2022. 05. 27. - 11:00

6G-rendszerekkel rukkolt elő az LG Electronics

6G-rendszerekkel rukkolt elő az LG Electronics

Technológiai konferencia keretében mutatott be 6G-rendszereket az LG Electronics. Korábban a cég jelezte, hogy a 6G kereskedelmi forgalomba kerülése 2029-ben várható.

A jövő 6G-technológiáit mutatta be az LG Electronics koreai cég az IEEE International Conference on Communications (ICC) 2022-es konferencián, a dél-koreai Szöulban.
 
A prezentált 6G kommunikációs technológiák között volt a frekvenciahatékonyságot maximalizáló Full Duplex rádióátviteli és vételi technológia, valamint a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézettel közösen kifejlesztett teljesítményerősítő (HHI), a 6G THz-es adatok vezeték nélküli átvitelére és vételére.
 
„Fejlett 6G- és mesterséges intelligencia-technológiája alapján az LG továbbra is erősíti képességeit különböző területeken. Ilyen például a 6G kommunikáció, az intelligens mobilitás, a metaverzum és a robotika, hogy a vásárlói élményt új magasságokba emeljük” – mondta Kim Byoung-hoon, az LG műszaki igazgatója.
 
Korábban a vállalat a még nem szabványos 6G technológiát mutatta be – ezzel a 2021-es Koreai Tudományos és Technológiai Kiállításon rukkolt elő, amelyet a közelmúltban a szintén dél-koreai Ilsanban rendeztek meg. Olvasd el: Sikeres adatátvitelt mutatott be az LG is
 
A 6G kereskedelmi forgalomba kerülése 2029-ben várható
A 6G kereskedelmi forgalomba kerülése 2029-ben várható
 
Az esemény során az LG először mutatott be teljesítményerősítőt 6G-hez.
 
Ugyanarról az erősítőről van szó egyébként, amelyet az LG a 2021-es augusztusi berlini 6G demó során alkalmazott. Akkoriban az LG Electronics azt mondta, sikeresen demonstrálta a vezeték nélküli 6G terahertzes (THz) adatok átvitelét és vételét 100 méter felett kültéri környezetben.
 
Fontos tudni: a 6G rendszerek műszakilag nem léteznek, mert még nem szabványosították őket. Kutatják azonban a terahertz-frekvenciákat – a milliméteres hullámokon túl – hogy azok a jövőbeni rendszerek részét képezhessék.
 
Mivel a terahertz-frekvenciák rövid hatótávolságúak, az antennák közötti adás és vétel során áramveszteség tapasztalható, az egyik legnagyobb kihívás a vezeték nélküli 6G jövője számára, hogy teljesítményerősítésre van szükség a stabil jel generálásához ultraszéles sávú frekvenciákon – jegyezte meg az LG.
 
Hozzátette: az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) által kifejlesztett teljesítményerősítő kulcsfontosságú volt a legutóbbi teszt sikerében.
 
A teljesítményerősítő akár 15 dBm-ig képes stabil jelkimenetet generálni a 155 és 175 GHz közötti frekvenciatartományban.
 
Az LG elmondása szerint ez az adaptív sugárformáló technológia bemutatásában is sikeres volt, amely a csatorna és a vevő helyzetének változásaival összhangban változtatja a jel irányát; ugyancsak sikeresnek bizonyult a nagy nyereségű antennakapcsolás esetében, amely több teljesítményerősítő kimeneti jeleit egyesíti és meghatározott antennákra továbbítja azokat.
 
Az LG 2019-ben hozta létre az LG-KAIST 6G Kutatóközpontot a Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) közreműködésével.
 
Az LG és a KAIST korábban az Egyesült államokbeli Keysight Technologies teszt- és mérési céggel is együttműködött, hogy kutatásokat végezzenek a jövő 6G technológiáiról. Olvasd el: A 6G-kutatás előremozdításáért egyezett meg a Samsung és a Keysight
 
A megállapodás értelmében a három partner közösen dolgozik a terahertz-frekvenciákkal kapcsolatos technológiák fejlesztésében, amelyek széles körben a 6G-kommunikáció kulcsfrekvenciájának számítanak, s amelyeket még nem szabványosítottak. Céljuk 2024-re befejezni a 6G kutatást.
 
A 6G kereskedelmi forgalomba hozatala 2029-ben várható – tudatta korábban az LG.
 
A cég elmondása szerint a jövőbeli 6G-technológiák gyorsabb adatsebességet, alacsonyabb késleltetést és nagyobb megbízhatóságot biztosítanak, mint az 5G - képesek lesznek megvalósítani az Ambient Internet of Everything (AIoE) koncepcióját, amely továbbfejlesztett kapcsolódási élményt biztosít a felhasználóknak.
 
A koreai kormány 2022 januárjában bejelentette: együttműködik helyi szolgáltatókkal és technológiai cégekkel, az SK Telecommal, a KT-vel, az LG Uplusszal, a Samsung Electronics-szal és az LG Electronics-szal a következő generációs hálózatfejlesztési stratégiákon.
 
A közelmúltban megjelent sajtóértesülések szerint Dél-Korea új kormánya 2026-ban várja a 6G kommunikációs prototípus megjelenését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.