2022. 04. 28. - 11:15

6G kommunikációs prototípust indítana 2026-ban Dél-Korea

6G kommunikációs prototípust indítana 2026-ban Dél-Korea

A legfrissebb jelentések szerint az ázsiai ország dobja majd piacra leghamarabb a 6G prototípust – ebben az sem gátolja meg, hogy egyelőre az 5G lefedettség sem tökéletes mindenütt.

Három év telt el azóta, hogy 2019-ben Dél-Korea átvette a vezetést az 5G kereskedelmi forgalomba hozatalát illetően, s világszerte kiépült az 5G.
 
A lefedettség sok városban nem rossz, ám még mindig nem népszerű a világ számos részén. Ez azonban nem akadályozza meg Dél-Koreát abban, hogy átvegye a vezetést a 6G terén.
 
A Koreából érkező hírek szerint az ázsiai ország fogja a leggyorsabban piacra dobni a 6G prototípust – jelentések alapján az új koreai kormány 2026-ban tervezi egy 6G kommunikációs prototípus piacra dobását. Arra is számít, hogy 2028 és 2030 között kereskedelmi forgalomba hozhatja azt. Olvasd el: Már 2028-ban bevezetné a 6G-t Dél-Korea?
 
Várhatóan Dél-Korea fogja a leggyorsabban piacra dobni a 6G prototípust
Várhatóan Dél-Korea fogja a leggyorsabban piacra dobni a 6G prototípust
 
A 6G kommunikáció fő jellemzője a nulla késleltetés - azaz a várakozás nélküli internetkapcsolat. A globális kereskedelmi forgalomba hozatal várhatóan a 2020-as évek végén vagy 2030-ban történik meg - a koreai kormány ezt mihamarabb meg szeretné lépni.
 
Dél-Korea 6G tervére vonatkozóan azonban nincs egyértelmű specifikációs információ.
 
A Samsung 2021 végén végzett 6G tesztet az Egyesült Államokban. A cég 6G terahertzes vezeték nélküli kommunikációs prototípus rendszert használt az adatátvitel 15 méteres távolságon belüli megvalósítására. A tesztjelentés szerint az átviteli sebesség elérte a 6,2 Gbps-t. A számítógépes rendszer frekvenciája 140 GHz, a sávszélessége 2 GHz volt. Olvasd el: Elindítja a 6G próbaverziót Amerikában a Samsung Electronics
 
A Samsung már 2020-ban kiadott egy dokumentumot Next Generation Hyper-Connectivity Experience címmel, melyben leírja, hogy a 6G szabvány elkészülte és legkorábbi kereskedelmi forgalomba hozatala 2028-ban esedékes, a nagyszabású kereskedelmi forgalomba hozatal pedig 2030 körül valósulhat meg.
 
India ugyancsak 2 éven belül tervezi a 6G hálózat elindítását, noha még az 5G teljes kereskedelmi forgalmazása sem teljes.
 
A 4G hálózat 2009-es globális kereskedelmi forgalomba hozatalát követően India 2012-ben elindította első kereskedelmi 4G internethálózatát. Immár 3 év telt el az 5G hálózat kereskedelmi forgalomba hozatala óta, India még nem hozta forgalomba az 5G-t.
 
Mindazonáltal a legutóbbi jelentések azt mutatják, hogy az ország ambiciózus tervet terjesztett elő a 6G 2023 végén vagy 2024-ben történő bevezetésére. Az iparág jóslata alapján a következő generációs mobilkommunikációs technológia 8-10 év múlva lehet valóság.
 
Egyelőre kérdéses, hogyan szándékozik India 6-8 évvel korábban elindítani a hálózatot.
 
Indiai tisztviselők szerint az ország 6G technológiai kutatása és fejlesztése megkezdődött. A hálózati eszközökön helyi cégek által írt szoftverek futnak, s helyi cégek által gyártott távközlési berendezéseket használnak majd, India 6G technológiája pedig globálissá válik.
 
A világ mindenesetre kíváncsian várja a fejleményeket.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.