2022. 05. 09. - 11:30

6G - Forradalmasíthatják életünket az intelligens metafelületek

6G - Forradalmasíthatják életünket az intelligens metafelületek

Az intelligens metafelületek forradalmasíthatják az életünk számos területét - segíthetnek a 6G vezeték nélküli hálózat és a zöld IoT fejlesztésében is – állítják a kutatók.

Számos alapvető törvény tekintetében frissítette az emberi betekintést az intelligens metafelületek fejlesztése – vélekednek a kutatók.
 
A technológia rohamos fejlődésével modern életmódunkban kulcsfontosságúvá vált az elektromágneses hullámok és információk manipulálása. Mindez intelligens metafelületek kifejlesztését tette szükségessé – olyanokét, amelyek nem igényelnek kézi beavatkozást a hullám-információ-anyag kölcsönhatás szabályozásához.
 
Ennek érdekében a kutatók egy csoportja igyekezett - a jövőt szem előtt tartva - tanulmányozni az intelligens metafelületek fejlődését.
 
Úgy vélik, az intelligens metafelületek hatalmas előnyt jelenthetnek a 6G vezeték nélküli kommunikáció, a zöld IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) és a digitális ikrek fejlesztésében. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
6G - Forradalmasíthatják életünket az intelligens metafelületek
6G - Forradalmasíthatják életünket az intelligens metafelületek
 
A kutatók szerint az intelligens metafelületek létrehozása „frissítette az emberi betekintést számos alapvető törvénybe”.
 
Hozzátették, hogy ezek számos új eszköz és rendszer kifejlesztéséhez vezettek – ilyen például a takarás technika (cloaking), az alagútképzés (tunnelling) és a hologramok.
 
Az alagútképzés olyan adatátvitel, melyet kizárólag magán, általában vállalati hálózaton belüli használatra szántak nyilvános hálózaton keresztül: a nyilvános hálózat útválasztási csomópontjai nem tudnak róla, hogy az átvitel része a magánhálózatnak.
 
„Ma már könnyű elképzelni, hogy az intelligens metafelületek tanulhatnak, döntéseket hozhatnak, önmagukat programozhatják és folyamatosan képezhetik magukat, teljes élettartamuk során – áll a kutatócsoport közleményében. Olvasd el: Környezetből töltődnek majd a 6G készülékek?
 
Az intelligens metafelület egyébként egy feltörekvő kutatási irány, mely különböző tudományterületeket érint. A kutatók szerint számos nyitott kérdés van még, melyeket a jövőben gondosan meg kell vizsgálni.
 
A kutatást Tie Jun Cui professzor vezette a Southeast Egyetemről, valamint Lianlin Li professzor, a Pekingi Egyetem munkatársa.
 
A szakemberek az eLight szaklapban publikálták tanulmányukat. 
 
Az intelligens metafelületeknek három kulcsfontosságú tulajdonsága van: a digitalizáció, a programozhatóság és az intelligencia.
 
A digitalizáció lehetővé teszi a metafelület számára, hogy digitális információkat kódoljon, dekódoljon és tároljon. A programozhatóság révén a metafelület képes megvalósítani különböző funkciókat egyetlen fizikai entitással.
 
Az intelligencia pedig azt jelenti, hogy a metafelület emberi felügyelet nélkül tud döntéseket hozni, önprogramozást végezni és egymást követő feladatokat végrehajtani.
 
Ami az intelligens metafelületek jövőjének értékelését illeti, a kutatók szerint az életünkben ma már létező, vezeték nélküli jelek létfontosságúak lehetnek a terület további fejlődése szempontjából.
 
A mesterséges intelligencia gyors fejlődésével – mely különösen megmutatkozott az adatbányászat és a tudásfeltárás terén -, a mélytanulás rendkívül hasznosnak bizonyult a tudomány és a mérnöki tudományok szinte minden területén. Mindenképpen átfogó és aktív kutatási irányokat nyit. Az intelligens metafelületek szó szerint forradalmasíthatják életünket – vélekednek a szakemberek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.