2022. 07. 26. - 11:20

6G és terahertz kutatás: mit jelent pontosan ez a technológia?

6G és terahertz kutatás: mit jelent pontosan ez a technológia?

Számos kutató a terahertz technológiát tartja a 6G kulcsának. Cikkünkben a közelmúltban elért, kiemelt kutatás-fejlesztési eseményekről számolunk be.

A terahertz technológiákban látja számos szakember a következő generációs vezeték nélküli hálózat, azaz a 6G kulcsát.
 
A terahertz technológiákkal kapcsolatos legújabb kutatások ezért rendkívül nagy jelentőséggel bírnak. Íme néhány, a közelmúltban elért, kiemelt kutatás-fejlesztési esemény, melyekről érdemes említést tenni.
 
Mit is jelentenek a terahertz technológiák?
 
A terahertz technológiák az elektromágneses spektrum szubmilliméteres sávját használják, amely az infravörös fény és a milliméteres hullámhosszok között helyezkedik el.
 
A 30 mikrométer és 3 milliméter közötti hatótávolságú terahertzes sugárzás jobb mélységbehatolást biztosít, mint az infravörös fény, valamint nagyobb felbontást, mint a mikrohullámok. A terahertz-sugárzás nem ionizáló, így emberek és állatok környezetében is biztonságosan használható. Olvasd el: 6G - Egy még nem létező technológia tesztelése
 
6G és terahertz kutatás: mit jelent pontosan ez a technológia?
6G és terahertz kutatás: mit jelent pontosan ez a technológia?
 
Érdemes áttekinteni a terahertz-sugárzás néhány felhasználási területét, valamint azt is, hogyan vizsgálják a kutatók a terahertzes jelgenerálást és -detektálást a vezeték nélküli megvalósítás kihívásainak leküzdéséhez.
 
A terahertz technológia felhasználási területei - és kihívásai
 
A világ első terahertzes integrált áramkörétől (IC) a legkompaktabb terahertzes lézerig a terahertzes hullámhossz már az elmúlt évszázad során is népszerű kutatási témának számított. Olvasd el: 6G-rendszerekkel rukkolt elő az LG Electronics
 
Az elmúlt esztendőkben azonban a terahertz-kutatás felgyorsította a lehetséges alkalmazásokat - a fejlett érzékeléstől és spektroszkópiától kezdve a következő generációs vezeték nélküli kommunikációig.
 
A terahertz-technológiák számos területen hasznosak: az orvosi alkalmazásokban, beleértve a képalkotást a bőr- és fogászati ​​​​diagnosztikában. Gyakran használják roncsolásmentes biztonsági átvizsgálásra és a nem kívánt anyagok észlelésére is. 
 
Talán leggyakrabban erre a technológiára mondják, hogy alacsony késleltetést és gyors vezeték nélküli adatátvitelt biztosít, miközben csökkenti a torlódást - így lehetséges jelölt a vezeték nélküli távközlés hatodik generációjához – azaz a 6G-hez.
 
A kutatók már bizonyították, hogy a terahertzes hullámhosszok használatával az 5G hálózatét meghaladó adatátviteli sebesség érhető el.
 
Ennek ellenére ezek a technológiák még a fejlesztés korai szakaszában vannak, s olyan döntő kihívásokkal néznek szembe, mint az útvesztés – ez az EM (elektromágneses) hullámok csökkent teljesítménysűrűségét jelenti, amikor egy adott közegen keresztül terjednek.
 
A terahertz technológia drága és hiányzik belőle a hatékony forrás- és detektortervezés. Ez egyelőre megakadályozza, hogy széles körben elterjedjen.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.