Szépségfogászat - Fogpótlás

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Egy új kutatás szerint vannak emberek, akiknek előbb megy tönkre a fogtömésük – közéjük tartoznak, akik dohányoznak és azok is, akik alkoholt isznak. De a genetika is szerepet játszhat ebben.

Előbb romlik el a fogtömése annak, aki alkoholt iszik és dohányzik – ám a kutatók szerint azoknak is korábban esik ki vagy szorul cserére a tömésük, akiknél a genetika hozzásegít ehhez.

A témakörrel foglalkozó tanulmányt a Frontiers in Medicine szaklapban tették közzé.

Kiderült belőle, hogy nincs lényeges különbség a tömések elromlását illetően a hagyományos amalgám és az új kompozit tömés között. Az eredmények azt sugallják, hogy a genetikai elemzés segít a fogorvosoknak személyre szabni a kezeléseket, melynek segítségével jobb kimenetelre is lehet számítani.

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A tömések számos okból romolhatnak el – beleértve a kezdeti fogszuvasodást, vagy azt, hogy a tömés már nem illeszkedik megfelelően.

Eddig az is kérdéses volt, hogy a kompozit tömések ugyanolyan tartósak-e, mint az amalgámok, melyeket több mint 150 éve használnak a fogorvosok, és toxikus higanyt tartalmaznak.

Az amerikai és brazil kutatók vizsgálata kimutatta, hogy nincs jelentős eltérés közöttük, ha a tömések elromlásáról van szó. A kompozit pedig ugyanolyan tartós, mint az amalgám, így hát életképes alternatíva az utóbbi helyettesítésére.

A vizsgálat, mely a Pittsburghi fogászati iskola adatait használta, a páciensek életmódjáról is tartalmazott információkat, a dohányzást, az alkoholfogyasztást is beleértve, valamint a páciensek DNS-mintáit, így értékelni tudták, milyen mértékben befolyásolják ezek a kompozit tömések élettartamát.

Kiderült: a tömés elkészítését követő 2 éven belül azoknál volt jellemző annak elromlása, akik alkoholt ittak és dohányoztak. Ezen felül a génekben levő különbségek, a metalloproteinázé (MMP2) amely egy, fogakban található enzim a kapcsolódik a tömések meghibásodásához.

A kutatók szerint ez az enzim képes a tömés és a fogfelszín közti kötés károsítására, s ez annak elromlásához vezet. Ezt azonban még nem erősítették meg.

Természetesen az is igaz, hogy minden embernél különböző tényezők járulhatnak még hozzá a tömések romlásához.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >