2017. 10. 26. - 11:10

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 2.rész

Mire figyeljünk az időskori szájápoláskor? – 2.rész

Az idősek száj- és fogápolása sok tekintetben különbözik a fiatalabbakétól. Ebben a korban nemcsak a mozgás, a hallás, látás okozhat gondot, hanem a fogak is. Ne mondjunk azonban le a körültekintő fogápolásról, számos gond megelőzhető vele.

 

Ahogyan az ember idősebb lesz, több, korral járó problémával kell szembenéznie. Nehezebbé válhat a mozgás, hallás- és látásgondok jelentkezhetnek. A fogak sok esetben egyre kevésbé használhatóak, s műfogsorra van szükség.

Mivel előzhetjük meg, hogy idő előtt elromoljanak, el kelljen távolítani a fogakat? Mire kell odafigyelni, ha már műfogsort viselünk?

A műfogsorral kapcsolatban előző cikkünkben már közöltünk hasznos információkat.

A száj és a fogak megfelelő állapotáról időskorban is gondoskodni kell - sokat segít a dentálhigiénikus

A száj és a fogak megfelelő állapotáról időskorban is gondoskodni kell - sokat segít a dentálhigiénikus

Mi befolyásolja még a száj és a fogak megfelelő állapotát?

Bizonyos gyógyszerek káros hatással lehetnek a szájüregre. Közvetlen hatást gyakorol például rá a vérnyomáscsökkentő – ez ugyanis szájszárazságot idézhet elő, ami idős korban egyre inkább jellemző. A fő probléma az, hogy a szuvasodás kialakulásához tökéletes környezetet biztosít a szájszárazság, fontos tehát tenni ellene.

Ha kevés a nyál, a semlegesítő anyag sem elegendő, a baktériumok könnyebben elszaporodnak, s könnyebben szuvasodnak a fogak.

Amennyiben gyógyszerünk szájszárazságot vált ki, fontos konzultálni a problémával fogorvosunkkal és készítményeket használni, amelyek segítenek a szárazságon. A sok víz fogyasztása is ajánlott, mely egyébként is igen lényeges a szervezet egészséges működése szempontjából.

Ügyeljünk a dentálhigiéniára

A rendszeres dentálhigiéniai vizsgálatok időskorban még inkább előtérbe kerülnek, hiszen fokozott gondozást igényelnek a fogpótlások, műfogsorok, s a foghiányra is ügyelni kell. A meglevő, ép fogak tisztaságára, épségére gondot kell fordítani, de a fogpótlások környékére is fontos figyelni – tartsuk megfelelően tisztán az eredeti fog és a pótlás találkozásának helyét, ellenőriztessük az ínyt.

Az időseknek célszerű megtanulni néhány új fogápolási technikát – a régieken módosítani kell. Ezen a téren nyugodtan számíthatnak a dentálhigiénikus segítségére, tanácsaira.

Dentálhigiénikushoz 3-6 havonta érdemes ellátogatni.

Kapcsolódó cikk:

Mire figyeljünk az időskori szájápolásnál?

Fogápolás középkorúként: mire kell figyelni?

Fogápolás középkorúént: erre kell figyelni

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.