Szépségfogászat - Fogpótlás

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Nekik esik ki előbb a fogtömésük

Egy új kutatás szerint vannak emberek, akiknek előbb megy tönkre a fogtömésük – közéjük tartoznak, akik dohányoznak és azok is, akik alkoholt isznak. De a genetika is szerepet játszhat ebben.

Előbb romlik el a fogtömése annak, aki alkoholt iszik és dohányzik – ám a kutatók szerint azoknak is korábban esik ki vagy szorul cserére a tömésük, akiknél a genetika hozzásegít ehhez.

A témakörrel foglalkozó tanulmányt a Frontiers in Medicine szaklapban tették közzé.

Kiderült belőle, hogy nincs lényeges különbség a tömések elromlását illetően a hagyományos amalgám és az új kompozit tömés között. Az eredmények azt sugallják, hogy a genetikai elemzés segít a fogorvosoknak személyre szabni a kezeléseket, melynek segítségével jobb kimenetelre is lehet számítani.

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A fogtömés elkészül - de vajon meddig tart?

A tömések számos okból romolhatnak el – beleértve a kezdeti fogszuvasodást, vagy azt, hogy a tömés már nem illeszkedik megfelelően.

Eddig az is kérdéses volt, hogy a kompozit tömések ugyanolyan tartósak-e, mint az amalgámok, melyeket több mint 150 éve használnak a fogorvosok, és toxikus higanyt tartalmaznak.

Az amerikai és brazil kutatók vizsgálata kimutatta, hogy nincs jelentős eltérés közöttük, ha a tömések elromlásáról van szó. A kompozit pedig ugyanolyan tartós, mint az amalgám, így hát életképes alternatíva az utóbbi helyettesítésére.

A vizsgálat, mely a Pittsburghi fogászati iskola adatait használta, a páciensek életmódjáról is tartalmazott információkat, a dohányzást, az alkoholfogyasztást is beleértve, valamint a páciensek DNS-mintáit, így értékelni tudták, milyen mértékben befolyásolják ezek a kompozit tömések élettartamát.

Kiderült: a tömés elkészítését követő 2 éven belül azoknál volt jellemző annak elromlása, akik alkoholt ittak és dohányoztak. Ezen felül a génekben levő különbségek, a metalloproteinázé (MMP2) amely egy, fogakban található enzim a kapcsolódik a tömések meghibásodásához.

A kutatók szerint ez az enzim képes a tömés és a fogfelszín közti kötés károsítására, s ez annak elromlásához vezet. Ezt azonban még nem erősítették meg.

Természetesen az is igaz, hogy minden embernél különböző tényezők járulhatnak még hozzá a tömések romlásához.

Kapcsolódó cikk:

Gyorsabb a leépülés fogak nélkül

Új anyagok a foghelyreállító eljárásokban

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >