2022. 05. 13. - 10:50

6G-igények – A Samsung szerint az mmWave szolgáltatást kell bővíteni

6G-igények – A Samsung szerint az mmWave szolgáltatást kell bővíteni

Az mmWave spektrumsáv masszív bővítését szorgalmazta a Samsung, hogy a 6G rendkívül nagy adatigényét támogathassa.

A jelenlegi spektrum nem lesz elég a 6G kapacitás követelményeinek kielégítésére – állítja a Samsung. Ez azt jelenti, hogy új spektrumtartományokat kell megnyitni az úgynevezett THz alatti tartományban, 24-300 GHz között.
 
A koreai óriásvállalat az mmWave spektrumsáv masszív bővítését szorgalmazta, hogy támogassa a 6G hatalmas adatigényét.
 
Úgy vélik, ahhoz, hogy a 6G új terabites szolgáltatásokat - például XR-t és nagy felbontású mobil hologramokat – nyújthasson, több száz MHz-es vagy több tíz GHz-es további spektrumra lesz szükség.
 
„A mobilkommunikáció kizárólagos felhasználása egyre nehezebb a korlátozott frekvenciaforrásokban. Ez arra késztet minket, hogy megvizsgáljuk a THz alatti sávot és találjunk hatalmas mennyiségű zöldmezős szomszédos spektrumot” - áll a Samsung napokban kiadott dokumentumában. Olvasd el: A 6G-kutatás előremozdításáért egyezett meg a Samsung és a Keysight
 
6G-igények – A Samsung szerint az mmWave szolgáltatást kell bővíteni
6G-igények – A Samsung szerint az mmWave szolgáltatást kell bővíteni
 
A Samsung szerint a meglévő mobilfrekvenciák használhatók 6G-hez, az 1 GHz-es alatti sáv pedig széleskörű lefedettséget és beltéri behatolást biztosít.
 
Jelentős mennyiségű összefüggő sávszélességet biztosítanának ugyan a középsávú frekvenciák (1-24 GHz), ám ezek még így sem lennének elegendőek.
 
A dokumentumban az áll, hogy az mmWave sáv nagyon fontos szerepet játszik majd a 6G-ben – ez a sáv az 5G 24-92 GHz-es tartományban van és már fél tucat országban bevezették, köztük az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában.
 
A felső határt azonban 300 GHz-re kell emelni az ultranagy kapacitású és ultraalacsony késleltetésű alkalmazások kiszolgálásához.
 
A Samsung úgy véli, fontos, hogy a munka a 6G-spektrum kiépítése céljából már most kezdetét vegye, mivel a THz alatti, vezeték nélküli kereskedelmi forgalomba hozatalnak „alapvető és technikai kihívásai” vannak.
 
Bár a Samsung ezt kifejezetten nem hangsúlyozta, úgy tűnik, itt a megfelelő idő elkezdeni a munkát a 92-300 GHz-es tartományon, mert ennek jó része már ki van jelölve olyan alkalmazásokra, mint a csillagászat, az űrkutatás és a rádiós helymeghatározás. Olvasd el: Elindítja a 6G-próbaverziót Amerikában a Samsung Electronics
 
Mivel a mobilipar 3,5 GHz feletti műholdakkal kapcsolatos konfliktusa még mindig nem rendeződött teljesen, érdemes megpróbálni megelőzni ezeket a dolgokat.
 
A Samsung által azonosított, két THz alatti spektrumsávot – a W-sávot (92-114,25 GHz) és a D-sávot (130-174,8 GHz) – nagymértékben lefoglalja a rádiócsillagászat és az űrkutatás.
 
A W-sáv nagyobb terjedési jellemzőkkel rendelkezik, bár tartalmaz néhány kis szegmenst is, ahol a rádióadások teljesen tiltva vannak – jegyezte meg a koreai vállalat.
 
Nem újkeletű azonban a vezeték nélküli iparág érdeklődése a W-sáv iránt.
 
A 3GPP szabványügyi szervezet előzetes vizsgálatot végzett a sávon az 5G NR spektrum réseinek keresése során, s világszerte folynak kutatások a W és a D sávon is – közölte a Samsung.
 
A 6G távolinak tűnhet - sok évbe telne egy olyan spektrumterv elkészítése, amely lehetővé tenné, hogy a szolgáltatás 2030-ban elkezdődhessen – áll a dokumentumban.
 
Fontos azonban, hogy a szakértők már a korai szakaszban gondolkodjanak azon, hogyan lehetne új spektrumot engedélyezni, valamint fontolóra vegyék a lehetséges megosztási megközelítéseket más inkumbens szolgáltatásokkal, például műholdakkal, nyilvános, vezetékes kapcsolatokkal, műsorszóró hálózatokkal – jegyezte meg a Samsung.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.