2021. 12. 10. - 11:00

6G 2030-ig? – Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá

6G 2030-ig? – Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá

Elemzők szerint a 6G technológia néhány év múlva a mindennapjaink része lehet. Mi szükséges azonban ahhoz, hogy a futurisztikus kép valósággá váljon?

Javában zajlik az 5G hálózati kapcsolat és a hozzá tartozó szolgáltatások bevezetése, ám nem sokkal marad le mögötte immár a 6G valóra váltását célzó technológia fejlesztése sem. Szakemberek 2030-ra jósolják a következő generációs mobilkommunikációs hálózat megvalósulását.
 
Ahhoz azonban, hogy a ma még futurisztikus kép valóban mindennapjaink része legyen, a 6G alapjait is szükséges lerakni.
 
A 6G mobilhálózatoknak számos összetett, igényes folyamatot, szolgáltatást és funkciót kell kezelniük. Ahhoz, hogy akár csak egy robot hozza be reggel a kávénkat, a 6G fejlett hálózati tulajdonságaira lesz szükség.
 
Vagyis, kivételes adatátviteli sebességre, alacsony késleltetésre, biztonságos megbízhatóságra, agilitásra és dinamikus betekintésre. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
technologia_programozas_1
 
A dinamikus és automatikus megvalósításhoz a 6G hálózatoknak számos olyan élvonalbeli technológiát kell kihasználniuk, mint például a mesterséges intelligencia (MI), a gépi tanulás (ML), a kognitív hálózatok, a posztkvantum kriptográfia és a tárgyak internete (IoT) alapú automatizálás.
 
Példátlan szintű hálózati biztonságra, megbízhatóságra és adatvédelemre is szükségük lesz ahhoz, hogy teljes mértékben megvalósíthassák a meglehetősen vonzó felhasználási eseteket, melyekről előző cikkünkben már szó esett.
 
Az Ericsson vállalat úgy véli, 5 kulcsfontosságú technológiai építőelem fogja mozgatni a mobilhálózatok fejlődését 2030-ig és azon túl. Olvasd el: Környezetből töltődnek majd a 6G készülékek?
 
A beágyazott érzékelők lehetővé teszik a digitális reprezentációkat, amelyek digitális ikertestvéreket hoznak létre az emberekből, a fizikai tárgyakból, valamint környezetükből, kikövezve az utat a fizikai és digitális világok összetalálkozása előtt.
 
Ezt a jövőbeli hálózatot korlátlan kapcsolódási lehetőségek hajtják majd, melyek dinamikusan alkalmazkodnak egy agilis, robusztus, rugalmas és nyílt hálózati keretrendszer megvalósításához.
 
A jövőbeli hálózatot kognitív mesterséges intelligencia hálózatok táplálják, amelyek - miközben önállóan működnek - képesek optimalizálni saját teljesítményüket a folyamatos megfigyelés révén. Olvasd el: Miért érkezik ilyen lassan a 6G? Itt a válasz
 
Az informatikai technológiák összefutása elősegíti az egységes hálózati számítási ökoszisztémát. Ez pedig zökkenőmentesen köti össze a légi felület, az internet, a felhőszolgáltatások és az eszközök felhasználóit.
 
Az ún. confidental computing, azaz bizalmas virtuális gépek használata és a Zero Trust Architecture elvei garantálják a 6G és más jövőbeli hálózatok biztonságát, rugalmasságát és adatvédelmét – mutatott rá az Ericsson.
 
A hálózatüzemeltetőknek, szolgáltatóknak, döntéshozóknak, kormányzati képviselőknek, társadalmi befolyásolóknak, üzleti vezetőknek, illetve más kulcsfontosságú döntéshozóknak időt kell szánniuk arra, hogy megismerjék az igen fontos technológiai trendeket, mivel azok elengedhetetlenek a 6G által ígért, meglehetősen drámai társadalmi átalakuláshoz.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.