2021. 06. 30. - 15:00

A 6G az önvezető autóknak és a tisztább levegőnek sem ártana

A 6G az önvezető autóknak és a tisztább levegőnek sem ártana

Mivel világszerte vannak erre törekvések, Európa sem akar lemaradni. Az eredeti terv szerint 2020-ban vezette volna be az 5G-t. De bár az 5G infrastruktúra számos helyen még nem áll rendelkezésre, előtérbe került a 6G tervezése, mely különösen az önvezető autóknál lenne hasznos.

Napjaink technológiai fejlettsége mellett az általános elgondolás az: aki az 5G-t birtokolja, az birtokolja a jövőt.
 
Európa nem akar lemaradni a tervről, hogy 2020-ban bevezeti az 5G-t. Ám a törekvések már most túlmutatnak ezen – s noha az 5G infrastruktúra még nem áll rendelkezésre, a szakemberek már a 6G-n gondolkodnak. Olvasd el: 6G vezeték nélküli internet - Mi ez pontosan és mikorra várható?
 
Az önvezető autók kapcsán mindez különösen indokolt. Az önjáró kocsik terén már komoly előrelépések történtek, de még hosszú út áll előttünk, hogy azok teljes mértékben készen álljanak a mindennapos használatra és kellő mértékben elterjedhessenek.
 
Ez az egyik fő témája a Horizont 2020 elnevezésű partnerségi szerveződésnek is, melynek tagja többek között a Nokia, az Ericsson, az Orange, a Thales, a Huawei, a Telenor és a Telecom Italia. A partnerség egy meglévő köz- és magánszféra partnerségére épít, a fejlett 5G hálózatokra és a jövő internetére.
 
Az önvezető autók és a tisztább energia-felhasználás érdekében is indokolt a 6G hálózat fejlesztése
Az önvezető autók és a tisztább energia-felhasználás érdekében is indokolt a 6G hálózat fejlesztése
 
A hatékonyabb 6G internet hálózatokkal kapcsolatos előrehaladást a széttagoltsággal kapcsolatos probléma lelassította. Ezen igyekszik változtatni az új mobilitás és biztonság automatizált közúti szállítás révén (Mobility and Safety through Automated Road Transport - MOSART) partnerkapcsolat, az eltérő kutatási projektek összefogásával és az interoperabilitás biztosításával.
 
Nicholas Wallace, a Science Business munkatársa elmondta: a MOSART magába foglalhatja az autógyártókat és beszállítókat, a köz- és magánszállítási szolgáltatókat, a térképészeti és műholdas szolgáltatásokat, a mesterséges intelligencia, illetve távközlési vállalatokat és másokat.
 
Tiszta energiát használnának
 
A tiszta energia konkrétabban a hidrogén energiát jelenti. A hidrogénenergiával foglalkozó teljes szektor nagyobb figyelmet kap majd ezen finanszírozási körben.
 
A régi üzemanyagcellák és hidrogén (Fuel Cells and Hydrogen - FCH) partnerséget a tiszta hidrogén partnerség váltja majd fel, amelynek tevékenysége szinte mindenre kiterjed majd, a gyártástól az elosztásig és a fogyasztásig.
 
Törekvéseik túlmutatnak a hidrogén üzemanyagcellákon, más technológiákat vizsgálnak meg a hidrogén energiaforrásként történő, biztonságos felhasználása érdekében.
 
A modern technológiák fejlesztése során a csoport a tisztább légi közlekedés fejlesztésén is dolgozik majd: lényegében szén-dioxid-mentesítené azt.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.