban előző cikkünkben már közöltünk hasznos információkat.

A száj és a fogak megfelelő állapotáról időskorban is gondoskodni kell - sokat segít a dentálhigiénikus

A száj és a fogak megfelelő állapotáról időskorban is gondoskodni kell - sokat segít a dentálhigiénikus

Mi befolyásolja még a száj és a fogak megfelelő állapotát?

Bizonyos gyógyszerek káros hatással lehetnek a szájüregre. Közvetlen hatást gyakorol például rá a vérnyomáscsökkentő – ez ugyanis szájszárazságot idézhet elő, ami idős korban egyre inkább jellemző. A fő probléma az, hogy a szuvasodás kialakulásához tökéletes környezetet biztosít a szájszárazság, fontos tehát tenni ellene.

Ha kevés a nyál, a semlegesítő anyag sem elegendő, a baktériumok könnyebben elszaporodnak, s könnyebben szuvasodnak a fogak.

Amennyiben gyógyszerünk szájszárazságot vált ki, fontos konzultálni a problémával fogorvosunkkal és készítményeket használni, amelyek segítenek a szárazságon. A sok víz fogyasztása is ajánlott, mely egyébként is igen lényeges a szervezet egészséges működése szempontjából.

Ügyeljünk a dentálhigiéniára

A rendszeres dentálhigiéniai vizsgálatok időskorban még inkább előtérbe kerülnek, hiszen fokozott gondozást igényelnek a fogpótlások, műfogsorok, s a foghiányra is ügyelni kell. A meglevő, ép fogak tisztaságára, épségére gondot kell fordítani, de a fogpótlások környékére is fontos figyelni – tartsuk megfelelően tisztán az eredeti fog és a pótlás találkozásának helyét, ellenőriztessük az ínyt.

Az időseknek célszerű megtanulni néhány új fogápolási technikát – a régieken módosítani kell. Ezen a téren nyugodtan számíthatnak a dentálhigiénikus segítségére, tanácsaira.

Dentálhigiénikushoz 3-6 havonta érdemes ellátogatni.

Kapcsolódó cikk:

Mire figyeljünk az időskori szájápolásnál?

Fogápolás középkorúként: mire kell figyelni?

Fogápolás középkorúént: erre kell figyelni

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >