2017. 12. 14. - 10:15

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Egy új kutatás szerint vannak emberek, akiknek előbb megy tönkre a fogtömésük – közéjük tartoznak, akik dohányoznak és azok is, akik alkoholt isznak. De a genetika is szerepet játszhat ebben.

Előbb romlik el a fogtömése annak, aki alkoholt iszik és dohányzik – ám a kutatók szerint azoknak is korábban esik ki vagy szorul cserére a tömésük, akiknél a genetika hozzásegít ehhez.

A témakörrel foglalkozó tanulmányt a Frontiers in Medicine szaklapban tették közzé.

Kiderült belőle, hogy nincs lényeges különbség a tömések elromlását illetően a hagyományos amalgám és az új kompozit tömés között. Az eredmények azt sugallják, hogy a genetikai elemzés segít a fogorvosoknak személyre szabni a kezeléseket, melynek segítségével jobb kimenetelre is lehet számítani.

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A tömések számos okból romolhatnak el – beleértve a kezdeti fogszuvasodást, vagy azt, hogy a tömés már nem illeszkedik megfelelően.

Eddig az is kérdéses volt, hogy a kompozit tömések ugyanolyan tartósak-e, mint az amalgámok, melyeket több mint 150 éve használnak a fogorvosok, és toxikus higanyt tartalmaznak.

Az amerikai és brazil kutatók vizsgálata kimutatta, hogy nincs jelentős eltérés közöttük, ha a tömések elromlásáról van szó. A kompozit pedig ugyanolyan tartós, mint az amalgám, így hát életképes alternatíva az utóbbi helyettesítésére.

A vizsgálat, mely a Pittsburghi fogászati iskola adatait használta, a páciensek életmódjáról is tartalmazott információkat, a dohányzást, az alkoholfogyasztást is beleértve, valamint a páciensek DNS-mintáit, így értékelni tudták, milyen mértékben befolyásolják ezek a kompozit tömések élettartamát.

Kiderült: a tömés elkészítését követő 2 éven belül azoknál volt jellemző annak elromlása, akik alkoholt ittak és dohányoztak. Ezen felül a génekben levő különbségek, a metalloproteinázé (MMP2) amely egy, fogakban található enzim a kapcsolódik a tömések meghibásodásához.

A kutatók szerint ez az enzim képes a tömés és a fogfelszín közti kötés károsítására, s ez annak elromlásához vezet. Ezt azonban még nem erősítették meg.

Természetesen az is igaz, hogy minden embernél különböző tényezők járulhatnak még hozzá a tömések romlásához.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.