2021. 08. 27. - 14:00

Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz

Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz

Bár a technológia rohamléptekben fejlődik, a kutatók a 6G területén egyelőre csak új távolsági rekordokat állítanak fel. Ezért telhet egy évtizedbe, amíg a 6G valóban a mindennapok része lesz.

Ne tervezzük még a megválást 5G-vel is működő mobiltelefonunktól. Csaknem egy évtizedbe telhet ugyanis, míg valóban megérkezik a 6G.
 
Amennyiben azon gondolkodunk, hogy dacára a technológia komoly fejlődésének miért tarthat el ez ennyi ideig, íme a válasz.
 
Az 5G-ről is évek óta hallunk, ám a tényleges bevezetés sok időbe telik. A 6G fejlődése – amely a következő utáni generációs vezeték nélküli szabvány – választ adhat a fő kérdésre.
 
A közelmúltban az LG mérföldkövet lépett át azzal, hogy 6G-s vezeték nélküli adatátvitelt valósított meg – csakhogy ez a távolság cseppet sem egy városnyi. Sokkal inkább a szomszéd épületig terjed.
 
Egy évtized lehet, mire valóban kiépül a 6G-hálózat
Egy évtized lehet, mire valóban kiépül a 6G-hálózat
 
Ezt megelőzően 2021 júniusában a Samsung adott hírt arról, hogy megvalósította a 6G vezeték nélküli átvitel új rekordját, hardver segítségével – amely egy 140 GHz -es jeladó. Először 2017-ben fejlesztettek ki ilyet a Kaliforniai Egyetemen, Santa Barbarában.
 
A kutatók tehát sikeresen továbbították az adatokat, nagyjából 775 MB sebességgel másodpercenként (6,2 Gbps), körülbelül 50 láb távolságon keresztül. Az azt megelőző sebességrekord, melyet a Nokia és a török ​​Turk Telekom állított fel 2021 márciusában, 4,5 Gbps körül alakult.
 
Egy biztos, a 6G villámgyors lesz. Ez adott, mert a 6G jelek léteznek a jelenleg nem használt terahertzes spektrumban, 100 GHz felett (az 5G jelek a 40 GHz-es frekvenciatartományban vannak) és a frekvenciák szélesebb sávszélességén, így a vezeték nélküli forgalom kevesebb lesz.
 
Van azonban egy probléma a 6G által használt THz frekvenciákkal. Hatótávolságuk jelenleg igen korlátozott és hajlamosak sok energiát veszíteni, amikor átvitelre és vételre használt antennákon haladnak keresztül.
 
Ahelyett, hogy több mobiltelefon-tornyot építenének a hiányosságok áthidalására, a szakemberek szerint az ideális megoldás az lenne, ha módot találnának a 6G adások távolságának növelésére.
 
Az LG, együttműködve a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézettel és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézettel új erősítőt fejlesztett ki, valamint egy adaptív nyalábformáló technológiát, amelyet a vezeték nélküli jelek hatékonyabb célzására és irányítására szolgál.
 
Augusztus 1-jén ezzel a technológiával továbbítottak sikeresen egy 6G jelet a 155–175 GHz -es tartományon kívül, a Fraunhofer HHI épületétől a németországi Berlini Technológiai Intézetig, 100 méteres távolságban, azaz körülbelül 328 láb távolságban.
 
Bár ez nem tűnhet hatalmas rekordnak - hiszen a két épület alapvetően egymás mellett van -, mégis fontos lépés, hogy a 6G-t működtető technológiák gyakorlati környezetben is működhessenek, ne csak egy szigorúan ellenőrzött laborban.
 
Érdemes tudni azt is, hogy a 6G szabványt még nem véglegesítették, ez legkorábban 2025-ben fog megtörténni. Így a technológia 2029-re vagy 2030-ra lehet a fogyasztók számára is elérhető, ami optimista becslés, tekintve, hogy még az 5G bevezetése is az elején jár.
 
Az ígéretes eredmények azonban egy lépéssel közelebb visznek mindenkit a mindenütt jelen lévő vezeték nélküli adatkapcsolatokhoz. Végül elbúcsúzhatunk az internetszolgáltatóktól is.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.