2021. 06. 14. - 15:00

6G – A „hatalomátvétel” csak 2030-ra várható?

6G – A „hatalomátvétel” csak 2030-ra várható?

Miközben az 5G hálózat nagyszabású kereskedelmi forgalmazása csak nemrég kezdődött el, az iparág 6G-s kutatása és feltárása már javában zajlik. Szakemberek szerint ugyanakkor egy vezeték nélküli hálózat cseréje nagyjából 10 évente történik meg.

Aligha lehet ma már újdonság, hogy az 5G hálózat nagyszabású kereskedelmi forgalmazása az elmúlt 1-2 évben szerte a világon megkezdődött – ennek ellenére az iparág 6G-s kutatása és feltárása is napirenden van, sőt, javában zajlik. Olvasd el: 6G - mi ez pontosan és mikorra várható?
 
Az 5G hálózat kiépítése már 2019-től kezdődően látható - az első kereskedelmi 5G hálózatok kiépítését az egész világon megkezdték, elsősorban az ázsiai-csendes-óceáni térségben, de Ausztráliában, Thaiföldön, Hong-Kongban, Szingapúrban, Kínában és Dél-Koreában is. Utóbbi az első, kereskedelmi 5G-vel rendelkező ország.
 
Ám míg az 5G hálózatok az elkövetkező öt esztendőben egyre több területen növekednek és lassan felváltják a 4G LTE-hálózatokat, a 6G kapcsolat fejlesztésének kutatása szintén nagy erőkkel tör előre. 
 
A kínai Vivo Kommunikációs Kutatóintézet ki is adott két könyvet, 6G Vision - követelmények és kihívások, valamint a Digitális élet 2030+ címmel. Ezekben összefoglaló tanulmányok találhatók a fenti témában.
 
A 6G kora csak 2030-ra érhet el hozzánk?
A 6G kora csak 2030-ra érhet el hozzánk?
 
A tapasztalatok szerint egy vezeték nélküli hálózat cseréje nagyjából 10 évente történik meg. Az 5G lassan átveszi a 4G helyét a lefedettség szempontjából – egyes becslések szerint sebessége akár 100-szor gyorsabb, mint a 4G-é.
 
Ugyanakkor, a 6G kapcsán a szakemberek azt írják: várhatóan 2030 körül, egy évtized múlva indul be igazán. Olvasd el: Egészségügyi ellátás - A 6G-vel tökélyre fejleszthető?
 
De melyek lesznek a 6G tényleges jellemzői és képességei?
 
A Digital Life 2030+ című tanulmány több mint 800, főiskolai végzettségű, valamint több mint 20 digitális és médiaszakértőtől gyűjtött be 6G-alkalmazási forgatókönyveket. Tanulmányozta a kapcsolódó iparágak előrejelző jelentéseit a 2030-as évekig, de áttekintette több kormányzati intézmény fejlesztési tervét is a következő 10 évre nézve.
 
A Vivo Communications jelentése szerint - a jelenlegi 5G-hez képest - a 6G-re váltás, frissítés a dimenziókban rejlik. Míg ugyanis a jelenlegi kommunikációs technológiai szabványok csak kapcsolatot és digitalizálási kapacitást tudnak biztosítani, a 6G célja e kettő megerősítése és kombinációja.
 
Teszi mindezt intelligens fejlesztéssel, mely egyszerre képes számítástechnikai, tárolási és kommunikációs integrációs szolgáltatásokat nyújtani.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.