2021. 09. 16. - 12:00

Zéró energiafelhasználású eszközöket hozhat a 6G

Zéró energiafelhasználású eszközöket hozhat a 6G

El tudunk képzelni egy jövőt, ahol az elemeket soha nem kell újratölteni vagy cserélni? Az Ericsson és a Massachusetts-i Technológiai Intézet összefogott, s a 6G korszaka ezt is elhozhatja.

Számos lehetőség van a már folyamatban levő 6G-hálózatok kiépítésében. Képzeljünk el például egy jövőt, melyben az elemeket nem kell cserélni vagy újratölteni. Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen? Pedig nem az.
 
Az Ericsson vállalat a Massachusetts-i Technológiai Intézettel (Massachusetts Institute of Technology – MIT) összefogva igyekszik kideríteni, hogyan hasznosíthatják a zéró energiájú eszközök a környezetükből származó energiát - és alakíthatják át az iparágakat a folyamat során.
 
Napjainkban a masszív gép típusú kommunikáció akár néhány száz kilobit/s adatátviteli sebességet is biztosít.
 
A NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) és az LTE for Machines (LTE-M) két, egymással szorosan összefüggő technológia, melyeket a mai kereskedelmi 4G és 5G hálózatok olyan alkalmazások kezelésére használnak, mint például a távmérők leolvasása. Olvasd el: Előrukkolt 5G és 6G-terveivel Kína
 
Zéró energiafelhasználású eszközöket hozhat a 6G
Zéró energiafelhasználású eszközöket hozhat a 6G
 
S noha az NB-IoT/LTE-M eszközök akkumulátorának élettartama egyes esetekben akár 10 év is lehet, az akkumulátor cseréje vagy töltése korlátozza ezen eszközök alkalmazhatóságát.
 
Ez különösen igaz, amennyiben több tízezer eszköz tömeges telepítését vesszük figyelembe.
 
Ezenkívül egy akkumulátor élettartama függ az átviteli és vételi ciklusoktól, s jelentősen lecsökken, ha egy NB-IoT/LTE-M eszköz néhány percenként adatokat küld vagy fogad.
 
Ám ha belépünk a jövőbe és elképzelünk hasonló felhasználási eseteket, várhatóan nem okoz már gondot az akkumulátor cseréje vagy töltése.
 
Ha elérjük a zéró energiafelhasználású eszközök korát, azok elem nélkül működnek. A szükséges energia a kommunikációhoz a környezetből származik – vagyis rezgésekből, fényből, hőmérséklet-gradiensekből vagy akár magukból a rádiófrekvenciás hullámokból.
 
A raktárakban lévő csomagok nyomon követhetők alacsony költségű, nulla energiafelhasználású - potenciálisan közvetlenül a dobozokra nyomtatott – eszközökkel. S ez akkor is működhet, ha egy doboz a többi mögött van – az optikai vonalkódok használatával ez nem lehetséges.
 
A környezet megfigyelése egy másik felhasználási eset, melyben a miniatűr, alacsony költségű, nulla energiaigényű eszközök szerepet játszhatnak.
 
A jövőben a mindenütt jelenlévő, zéró energiájú eszközök segíthetnek nyomon követni a szennyezést, az időjárást vagy akár a betegségek előfordulását - sőt, átalakíthatják a kiskereskedelmet is.
 
Jó példa, ha vásárolunk egy inget egy áruházban. Kiválasztjuk egy polcról, majd az ing címkéjébe ágyazott, nulla energiafelhasználású eszköz továbbít egy üzenetet az üzlethálózatnak, miszerint minket érdekel az adott ing-stílus vagy modell. Olvasd el: 6G-internetet vezetne be alapítása helyén egy angol cég
 
Az információk alapján a közelben lévő tévéképernyők további lehetőségeket kínálhatnak hasonló pólók és kiegészítők formájában. Mindezt anélkül, hogy a felhasználónak több ezer vagy akár millió zéró energiafelhasználású eszközzel kellene töltenie vagy cserélnie az elemeket.
 
Természetesen nem kevés kutatási kihívás vár megoldásra, mielőtt ez valósággá válhat. Ezen kihívások több területre kiterjednek, az energiagyűjtéstől a kommunikáción át a rendszer kiváló kialakításáig, amely nagyon sok eszközt kezel.
 
Az Ericsson és az MIT ezért fogott össze a megoldások létrehozásához. Az Ericsson kommunikációs rendszerekben szerzett szakértelmével, melyet a MIT világszintű, vezető tudásával ötvöz, közelebb kerülhetünk az eszközök és az energiatermelés terén a nulla energiafelhasználású eszközök megvalósításához.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.